J/M voor ouders — Jrg. 7 (juni 2003) Nr. 6

10 Fantasievriendjes
Opvoeding
Het fantasievriendje. Iemand die er altijd is om mee te spelen, die je troost als je verdrietig bent, en met wie je kunt lachen. Veel kinderen hebben zo’n vriendje. Allen: voor iedereen behalve het kind is dat vriendje onzichtbaar. de mysterieuze wereld van de fantasievriendjes.

14 Nederland erg ‘moedervriendelijk’
Waarom? Daarom

15 Minder kans op SARS bij kinderen
Waarom? Daarom

16 Nieuwe regels voor computergames
Waarom? Daarom

17 Nieuwsmaker: eerste ouder-kind-centrum
Waarom? Daarom

19 Moi
Column

20 ‘Pap, ik kom bij jou wonen’
Opvoeding

26 Interview met Khee-Liang Phoa
Opvoeding

28 Bijspijkeren in de vakantie – Met het kofschip de boot in
School
Voor kinderen die wat moeilijker mee kunnen komen op school, is er natuurlijk remedial teaching of bijles. Maar wie het nuttige met het aangename wil combineren, kan terecht op een ‘bijspijkerkamp’. Extra les in taal bijvoorbeeld, en daarna lekker zeilen met je kop in de zon. Helemaal zo gek nog niet.

32 Aan tafel: Maaike, Peter, Hein en Bastiaan
Gezondheid
‘Het eten moet er ook een beetje aardig uitzien’

34 We vertrouwen alleen onszelf

Opvoeding
Uitslag enqute normen & waarden. Welke normen zijn in uw gezin onaantastbaar en waarmee wordt wel eens gesjoemeld? , vroeg J/M zich af. Massaal reageerden lezers op onze enqute ‘Moderne Mores’. De resultaten laten zien dat de tien geboden thuis nog altijd heilig zijn, maar dat we niet zoveel vertrouwen hebben in de opvoeding van anderen.

42 Vreemde ogen dwingen
Opvoeding

44 Vaders: Fons de Poel
Opvoeding
Verhalen vertellen, d‡‡r draait het om’. Vaak spelen moeders de doorslaggevende rol in de opvoeding. Maar hoe denken vaders over het ouderschap? Journalist en programmamaker Fons de Poel: ‘Ons samengestelde gezin is het verbond van Anahi en mij.’

48 Mobiele eenheid
Praktisch
Mobieltjes. Vanaf een jaar of 8 lonkt het mobieltje: ht statussymbool op het schoolplein. Maar met alleen een trendy modelletje en een afgebakend beltegoed ben je er niet. Ook ringtones en sms-, foto-, internet- en spelmogelijkheden zijn belangrijk. En een ‘favo’ frontje hoort er natuurlijk ook bij. Wie gaat dat betalen?

52 Bij ons thuis: Mieke en Douwe
Opvoeding
‘Matten hoort er ook bij’

54 Sprieten en spillebeentjes
Gezondheid
Het toenemende aantal dikke kinderen is een bron van nationale zorg. Maar drie op de honderd kinderen zijn juist graatmager. Ook daarover maken hun ouders zich ongerust. Terecht of niet? En is het mogelijk om wat meer vlees op de botten te krijgen?

57 Tien jaar De Opvoedtelefoon
Opvoeding
‘Het is geen trukendoos’

59 ‘Op een onbewoond eiland …’
TRAKTEREN

60 Musea, theater, films,
Zappen

61 De Kameleo-film
Uitgelicht

62 Boeken, cd-roms, voorleestips
Zappen

65 Waar kijken ze naar?
Column
‘Tot de rust’ …

66 Luisteren, slikken en onderhandelen
opvoeding
‘Het is hier geen hotel!’ Een gevleugelder verwijt van ouders bestaat er nauwelijks. Maar ook al galmt de uitroep van je eigen ouders nog na in je oren; wie zelf met pubers kampt, kijkt toch verrast op van de verregaande serviceverlening waarop kennelijk gerekend wordt. En zo ontaarden de wederzijdse verwachtingen in strijd. Wat is daarin de beste tactiek?

En verder:

5 Argwaan
Even dit
Redactie

9 Reacties van lezers

59 Trakteren: Eilandjes

71 Puzzel

72
Achter het behang

72 Oortje

Lezerscolumn

75 Lezersadvertenties
Oud & Nieuw

76 Volgende maand

76 Colofon