J/M voor ouders — Jrg. 7 (oktober 2003) Nr. 10

3 ‘Kijk je uit, lieverd’
Even dit …
Jantien Anderiesen (redactie)


9 Reacties van lezers

10 Sociaal-emotionele ontwikkeling
School
‘Hij is nog niet rijp voor groep 3: Wat is dat, rijp? En hoe wordt de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind gemeten?

13
Waarom? Daarom!

17 Zorgvaders
Column
Moi

19 Special: veilig opgroeien
Opvoeding
Brokkenpiloten zijn het. Kinderen ondergaan gemiddeld vaker een medische behandeling door een ongeval dan de rest van de bevolking. Per jaar worden duizenden vijf- tot veertienjarigen opgenomen in het ziekenhuis. Meer dan honderdduizend brengen een bezoek aan de afdeling Spoedeisende Hulp of de huisarts als gevolg van een ongeluk, in ernst variĀ‘rend van een schaafwond tot ernstig hersenletsel. J/M maakte voor ouders een risico-overzicht, met adequate anti-paniektips.

38 Scouting
Vrije tijd

48 Vaders: Burny Bos
Opvoeding
Vaak spelen moeders de doorslaggevende rol in de opvoeding. Maar hoe denken vaders over het ouderschap? ‘Kindertelevisie zou onder het ministerie van Volksgezondheid moeten vallen: vindt Burny Bos, schrijver, televisie- en filmmaker. En ook: ‘Ik vind het moeilijk om een goede balans te vinden tussen de eisen die
je kunt stellen aan je kinderen en hoe je ze vrij laat in hun ontwikkeling.

53 Let op het knietje!

SportblessURES
Steeds meer kinderen raken geblesseerd aan hun knie of enkel. Een belangrijke oorzaak is gebrek aan goede bewegingsoefeningen. Maar ook de schoenen die tijdens het sporten gebruikt worden, spelen een rol. ‘De nieuwste modellen
zijn niet altijd beter.

56 Huisdieren
Praktisch

62 Bij ons thuis: Kees en Tamara
Opvoeding

65 Hockeywedstrijd
Trakteren

66 Evenementen, musea en uitjes
Zappen

71 Waar kijken ze naar?
Column

72 Discipline
12+
Opvoeden is de discipline opbrengen om een kind discipline bij te brengen. Maar consequent zijn valt niet mee, als het ouders toevallig ook veel beter uitkomt dat hun dochter een training verstek laat gaan wegens ‘Geen zin’. Scheelt toch weer een eind meefietsen in de regen. Of ontneem je een kind nu de kans iets heel waardevols te ontwikkelen: doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen?

77 Voor ouder en kind
Puzzel

78
Achter het behang

79 Lezerscolumn
Column

81 Oud & Nieuw