J/M voor ouders — Jrg. 8 (september 2004) Nr. 9

3 Met vallen en opstaan
Even dit
Jantien Anderiesen (redactie)


10 Psychisch geweld: de onzichtbare blauwe plek
OPVOEDING
Jaarlijks worden er zo’n 25.000 gevallen van kindermishandeling gemeld. Bij een kwart hiervan is uitsluitend sprake van psychisch geweld. Bij deze kinderen is vaak geen blauwe plek te zien, maar ze worden door hun ouders genegeerd, uitgescholden of vernederd. Hoe kan het zo ver komen?

19 Onderwijsmarkt voor actieve ouders
SCHOOL

23 Moi: ‘Beter dan ik’
COLUMN
Liesbeth Wytzes

24 Contact zonder conflict
SCHOOL
Vaak verloopt het contact tussen ouders en leerkrachten prima. Maar soms staan ze als kemphanen tegenover elkaar. Toch hebben ze hetzelfde doel. Hoe komen beide partijen tot effectieve afspraken?

34 Aan tafel; Natalie, Mark, Thomas, Flora, Sterre en Pepijn
GEZONDHEID

36 Zitten & Bewegen
GEZONDHEID

44 De leukste schoolpleinen van Nederland
SCHOOL
Zo inspirerend en uitdagend als schoolpleinen kunnen zijn, zo saai en grijs kom je ze ook tegen. J/M fotografeerde vijf avontuurlijke en origineel opgezette speelruimtes en liet schooldirectie en leerlingen aan het woord over ‘hun’ plein.

50 Vader: Danny de Munk
OPVOEDING
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Zanger en acteur Danny de Munk: ‘Mijn dochter lijkt op mij, die is net zo’n boef als ik was. Dat wil ik niet.’

54 De Poeppolikliniek
GEZONDHEID
Kinderen die allang de leeftijd hebben bereikt waarop ze zindelijk moeten zijn en desondanks regelmatig in hun broek poepen; het is een prbleem waarover weinig bekend is. Toch zijn er zo’n 50.000 tot 100.000 kinderen die hiermee kampen. In Amsterdam bestaat er een speciale ‘Poeppoli’ die adequate hulp biedt.

62 Bij ons thuis: Petra en Ruud hebben acht kinderen
OPVOEDING

66 Get organized
OPVOEDING
Rondslingerende post, bergen ongestreken was en overal speelgoed. In veel gezinnen is wanorde een voordurende bron van stress en ergernis. The Get Organized Company leert ouders en kinderen hoe ze de chaos kunnen bedwingen. Want een opgeruimd huis zorgt ook weer voor ruimte in het hoofd.

73 Late tranen
COLUMN
Jeroen Kramer
Waar kijken ze naar?

74 Liegen: pak het nu aan!
10+
Weten dat er gelogen wordt of iets verzwegen, maar het niet kunnen bewijzen. Ouders staan nogal eens met lege handen als het om leugentjes en bedrog gaat. Hoe kweek je een geweten aan?

81 De koninginnetoren
LEZERSCOLUMN

En verder:

7 Reacties …
9 Op de site
16 Ingelicht
42 Daar zit ik mee
61
Trakteren: Scoubidou’s
68 Uitgelicht
78 Oud & Nieuw
80 Achter het Behang