J/M voor ouders — Jrg. 9 (september 2005) Nr. 9

3 Klaar voor de start…af!
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

10 Wie voedt er op: school of ouders?
ONDERWIJS
Marilse Eerkens
Leerkrachten klagen dat ze steeds meer tijd kwijt zijn aan het opvoeden van hun leerlingen. Dat gaat ten kosten van de kwaliteit van het onderwijs. Dus wat nu: moeten scholen hun pedagogische leerplan herzien? Of moeten ouders op opvoedles?

21 Niet meer nodig
MOI / COLUMN
Liesbeth Wytzes

22 De grote stap naar groep 1
ONDERWIJS
Hettie Graafland
Kleuters betreden een nieuwe wereld als ze voor het eerst naar de basisschool gaan. Hoe zorgen leerkrachten – en ouders – voor een soepele entree?

28 Aan tafel: Saskya en Max
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

30 De leerkracht als therapeut
ONDERWIJS
Marilse Eerkens
Adhd, dyslexie, hoogsensitief: ouders krijgen het verwijt voortdurend op zoek te zijn naar labels voor het gedrag van hun kind. Maar welke rol speelt de leerkracht in het geheel?

36 De opmars van de leesoma
ONDERWIJS
Joke Reijnders
Er worden steeds meer grootouders gesignaleerd in de basisscholen. Ze lezen voor aan de kleuters en helpen bij het niveaulezen. En beide partijen hebben er voordeel van!

42 De raadsels van het rapport
ONDERWIJS
Hettie Graafland
Al heel jong ondergaan kinderen toetsen en testen op school. Die moeten leiden tot een objectief beeld van de ontwikkeling. Toch kunnen ouders voor verrassingen komen te staan. Hoe leren ze door de bomen het bos te zien? ‘Je kunt nooit alleen op kale cijfers afgaan. Het gaat om de onderbouwing.’.

50 Tips voor tienminutengesprek
ONDERWIJS
Anne Elzinga m.m.v. Alice Boreel
Ook wel eens gefrustreerd het lokaal verlaten, omdat u uw ei niet kwijt kon? Het overkomt meer ouders. Tien tips om zelf de regie in handen te houden.

54 Wel of niet terugslaan?
ONDERWIJS
Marilse Eerkens
Ruzies en pesterijtjes zijn ook op het schoolplein aan de orde van de dag. Leerkrachten en ouders houden er vaak niet van. Jammer, want door conflicten te vermijden, leren kinderen er ook niet mee om te gaan. Wat is er mis met minder bemoeizucht en meer praktische regels en sociale vaardigheden?

60 Waarover praten hangouders?
ONDERWIJS
Anne Elzinga
Op elke school zijn ze een bekend fenomeen: ouders die na het brengen of het halen van hun kinderen blijven nakletsen op het schoolplein. ‘Hangouders’ dus. Zijn hun gesprekken ‘alleen maar gebep’, of een nuttige sociale interactie?

64 Vaders: Joep van Deudekom
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Vaak spelen moeders de doorslaggevende rol in de opvoeding. Maar hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Joep van Deudekom: ‘Machteld en ik hebben een good cop-bad cop rolverdeling. De ŽŽn laat zich stevig gelden, terwijl de ander wat meer begrip toont. Dat verhoudt zich heel natuurlijk tussen ons. Nou ja, eigenlijk ben ik altijd de bad cop.’

70 Margaret Hodge, de eerste minister van Kinderen in Europa
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
In Engeland zetelt de eerste minister van Kinderen in Europa, Margaret Hodge. Nog geen twee jaar is ze aan de slag, maar ze heeft al een opzienbarend aantal vernieuwende voorzieningen voor ouders en kinderen gerealiseerd. Behalve door een voortvarend werktempo valt ze ook op door haar onorthodoxe tactieken: om ouders te informeren zet ze zelfs een soapserie in. ‘We proberen alles uit als we denken dat het verbetering kan opleveren’.

74 ‘Wij verknippen onze kinderen’
OPVOEDING
Bouwien Jansen
Interview met jeugdcommissaris Steven van Eijck.

80 Bij ons thuis: ‘Sfeer helpt om het beste uit jezelf te halen’
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
Peter en Liesbeth van Benthem zijn allebei binnenhuisarchitect. En dat zie je terug in de inrichting van hun huis. Maar ook Delphin (13) en Roos (9), de dochters van Peter die de helft van de week bij hen wonen, houden er al een geheel eigen visie en stijl op na in hun slaapkamers.

89 Alles-mag-dag
NIEUW: EEN VADER VAN NIKS / COLUMN
Rocco Mooij

90 Sesamstraat bestaat 30 jaar
OPVOEDING
Bouwien Jansen
Ter ere van haar verjaardag krijgt Sesamstraat een nieuw decor. Maar bestaat het beroemdste straatje van Nederland straks nog wel?

97 Funbox?
LEZERSCOLUMN
Maran Reese-Knigge

EN VERDER:

7 Reacties
16 Ingelicht
18 Uitgelicht
77
TRAKTEREN: Sssmakelijke slang
79 Nieuw: de feestpagina
84 Makkelijk gezegd
96 Achter het behang
98 Volgende maand / Colofon