J/M voor ouders — Jrg. 18 (maart 2014) Nr. 3

3 Kind & geld
REDACTIE
Monique Montanus

6 Familievragen / Vijf gezinnen, 5 vragen
Jadrike Boels
Vijf gezinnen geven op 5 dezelfde vragen antwoord. Door de paginaopmaak zijn de overeenkomsten en verschillen in antwoorden goed te zien.

14 Populair is niet per se ‘aardig’
PSYCHOLOGIE / HET GEHEIM VAN POPULAIRE KINDEREN
Ditty Eimers
‘Aardig zijn hoeft niet per se’. En: de samenhang tussen populariteit en pesten. Al zijn kinderen nog zo aardig en leuk, om populair te worden en te blijven hebben ze ook onaangename trekjes nodig. Het geheim van populaire kinderen.

20 ‘Jullie zijn directer’, ‘soms te veel vrijheid’
WERELDOUDERS
Evert de Vos
De Engelse Melanie Andrews ontmoette Paul op Barbados. Twee jaar lang vlogen ze heen en weer tussen Londen en Schiphol, tot ze samen in Haarlem neerstreken.

22 Mollig mag niet meer
GEZONDHEID / GEWICHTSGEKTE
Annemiek Verbeek
‘Obees?! Ik voel haar ribbetjes!’ De overgewichtsgekte bij het consultatiebureau.

27 Het kind en ik
COLUMN
Rocco Mooij

31 ƒŽn straat vier gezinnen
JIJ EN IK
Manja Gruson
Achter elke voordeur zit een verhaal. Een reportage. Ze wonen allemaal in de Schoolstraat. Zo’n typisch jaren dertig straatje, waar iedereen elkaar kent en de saamhorigheid groot is. Vier gezinnen die in vier identieke huizen wonen, maar heel verschillende levens leiden. En natuurlijk ook elk op hun eigen wijze opvoeden.

41
Ouderparticipatie
COLUMN
Steven Pont

44 ‘Ik leer mijn zoon dat de lol van het leven niet in luxe zit’
SPECIAL KIND & GELD / DE FINANCIELE OPVOEDREGELS VAN CAROLA SCHOUTEN
Gijs Groenteman
De opvoedregels van politicus Carola Schouten.

48 Spelenderwijs met geld leren omgaan
SPECIAL KIND & GELD / FINANCIEEL OPVOEDEN
Anne Elzinga
Een thuiscursus Financieel Opvoeden in 8 stappen. Onze kinderen behoren tot de eerste generatie die het minder goed zal krijgen dan haar ouders. Het is dus harder dan ooit nodig om ze te leren goed met geld om te gaan. Ruim een derde van de ouders wil daar wel graag hulp bij. Voor hen – en voor iedereen die wel een opfrisser kan gebruiken – een thuiscursus Financieel opvoeden in acht stappen.

54 ‘Omgaan met geld moet een schoolvak worden’
SPECIAL KIND & GELD / FINANCIEEL OPVOEDEN
Ditty Eimers
Arthur Reitsma, specialist financi‘le educatie (NVB). ‘Omgaan met geld moet een schoolvak worden.’ Basisschoolleerlingen beter leren omgaan met geld. Dat is het doel van de Week van het geld, die mede wordt georganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Soms is het beter om te sparen dan alles ineens uit te geven,’ zegt specialist Financi‘le Educatie Arthur Reitsma van de NVB.

56 Eigen geld = leergeld
SPECIAL KIND & GELD / FINANCIEEL OPVOEDEN
Manja Gruson
Waarom zakgeld en kleedgeld m—eten. Zakgeld, kleedgeld, bijbaantje: er is geen betere manier voor je kind om te leren met geld om te gaan. met wat hulp van jouw kant natuurlijk. Maar hoeveel zak- of kleedgeld krijgen kinderen gemiddeld? En hoeveel mogen ze bijverdienen? Handige feiten.

62 Welk geldtype is jouw kind
SPECIAL KIND & GELD / FINANCIEEL OPVOEDEN / TEST
Welk geldtype is jouw puber? Vanaf een jaar of 11 wordt duidelijk hoe je kind met geld omgaat. Zeker als hij naast zijn zakgeld ook al kleedgeld heeft, en eventueel een bijbaantje. Heeft jouw puber een gat in zijn hand of pot hij liever alles op? Is hij een impulsieve levensgenieter of een sobere toekomstplanner? Doe de test en check welk geldtype jouw puber is. Plus: opvoedtips voor elk type.

66 ƒŽn kind kost 1,5 ton
SPECIAL KIND & GELD / FINANCIEEL OPVOEDEN
Anne Elzinga
Net zo duur als een Lamborghini. Natuurlijk, de waarde van een kind en het geluk dat ouders aan hem of haar ontlenen, zijn niet in geld uit te drukken. De kosten daarentegen wel. Wat kost een doorsnee opvoeding eigenlijk, compleet met mooie jeugdherinneringen? J/M zet een aantal posten op een rijtje.

74 ‘Ik vind meisjes meestal redelijk irritant’
MIJN PUBER EN IK
Sasja Jansen
Sandra Spruyt (42) is onderwijzeres op een basisschool. Ze is getrouwd met Kirill Spruyt (44), samen hebben ze twee zonen, Nino (12) en Luca (14). Luca zit in 4 Gymnasium.

79 SAMEN UIT, SAMEN THUIS
– Boeken
– Hebben
Doen
-Nu op de site
– Recept

90Vraag het Tischa
Kinderpsycholoog, speltherapeut en J/M’s opvoedcoach beantwoordt wekelijks lezersvragen op de site en maandelijks in het blad.
Zelf schade betalen? (4+)
– Schoenen van 400 euro? (12+)

92 Rapport van: familie Muntjewerf
JIJ EN IK
Eva Schuurmans
Wat zijn jullie sterke en zwakke punten in de opvoeding? J/M-journalist
Eva Schuurmans neemt ze door met ouders. Deze keer: het rapport van Henk (46) en Helma (41) Muntjewerf die samen met Max (7) en tweeling Martijn en Evelijn (5) vieren wat er maar te vieren valt. ‘Evelijn is ziek, maar we doen alles wat nodig is om haar een goed leven te laten leiden.’

EN VERDER:

8 Nieuws
97 Geintje
98 Volgende maand / Colofon