J/M voor ouders — Jrg. 7 (november 2003) Nr. 11

5 Bloedneus
EVEN DIT
Jantien Anderiesen

12 Kinderen en rouw
Opvoeding
Als een klasgenootje van je zoon overlijdt, of de beste vriendin van je dochter plotseling haar vader moet missen, worden ze geconfronteerd met situaties en gevoelens waar je je kind het liefst zo lang mogelijk voor behoedt. Hoe ga je daar mee om?

25 Moi

Column

27 Special: hoe fit is uw kind?
Gezondheid
Sommige kinderen zijn om de haverklap ziek, andere praktisch nooit. Hoe komt dat? Waarom komen allergie‘n, overgewicht en onverklaarde pijn steeds meer voor onder kinderen? Deskundigen spreken zelfs al over de ‘epidemie‘n van de 21e eeuw’. In deze special alles wat ouders moeten weten over die drie ziektebeelden, de nieuwste feiten en natuurlijk wat er tegen te doen is.

40 Aan tafel: familie Klepper
Gezondheid

42 De invloed van kleuren
Opvoeding
Waarom wil het gros van de meisjes een roze slaapkamer en kiezen jongens vaker voor de kleur blauw? Waarom verhullen veel pubers zich in zwarte kleding en wekt rood soms agressie op?

48 Vaders: Matthijs van Nieuwkerk
Opvoeding
Vaak spelen moeders de doorslaggevende rol in de opvoeding. Maar hoe denken vaders over het vaderschap en hun eigen inbreng? Manhijs van Nieuwkerk. journalist en programmamaker: ‘Karin en ik zijn het meest op ons gemak als de kinderen in de buurt zijn. We hopen dat ze blijven plakken.

52 Het warme nest als basis
Opvoeding

58 Vijftig hebbedingen tot 5 euro
Praktisch

66 Whizzkids & computers
Praktisch

70 Basisschool wordt zelfstandig
School
Vernieuwingen in het onderwijs. Het basisonderwijs maakt een stille revolutie door. In plaats van slaafs de regeltjes van de overheid op te blijven volgen, moeten scholen zelf hun beleid gaan uitstippelen en nadenken over hun eigen profiel. Voor ouders, leerkrachten en kinderen heeft deze cultuuromslag verstrekkende gevolgen. Een overzicht.

79 Nieuw: J/M opvoedadvieslijn
Opvoeding

82 Bij ons thuis: Michel
Opvoeding

87 Computers in de klas
School

101 Jeroen

Column

102 Kritiek die je raakt
12+
Pakweg de eerste tien jaar van de opvoeding leven kinderen met de illusie dat ze het met jou als ouder nog tamelijk goed getroffen hebben. Daarna gaan hun argeloze ogen geleidelijk aan open. Evenals de kraan met kritiek, die maar al te vaak een koude douche blijkt te zijn. En dat is even wennen. Zowel om je ertegen te wapenen, als om er voor open te staan.

109 Lezerscolumn
Column

En verder
:

5 Even dit / Redactie
9 Brieven van Lezers
11 Berichten van de site
18 Waarom? Daarom!
93 Trakteren: Een lijk met lŽkkers
94 Zappen
107 Puzzel
108 Achter het Behang
111 Oud & Nieuw
112 Volgende maand / Colofon