J/M voor ouders — Jrg. 8 (februari 2004) Nr. 2

3 Bleek snoetje
Jantien Anderiesen – hoofdredactrice

12 Treiteren & Pesten: hoe maak je ze weerbaar?
Opvoeding
Hoe maak je ze weerbaar? Jaarlijks worden in Nederland tienduizenden kinderen door leeftijdsgenoten dagelijks geterroriseerd. Volgens pestdeskundige Bob van der Meer is pesten niet uit te roeien, maar je moet het wel aanpakken. Want: ‘Pesten is kindermishandeling tussen kinderen onderling.’

42 ‘Neehee, wil ik zelf doen!’ Zelfstandig worden
Opvoeding
Al kost het ‘m uren, een peuter van twee zal en m—et aan z’n zelfstandigheid werken. Met dit streven zitten ouders en kind op dezelfde weg, zou je zeggen. Toch knappen we vaak meer voor hen op dan ons lief is. Hoe komt dat? En hoe kan het anders?

48 Vader: Bart Chabot
Opvoeding
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Schrijver en dichter Bart Chabot: ‘”Ik doe de kinderen”, zoals dat heet, en dat is helemaal niet moeilijk’.

54 Bij ons thuis: Caroline en Arie wonen op een schip
Opvoeding

26 Nieuwe rekenmethodes
school
Het nieuwe rekenen is voor ouders onbegrijpelijk. ‘Op school doen we dat hŽŽl anders! Hoe kun je je kind nog helpen met zijn sommen als het een heel andere manier van rekenen krijgt aangeleerd? Bassisschoolleerlingen krijgen geen staartdelingen of breukvermenigvuldigingen meer voorgeschoteld, maar opgaven met situaties uit het dagelijks leven.

34 Agent in de klas
school

Gezondheid
36 Tics en dwangmatig handelen
’n Ticje irritant, maar niet zorgelijk. Opeens valt het op dat een kind zo vaak met zijn ogen knippert de laatste tijd. Je gaat erop letten. Net als je overweegt om naar de optici‘n te gaan, is het gestopt en wordt er veelvuldig gekucht. Een tic? Kan. Wanneer spreek je van een tic en wanneer van een dwangmatige handeling?

32 Aan tafel: Peter, Dominique, Jeanne en Katharina

52 De zure strijd tegen tanderosie
Met o.a. zuurgraad-overzichtje van veel gedronken dranken.

12+
66 De 12 meest gestelde vragen over de basisvorming
De basisvorming – de eerste leerjaren in het voortgezet onderwijs – is continu in het nieuws. Op een negatieve manier, meestal. Het wordt ‘een gedrocht’ genoemd, dat scholen n de minister van Onderwijs liever kwijt dan rijk zijn. Maar wat precies staat uw kind straks te wachten?

Columns
25 Moi
65 Jeroen
71 Lezerscolumn

En verder:

3 Even dit – Redactie
9 Reacties
11 Mail uw mening / Op de site
20 Ingelicht
40 Nieuw: Daar zit ik mee
40 Therapiewijzer
44 Lezersaanbieding
59 Trakteren: clown op stelten
60 Uitgelicht
70 Achter het behang
72 Oud & Nieuw
74 Volgende maand
74 Colofon