J/M voor ouders — Jrg. 8 (maart 2004) Nr. 3

3 De kost gaat voor de baat uit
EVEN DIT
Jantien Anderiesen (redactie)

12 Wat kost een kind?
OPVOEDING
Natuurlijk, de waarde van een kind en het geluk dat ouders aan hem of haar ontlenen, zijn niet in geld uit te drukken. De kosten daarentegen wel. Wat kost een doorsnee opvoeding eigenlijk, compleet met mooie jeugdherinneringen? J/M zette een aantal uitgaven op een rijtje en mocht een kijkje nemen in de huishoudboekjes van vier gezinnen.

29 Moi
COLUMN

30 Kleurenblind in een full-color wereld
GEZONDHEID
Je moet er niet aan denken dat jouw kind voor een spoorwegovergang staat en niet kan zien dat het rode licht knippert. Toch is dat een veel voorkomend probleem bij kleurenblinde kinderen. EŽn op de twaalf jongens en een op de tweehonderdvijftig meisjes kunnen geen kleurnuances van elkaar onderscheiden. En dat maakt ook leren erg lastig.

38 Experimenteel onderwijs
SCHOOL
Waarom m—et een kind in groep 4 leren vermenigvuldigen en in groep 5 de tafels kennen? Wat is er op tegen als het op z’n zesde uitsluitend wil lezen, omdat het daarin op dat moment ge•nteresseerd is? Enkele scholen laten nu, vaak op initiatief van ouders, het klassieke onderwijssysteem los. Het kind mag zelf bepalen wat het leert en wanneer. Werkt dat?

44 Vader: Peter Blok
OPVOEDING
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Acteur Peter Blok: “Ik toon mijn kinderen mijn emoties. Zodat ze zien dat ik wel een grote sterke kerel ben, maar dat me dat niet altijd gemakkelijk afgaat.”

48 Daar zit ik mee
OPVOEDING

50 Bij ons thuis: Hanna is een Poolse immigrante
OPVOEDING

55 Zin in een spelletje Triomino?
Trakteren

61 Jeroen
COLUMN

62 Het vmbo: school onder druk
12+
‘Vmbo is een zinkend schip’ kopte De Telegraaf kortgeleden. Waarmee de grootste opleiding voor voortgezet onderwijs in een nog kwader daglicht werd gesteld dan het al stond na de moord op een docent van het Terracollege. Inderdaad, een vmbo-school. Wat ’s er toch met het vmbo? Kunnen ouders hier hun kind nog veilig naartoe sturen? Vijf meningen.

66 Respect? Het verschil tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid
12+
Terug naar ‘u’ en ‘meneer’. Bij pubers is de term ‘respect’ enorm populair. Zij bepalen wie hun respect verdient. Behandelt een docent hen niet correct? Dan hebben ze geen respect voor hem. Dat werkt dus niet. Net zo min als een docent die zijn machtspositie misbruikt. Hoe brengen we ze weer ‘een beetje respect’ bij?
71 Lezerscolumn
COLUMN

EN VERDER:

9 Reacties
11 Mail uw mening
11 Ondertussen op de site
24 Ingelicht
40 Lezersaanbieding
56 Uitgelicht
70 Achter het behang
73 Oud & Nieuw