J/M voor ouders — Jrg. 8 (april 2004) Nr. 4

12 Genen & gedrag: is het aanleg of opvoeding?
Opvoeding
‘Dat heeft-ie van mij’. Al meteen bij de geboorte krijgen ouders te horen: ‘Ah, hij lijkt pre cies op zijn moeder’, of: ‘Kijk, ze lacht net als haar vader.’ Later zie je behalve uiterlijke ook innerlijke gelijkenissen: ‘Opa was ook altijd zo snel boos!’ En: ‘Dat creatieve heeft ze vast van oma.’ In hoeverre is het gedrag van kinderen genetisch bepaald? En hoeveel invloed heeft de opvoeding?

23 Moi: Thuisscholen
Column
Liesbeth Wytzes

24 Een op de tien kinderen is oververmoeid
Gezondheid
Bek- en bekaf. Meer dan 10 procent van de Nederlandse kinderen is langer dan twee maanden uitgeput. Deskundigen zien een verband met de overvloed aan prikkels om hen heen, zo bleek op het onlangs gehouden congres ‘Kind onder druk’. Maar we leven nu eenmaal in een wereld vol tv, computers en mobiele telefoons. Dus hoe kun je ze daartegen beschermen? En welke kinderen zijn extra gevoelig voor al deze prikkels?

30 Hoog sensitieve kinderen
Gezondheid
Hoog sensitief. Overprikkelde kinderen: Meer dan een ’teer zieltje’

32 Aan tafel: Paula, Rob, Bar!, Tom Maaike, Kasper, Lotte en Anna
Gezondheid

34 J/M vroeg ouders: wat maakt een leerkracht goed?
School
De ideale leerkracht bestaat niet. ‘Een leerkracht als medestander in de opvoeding, niet als tegenpartij!’

36 ‘En nou houden jullie op!’ Ruzie, ruzie, ruzie
Opvoeding
“En nou houden jullie op!” Knettergek word je er als ouder van: voortdurend ruzi‘nde kinderen. De neiging om het gekibbel resoluut af te kappen of al bij voorbaat in de kiem proberen te smoren, is dan ook groot. Toch is het soms een betere oplossing om het gekift en gekijf maar even te laten gaan. Maar hoe doe je dat? En waar ligt de grens?

40 Vaders: Bert Klunder
Opvoeding
Hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Cabaretier, regisseur en tekstschrijver Bert Klunder: ‘Mylou en ik hebben het ouderschap niet in de vingers. Wij kijken elkaar al in paniek aan als de melk weer op is.’

44 Daar zit ik mee
Opvoeding
– Kinderalimentatie
– Onenigheid over cito-score
– Hoe lang achter de computer?
– Ruzie tijdens het chatten
– Stottertherapie

46 De Cito-eindtoets
School
De meeste leerkrachten, ouders en kinderen geven nog altijd het juiste gewicht aan de Cito-eindtoets: het is een hulpmiddel naast het schooladvies en het is niet eens wettelijk verplicht. Toch zijn er pogingen om scores op te krikken. Ter meerdere glorie van wie? ‘Je imago als basisschool wordt opgepoetst. Maar wel ten koste van de kinderen.’

52 Bij ons thuis: de drieling van Ri‘lle en Mart werd te vroeg geboren
Opvoeding

63 Jeroen: Waar kijken ze naar?
Column
Jeroen Kramer
Jamaar …

64 Lesuitval
12+
‘Tussenuur? Alweer?’ Heeft u soms ook het gevoel dat uw kinderen vaker vrij zijn dan dat ze op school zitten?’ Met die vraag riepen wij in september 2003 ouders op om mee te doen aan de J/M-lesuitvaltest. Veertien ouders gingen aan de slag en turfden van september tot Kerst het aantal onverwacht vrije uren van hun kinderen. De uitslag is ontluisterend. ‘In vier maanden vielen bij mijn kind 62 lesuren uit!

71 Schatmoeder
Column
Astrid Otters
Lezerscolumn

En verder:
3 Even dit / Redactie
9 Reacties
11 Mail uw mening. Ondertussen op de site
18 Ingelicht “
57 Trakteren: Kikkertjes knabbelen
58 Uitgelicht
69 Lezersaanbieding
70 Achter het Behang
73 Oud & Nieuw
74 Volgende maand
74 Colofon