J/M voor ouders — Jrg. 9 (februari 2005) Nr. 2

5 Loyaal aan de gek
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

12 Moeders kunnen niet delegeren
OPVOEDING
Marilse Eerkens
Vaders zouden een groter aandeel moeten hebben in de opvoeding en het huishouden, klagen moeders. Maar tegelijkertijd vinden zij het maar wat lastig de taken aan vaders over te laten. En ‡ls zij het al aandurft, moet hij het wel op haar manier doen. Waarom laten moeders vaders niet hun eigen gang gaan? En waarom laten vaders zich zo gemakkelijk opzij zetten?

17 Gezellig!
MOI / COLUMN
Liesbeth Wytzes

22 Klas overslaan: Is een slimme leerling ook sociaal sneller?
ONDERWIJS
Bouwien Jansen
Sommige kinderen gaan als een trein door de lesstof heen. Zo snel zelfs, dat ze een jaar voorliggen op hun klasgenootjes. Moeten deze bollebozen geestelijk uitgedaagd worden en een klas overslaan? Of is het beter om ze bij hun vriendjes van dezelfde leeftijd te houden?

26 Aan tafel: Francisco, Miriam, Alessandra, Rapha‘l en Carmen
GEZONDHEID
Ronald Hoeben

28 (Over)leven met een psychisch zieke ouder
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling
Anderhalf miljoen kinderen in Nederland groeien op met een ouder die aan een psychische ziekte lijdt. Bijna een miljoen van hen is jonger dan 12 jaar. Niet alleen moeten zij leren omgaan met huiselijke gekte en chaos; uit onderzoeken blijkt ook dat ze bijna allemaal uiteindelijk professionele hulpverlening nodig hebben, en dat ŽŽn op de drie een groot risico loopt het leven van de ouder te herhalen.

32 Mode voor mollige maatjes
GEZONDHEID
Roosmarijn Pel
Een op de negen kinderen is te dik. Dat aantal zal vermoedelijk alleen nog maar toenemen. Een gat in de markt dus voor kledingfabriekanten. Waarom is er dan nog zo weinig leuke kleding voor mollige kinderen te koop?

35 ADHD-enqute
GEZONDHEID

38 Vaders: Jean-Marc van Tol
OPVOEDING
Eva Schuurmans
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Striptekenaar Jean-Marc van Tol: ‘Toen ik vader werd, wist ik ŽŽn ding heel zeker: ik word nooit zo onberekenbaar en onredelijk als mijn moeder’.

44 Gezinstherapie 3: Pesten
OPVOEDING
Annette Man-Mul
Wanneer een kind wordt gepest, heeft dat ook op ouders een grote impact. Het kan zelfs een gevolg zijn van bepaald gedrag van de vader of moeder. Zo nam de elfjarige Lisa onbewust het zichzelf weinig respecterende gedrag van haar ouders over. Gevolg: ze werd een pestobject.

52 Bij ons thuis: Bernt en Ilona van Voorst tot Voorst-Van Nispen tot Sevenaer zijn van adel
OPVOEDING
Ingeborg van Teeseling

57 Waar kijken ze naar?
COLUMN
Jeroen Kramer

58 Wat doen ze deze zomer?
10+
Jorieke van ’t Klooster
Waar moet je zijn om dagenlang op survival te kunnen, te zeilen, zingen, voetballen, paardrijden, toneelspelen en vooral: veel lol te trappen? In een zomerkamp! JM maakte een handig overzicht van de leukste organisaties.

65 Op zolder
LEZERSCOLUMN
Annelies Roon

EN VERDER:
5 Even dit / Redactie
8 Reacties
11 Op de site
18 Ingelicht
42 Daar zit ik mee
48 Uitgelicht
51
TRAKTEREN: Pronken met een pauw
64 Achter het Behang
66 Volgende maand / Colofon