J/M voor ouders — Jrg. 9 (mei 2005) Nr. 5

3 Adhd & de beste stuurlui
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

8 Zwemles: hoe en wanneer?
OPVOEDING
Bouwien Jansen
Zwemles levert ouders de nodige hoofdbrekens op. Op welke leeftijd moeten ze er mee beginnen? Wordt het een turbocursus in de vakantie of twee keer per week een half uurtje les? En hoe ontloop je de wachtlijsten?

17 Weerstand
MOI / COLUMN
Liesbeth Wytzes

20 Adhd: feiten en fabels
GEZONDHEID
Anne Elzinga
Naar schatting 40.000 tot 100.000 Nederlandse kinderen onder de 14 jaar hebben adhd. Een ernstige stoornis die henzelf, hun ouders, school en hun omgeving zwaar en vaak negatief be•nvloedt. In deze J/M: de fabels en feiten, de vooroordelen, nieuwe ontwikkelingen en alternatieve vormen en aanpak.

28 Leven met een adhd-kind
OPVOEDING
Anne Elzinga
Met Florent (7) is er op het oog niks aan de hand. Maar schijn bedriegt. Twee jaar geleden werd bij hem ‘zwaar’ adhd geconstateerd. Leven met die handicap is niet alleen een hele opgave voor Florent, maar ook voor zijn ouders en zusje. ‘In onze wanhoop dachten we soms dat het misschien nog het beste was om hem in een kooi te zetten.’

36 Adhd in de klas: ‘Een duim omhoog is soms al genoeg’
ONDERWIJS
Marilse Eerkens en Kitty Verheul
Naast opvoedingsproblemen lopen ouders van een adhd-kind ook tegen leer- en concentratiestoornissen op school aan. Welke problemen doen zich voor, en welke trucs en tactieken helpen om die in goede banen te leiden?

42 Aan tafel: Glenn, Chris, Katie, Jessie en Mike Goldman
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

44 Ziektekosten: Goed verzekeren loont
GEZONDHEID
Jaap van Sandijk
Voor gezinnen lijkt het afsluiten van een zeer uitgebreid verzekeringspakket met een laag eigen risico de veiligste optie. Want vooral de kosten voor tandarts en orthodontist lopen vaak in de duizenden euro’s.

48 Blockbox blokkeert sites
OPVOEDING
Bouwien Jansen
Seksfilmpjes, gruwelijke beelden, grove scheldpartijen: op het web is alles voor iedereen toegankelijk. Pieter Borghaerts ontwierp daarom de Blockbox, een doosje dat huiskamers en klaslokalen moet beschermen tegen de uitwassen van internet.

50 Vaders: Jan Roth
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Theatermaker, schrijver en vertaler Jan Roth: ‘Ik leer Elvis: vader is de baas. Ook als je het niet met me eens bent, heb ik het laatste woord.’

56 Bij ons thuis: Tim zit op de jeugdopleiding van FC Utrecht
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
Als dreumes was Tim (11) al voortdurend aan het voetballen. Vanaf zijn vierde blonk hij erin uit. En nu maakt hij deel uit van de jeugdopleiding van FC Utrecht. Het hele ritme van het gezin van Peter en Karin van der Brugge is afgestemd op Tim’s trainingen en wedstrijden. En ook opa zet zich voor honderd procent in.

65 Onschuldig vermaak
WAAR KIJKEN ZE NAAR? / COLUMN
Jeroen Kramer

66 Het verkeersexamen
10+
Elke van Riel
Het blijft eng! Veel leerlingen in groep 7 leggen in april en mei hun verkeersexamen af. Hoe ziet dat examen er tegenwoordig uit? Wat is de rol van de politie? En kunnen ouders hun kind daarna met een gerust hart loslaten in het verkeer?

73 De grote baas
LEZERSCOLUMN
Maran Reese-Knigge

EN VERDER:

3 Even dit / Redactie
7 Reacties
12 Ingelicht
15 Uitgelicht
34 Bel&Win! Boeken van Annie M.G. Schmidt
55
TRAKTEREN: Vieze Floddertjes
59 Lezersaanbieding: Oostenrijk
61 Makkelijk gezegd
72 Achter het Behang
74 Volgende maand / Colofon