J/M voor ouders — Jrg. 8 (oktober 2004) Nr. 10

5 Houd Braaf Stand
EVEN DIT …
Jantien Anderiessen (redactie)

12 Trucs om ze te leren luisteren
Opvoeding
‘Doe nou eens wat ik zeg!’ Even helpen opruimen, een jas ophangen, luisteren als papa of mama iets vraagt: kennelijk bestaat er niets moeilijkers voor een kind. Gelukkig zijn er slimme trucs om toch tot het oostindisch-dove kroost door te dringen.

27 Onbescheiden
moi / column
Liesbeth Wytzes

28 Dagdromers
School
Dromen is geen kwestie van een gebrek aan aandacht. Het kind concentreert zich alleen op andere dingen dan de omgeving op dat moment wil. Maar daardoor raken ze achter met de leerstof. Hoe hou je ze bij de les?

34 Aan tafel; Monique, Koos, Roy, Max en Ben
Gezondheid

36 Dieren: bezint eer ge begint
Opvoeding
‘Mam, ik wil een konijn!’ Prima, denken veel ouders. Zo leert een kind verantwoordelijk te zijn voor de verzorging van een levend wezen. Tot Witje na een paar maanden niet meer boeit, meer tijd en geld kost dan voorspeld was of er een allergie de kop opsteekt…

42 Als een kind tŽ angstig is
Gezondheid
Dat angst een slechte raadgever is, bestrijdt psycholoog Jaap Ringrose. ‘Een zekere mate van angst is gezond; het houdt je alert in gevaarlijke situaties.’ Bij sommige kinderen slaat de angst echter door en houdt hen als het ware gevangen. Wat kun je daaraan doen?

50 Vaders: Aad Ouborg
Opvoeding
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Zakenman Aad Ouborg: ‘lk vind het heel belangrijk om een ‘familyman’ te zijn en mijn kinderen bij mijn werk te betrekken.’

56 Speelafspraakjes na school
Opvoeding
Kinderen spelen het liefst elke dag samen; voor ouders is dat vaak te veel van het goede. Maar het is ook zorgwekkend als een kind niet eens naar vriendjes t‡‡lt. En moet je je er wel mee bemoeien?

62 Bij ons thuis: kinderboekenschrijfster Selma Noort
Opvoeding

65 Feiten over kinkhoest
Gezondheid

78 50 jaar Kinderboekenweek

Kinderboekenweek
De jeugd moest gered van de verloedering. Dat was de gedachte achter de allereerste Kinderboekenweek. Inmiddels is deze uitgegroeid tot een grootschalige leescampagne. Maar blijven kinderen de komende vijftig jaar nog wel lezen?

83 Waar kijken ze naar?
Column

84 Strings, naveltruities en heupbroeken: safe of sexy?
10+
Strings in maat 152. Naveltruitjes met de tekst ‘So many boys, so little time’. Ouders maken zich zorgen over hun dochter van 10, die met dit soort kleding de deur uit wil. Want welke readies 10 lokt ze uit?

91 Soms is de wereld zo klein
lezerscolumn
Jane van Assenderp

En verder
:

9 Reacties
11 Op de site
20 Ingelicht
48 Daar zit ik mee
54 D—en! De Happytest
63
Trakteren Yu-gi-oh!
72 Uitgelicht
76 Lezersaanbieding
89 Oud & Nieuw
90 Achter het Behang
92 Volgende maand / Colofon