J/M voor ouders — Jrg. 9 (november 2005) Nr. 11

3 Mam knows best
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

10 Kleuters in love
OPVOEDING
Hettie Graafland
Kleuters ontdekken zichzelf en de ander. Ze ontwikkelen vriendschappen en kunnen zich enorm aangetrokken voelen tot anderen – kinderen Žn volwassenen. Maar is dat verliefdheid?

21 Op de fiets
MOI / COLUMN
Liesbeth Wytzes

22 Stand Jeugdgezondheidszorg
GEZONDHEID
Marilse Eerkens
Hoe is het gesteld met de gezondheid van Nederlandse kinderen? En wat heeft de gezondheidszorg hen te bieden? Het zijn eenvoudige vragen, maar in de praktijk blijken ze lastig te beantwoorden. En verder: artsen over de meest voorkomende klachten en ziektes bij kinderen, de risico’s van plataardige medicijnen en: waarom slapen zo gezond is.

30 De kinderarts
GEZONDHEID
Kinderarts Dick Winterberg werkt al bijna dertig jaar in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Wat heeft hij in die tijd zien veranderen op het gebied van de kindergeneeskunde?

32 De huisarts
GEZONDHEID
Huisarts Wies Dokkum heeft een huisartsenpraktijk in een Amersfoortse wijk met veel jonge gezinnen. Met welke klachten komen ouders het vaakst bij haar langs?

35 De hoogleraar Jeugdgezondheidszorg
GEZONDHEID
Remy Hira Sing is als hoogleraar Jeugdgezondheidszorg verbonden aan het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Welke gezondheidsproblemen komen volgens hem op dit moment het meest voor bij kinderen?

36 Plataardige medicijnen
GEZONDHEID
Vrij verkrijgbare medicijnen voor kinderen stralen vaak iets onschuldigs uit. Zeker als het gaat om medicijnen op plantaardige basis. Maar zijn ze ook echt betrouwbaar?

38 Waarom slapen zo gezond is
GEZONDHEID
Slechte slaper in huis? Houd de slaapkamer fris en donker, zet de tv uit, berg de cola op en stuur de hamster uit logeren. Want een goede slaap jaagt de schoolprestaties en het humeur van een kind direct naar zonnige hoogtes.

40 Test: hoe bezorgd bent u?
GEZONDHEID
Anne Elzinga
De ene ouder stopt een kind met wat verhoging direct onder de wol, de ander stuurt het gewoon naar school. Test: welk type ouder bent u?

44 Fotoreportage Sint Maarten
Marcel Bakker
Op 11 november trekken de lampionnenoptochten weer voorbij. Een fotoreportage.

50 Aan tafel: Sandra, Dirk, Merel, Dorus, Sara en Mees
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

54 Online: offline hulp
OPVOEDING
Jetty Koster
Internet, mobiele telefonie en televisie maken een groot deel uit van de leefwereld van kinderen. De ontwikkelingen hierin gaan zo vreselijk hard, dat ze voor ouders soms nauwelijks meer te overzien zijn. Dat maakt het knap lastig om een kind op te voeden tot een kritische mediagebruiker. Achtergrondinformatie, uitleg en opvoedtips zijn dus zeer welkom. De volgende vijf boeken bieden op verschillende gebieden van de mediaopvoeding raad en daad.

57 Een vader van niks: Haar
COLUMN
Rocco Mooij

58 Welk speelgoedtype is uw kind?
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Als het gaat om speelgoed, willen ouders maar ŽŽn ding: dat hun kind er vaak en met plezier mee speelt. Handig dus om eens te kijken wat voor speeltype uw kind is en welk soort speelgoed daar het beste bij aansluit.

68 Vaders: Hugo Borst
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Hugo Borst: ‘Charlie’s “defectje” heeft een ander mens van mij gemaakt. Voor mij is hij een absolute verrijking.’

76 Bij ons thuis: ‘Het enige lastige is dat het bedrijf altijd voor gaat’
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
David en Liva Elders runnen samen een uitvaartonderneming ‘aan huis’. Voor hen en hun kinderen Hraban, Noah en FŽe maakt de dood deel uit van het dagelijks leven. Omdat David en Liva dag en nacht bereikbaar moeten zijn, schieten gezinsactiviteiten er doorgaans bij in. ‘Je kunt nooit op mijn ouders rekenen. Alleen op zondag zijn we dicht. ‘

84 Slaapfeestjes
OPVOEDING
Aletta van Doggenaar
Vooral meisjes zijn dol op logeerpartijtjes bij verjaardagen. Hoe blijft het leuk?

89 Nieuwe schoenen
LEZERSCOLUMN
Linuccia Burghoorn-Torrisi

EN VERDER:

7 Reacties
16 Ingelicht
18 Bel & Win: speelgoed
73 Feest: het consumentenfeestje
75
TRAKTEREN: de Griezelbus
81 Makkelijk gezegd
88 Achter het behang
90 Volgende maand / Colofon