J/M voor ouders — Jrg. 8 (januari 2004) Nr. 1

3 Karakter
EVEN DIT
Jantien Anderiesen – hoofdredactrice

12 Plaats in het gezin
OPVOEDING
De oudste de leider, de jongste de rebel? Hoe komt het dat zoveel ouders de stereotiepe eigenschappen van typisch ‘de oudste’ of ‘de jongste’ bij hun kinderen herkennen? Terwijl er toch ook andere factoren meespelen die het karakter be•nvloeden. Over het gewicht van rollenpatronen, de hoeveelheid aandacht en de plek in het gezin.

25 Moi
Column
Piektijd.

26 O
uders op school: ze blijven onmisbaar
SCHOOL

30 Hoe zwart/wit is het basisonderwijs echt?
SCHOOL
Zwarte scholen zijn slecht en witte scholen zijn goed. Tenminste, dat is de algemene opinie. De werkelijkheid is anders, zo blijkt uit de cijfers. “Klassenverschil is er altijd geweest, het heeft nu alleen een kleurtje gekregen….”.

36 Aan tafel: familie Heyboer

GEZONDHEID

39
Legale au-pair moeilijk te vinden
OPVOEDING

40 Leven met een hazenlip
GEZONDHEID
Een hazenlip blijf je altijd zien. Schisis is de meest voorkomende aangeboren afwijking in het gezicht. EŽn tot twee op de duizend baby’s wordt geboren met deze aandoening. Kinderen met een hazenlip moeten tijdens hun jeugd vaak naar het ziekenhuis en ondergaan veel operaties. Speciale schisisteams staan klaar om hen te behandelen en te begeleiden. Een reportage.

44 Vader: Dolf Jansen
OPVOEDING
“Bij ruzies thuis ben ik de vredestichter”. Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Cabaretier, televisiepresentator, schrijver en hardloper Dolf Jansen: “Sociaal gevoel, humor en durf. Dat zijn de eigenschappen die ik mijn kinderen graag wil meegeven”.

48 Op vakantie zonder kinderen: wie doet dat nog?
GEZIN
Wil doet het. Ruud doet het, in zijn eentje of samen met zijn vrouw. Charlotte en Peter willen wel, maar doen het nooit. Net als de meeste andere ouders. Zonder kinderen op vakantie gaan blijkt nog steeds een uitzondering.

54 Daar zit ik mee
(nieuw)
OPVOEDING
Vragen?: schrijf J/M.

57 Het sneeuwt!
Trakteren

58 Bij ons thuis: Willemijn Raaijmakers is gehandicapt

OPVOEDING

63 Waar kijken ze naar?
Column
Kindeke teer. “Ik begrijp geen snars van de krampachtigheid waarmee openbare scholen 2000 jaren christendom proberen te ontkennen”.

68
Groep 8: ‘Ze groeien letterlijk van het schoolplein af’
12+
Straks maken weer duizenden achtstegroepers de overstap naar het voortgezet onderwijs. Ook voor hun ouders breekt nu een spannende periode aan. Twee deskundigen vertellen hoe kinderen daarop voorbereid kunnen worden.

73 Lezerscolumn
Column
Oppassen.

En verder
:

9 Reacties
11 Mail uw mening / Op de site
20 Ingelicht
64 Uitgelicht
72 Achter het behang
74 Index 2003
75 Oud & Nieuw