J/M voor ouders — Jrg. 9 (juni 2005) Nr. 6

5 Het recht op buitenspelen
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

10 Van groep 2 naar 3
ONDERWIJS
Hettie Graafland
De overgang van groep 2 naar 3 is de grootste stap die een kind op de basisschool maakt. Hoe bereiden leerkrachten hun oudste kleuters daarop voor?

21 Stress
MOI / COLUMN
Liesbeth Wytzes

22 Naar buiten! Speelruimtebeleid
OPVOEDING
Marilse Eerkens
Het is weer tijd om volop buiten te spelen. Maar w‡‡r? De beschikbare speelruimte voor kinderen neemt bijna dagelijks af. Wat doet de overheid daaraan? En hoe kunnen ouders ervoor zorgen dat hun kinderen weer plek krijgen ‘om lekker te klooien’?

30 ‘In ’n struik past prima een hut’
OPVOEDING
Christien Brinkgreve
Samen buiten spelen en sporten verbroedert. Het is dŽ manier om verschillende culturen en geloven te integreren. En tegelijk krijgen kinderen meer – broodnodige- bewegingsvrijheid. Sociologe en publiciste Christien Brinkgreve over de voordelen en de noodzaak van meer speelruimte buitenshuis.

34 Straatspeeldagen in Den Bosch
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Naast de jaarlijkse Straatspeeldagen zijn er meer initiatieven om kinderen veilig buiten te laten spelen. In Den Bosch bijvoorbeeld worden van april tot juli op zon- en feestdagen zo’n zestig straten afgezet voor het project Speelstraten. Zo ontmoet je ook de buren nog eens!

36 De tuin als paradijsje
OPVOEDING
Agnes van Brussel
Met tweedehands materiaal tovert tuinarchitect Hans Carlier tuinen en schoolpleinen om tot avontuurlijke speelparadijzen. Bouw eens een beestentoren!

44 Aan tafel: Gerben, Selma, Lois, Djo en Niek
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

46 Voldoet de nieuwe vader?
OPVOEDING
Wim de Jong en Martine van der Horn
Bijna vaderdag, mooi moment dus om eens na te gaan hoe het er in Nederland eigenlijk voor staat met de moderne vader. Doet hij het eigenlijk goed in zijn eigen ogen en in die van zijn gezin?

50 Eerste hulp bij nare voorvallen
GEZONDHEID
Diane Bšmers
Echtscheiding, een inbraak, een verkeersongeluk: het kan iedereen gebeuren. De impact ervan op kinderen is vaak groot. Hoe kun je dat het beste begeleiden?

58 Vaders: Henk van der Meyden
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Henk van der Meijden: ‘Vanaf het begin heb ik veel tijd vrijgemaakt voor Elisa. Ook als ik het druk had.’

62 Puinhoop op de pabo’s
ONDERWIJS
Anne Elzinga
Er klinken steeds meer ontevreden geluiden over de kwaliteit van de pabo’s. Net afgestudeerde leerkrachten zouden zelf nauwelijks kunnen rekenen en spellen. Wat gaat er mis?

70 Bij ons thuis: ‘Kunnen onze kinderen hier wel opgroeien?’
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
Enkele maanden geleden werd Sofia (8) op weg naar school zomaar afgetuigd door drie rechts-extremistische jongeren. Haar vader, Hassan Najja, is voorzitter van het Marokkaanse Moskeebestuur in Venray en maakte zich juist sterk voor een betere verstandhouding tussen moskeegangers en de rechts-extremistische jongerengroepering. ‘Ik hoop dat ik hen ooit kan vragen, waarom ze dit hebben gedaan.’

79 Loslaten
WAAR KIJKEN ZE NAAR? / COLUMN
Jeroen Kramer

80 Kinderhospice Het Lindenhofje
GEZONDHEID
Ingeborg van Teeseling
De verzorging van een ernstig ziek of stervend kind is loodzwaar. Om de ouders af en toe te ontlasten, kunnen pati‘ntjes die intensieve zorg nodig hebben een poosje terecht in een kinderhospice. Een reportage.

89 Ochtendtafereel
LEZERSCOLUMN
Sjoukje van de Kolk

EN VERDER:

5 Even dit / Redactie
9 Reacties
15 Ingelicht
16 Uitgelicht
18 Bel & Win! Sprookjesachtige prijzen
58 Lezersaanbieding: ‘Vaders’
69
TRAKTEREN: Lekkere loopbrug
75 Makkelijk gezegd
88 Achter het behang
90 Volgende maand / Colofon