J/M voor ouders — Jrg. 18 (januari 2014) Nr. 1

3 Ouderinstinct
REDACTIE
Monique Montanus

6 Familievragen / Vijf gezinnen, 5 vragen
Jadrike Boels
Vijf gezinnen geven op 5 dezelfde vragen antwoord. Door de paginaopmaak zijn de overeenkomsten en verschillen in antwoorden goed te zien.

14 Gebruik je verstand, vertrouw op je intu•tie
PSYCHOLOGIE / INTUITIEF OPVOEDEN
Anne Elzinga
Snelcursus intu•tief opvoeden voor beginners. Intu•tief opvoeden? Redacteur Anne Elzinga kan zo acht redenen opsommen waarom je dat vooral niet moet doen. Tot ze in de feiten duikt, en ontdekt dat op je gevoel afgaan leidt tot snellere, effectievere en (vaak) betere resultaten. Alleen in J/M: een cursus intu•tief opvoeden voor beginners.

20 ‘Geloof biedt waarden’, ‘Ze spelen weinig buiten’
WERELDOUDERS
Evert de Vos
Margareth Maduro-Koeiman (35) woont met haar man Free (38) in Eindhoven. Ze hebben drie kinderen: Yared (5), Yaron (3) en Yaela (7 maanden).

23 Goede voornemens voor 2014
JIJ EN IK
Manja Gruson
Wat ga jij in 2014 helemaal anders doen? De goede voornemens van J/M’s opvoeddeskundige Tischa Neve en onze bloggers Frans Lomans, Sanne Kloosterboer en Dani‘lle de Groene.

33 Focus
COLUMN
Rocco Mooij

34 Leer je kind dat hij mag zijn wie hij is
PSYCHOLOGIE / KIND & INTUITIE
Manja Gruson
Je kind weet van nature wat goed voor hem is. Zo leer je hem te (blijven) luisteren naar zijn gevoel. Een kind dat op zijn gevoel afgaat, staat sterker in het leven. Het mooie is dat elk kind dat van nature al doet. Helaas leren ze het ook (deels) weer af. Hoe help je hem om naar zijn intu•tie te blijven luisteren?

39 ‘Ik kan niet wachten tot ik 16 ben’
MIJN PUBER EN IK
Sasja Jansen
Helma Versteeg (48) is management assistent bij een accountantskantoor, ze is getrouwd met Peter Bos (54). Samen hebben ze twee kinderen. Daan (12) en Tessa (15). Tessa zit in 4 havo.

40 ‘Ik geloof niet in grenzen stellen’
JIJ EN IK / DE OPVOEDREGELS VAN PIETER HILHORST
Gijs Groenteman
De opvoedregels van wethouder Pieter Hilhorst.

46 De missie van de tabaksmarketing / ‘Alles is erop gericht om kinderen aan het roken te krijgen’
GEZONDHEID / ANTIROOK-CAMPAGNE
Ditty Eimers
‘Pubers zijn het belangrijkste doelwit van de tabaksindustrie’. Longarts Wande de Kanter is een van de drijvende krachten achter de campagne Rookalarm, waarbij achtstegroepers actie voeren tegen roken. Hoe voorkom je dat jouw kind gaat roken?

53 Hier en nu leven
COLUMN
Steven Pont

56 Naar groep 1 / Checklist voor een (bijna) kleuter
MAATSCHAPPIJ / ONDERWIJS
Florrie Walraven
Effe checken: voldoet jouw kleuter aan deze 28 eisen? De eerste schooldag van je kind nadert. Spannend! Maar wat moet hij dan zelf al kunnen? Wie even rondgoogelt, stuit op een onrustbarende lijst met maar liefst 28 vaardigheden. Is dat reden tot stress? J/M vroeg het Mieke Cappendijk, die al bijna veertig jaar voor de kleuterklas staat.

63 SAMEN UIT, SAMEN THUIS
– Boeken
– Hebben
– Uitjes
Nu op de site
– Recept

74 Vraag het Tischa
Kinderpsycholoog, speltherapeut en J/M’s opvoedcoach beantwoordt wekelijks lezersvragen op de site en maandelijks in het blad.
Altijd jaloers op elkaar (4+)
– Stiekem ’s nachts naar vriend (12+)

78 Rust, ruimte en hertenragout
REISSPECIAL / RELAXEN IN ZWEDEN
Danielle Schriek
Weelderige bossen, ongerepte natuur en zuivere lucht. Een vakantie in Zweden is het reisequivalent van een verblijf in een kuuroord. Webredacteur Donato en zijn gezin werden er enorm ontspannen van.

82 ‘Echt alles is hier leuk!’
REISSPECIAL / AVONTUREN IN HET ZWARTE WOUD
Manja Gruson
Lezeres Klazien Fokker en haar dochter Rosalin (13) gingen in de herfst een paar dagen naar het Duitse Zwarte Woud. Ze genoten er van de natuur, bijzondere activiteiten en verrassende accommodaties. Voor J/M tippen ze hun favorieten.

86 Wandelen kun je leren
REISSPECIAL / ZOMEREN IN OOSTENRIJK
Stella Reydon
Zelfs als je loopervaring slechts bestaat uit een avondvierdaagse, kan een paar dagen wandelen in de bergen toch een topvakantie zijn. Als je je voeten maar goed neerzet. En dan genieten van de natuur en de zon.

88 Op safari in Denemarken
REISSPECIAL
Robin Uitham
In een landrover over de savanne crossen. Dwars door het regenwoud gaan en een koningspython aaien. De kunstenaar in jezelf ontdekken, zonnen op het strand en thrillseeken in pretparken. Het kan allemaal in het Deense land.

92 Rapport van: familie Tulp-Baarspul
JIJ EN IK
Eva Schuurmans
Wat zijn jullie sterke en zwakke punten in de opvoeding? J/M-journaliste
Eva Schuurmans neemt ze door met ouders. Deze keer: het rapport van theatertechnicus Vincent Tulp (47) en tekstschrijver Marie Tulp-Baarspul (45). samen met Abel (10) en Janna (7) wonen ze in Betondorp, misschien wel het gemoedelijkste stukje Amsterdam. ‘Hier kunnen kinderen tenminste buitenspelen.’

EN VERDER:

8 Nieuws
97 Geintje
98
Volgende maand / Colofon