J/M voor ouders — Jrg. 18 (april 2014) Nr. 4

  5  Ode aan de middelmaat
REDACTIE
Anne Elzinga

8  Familievragen / Vijf gezinnen, 5 vragen
Jadrike Boels
Vijf gezinnen geven op 5 dezelfde vragen antwoord. Door de paginaopmaak zijn de overeenkomsten en verschillen in antwoorden goed te zien.


18  Elk kind kan de top bereiken
PSYCHOLOGIE
Anne Elzinga
De 9 succesfactoren. Handleiding voor ouders. Welke 9 factoren bepalen of jouw kind succesvol wordt – op welk gebied dan ook? Zo maak je van een dubbeltje een kwartje.


26  ‘Enorme betrokkenheid’, ‘Het mag wel wat losser’
WERELDOUDERS
Evert de Vos
Met Bastiaan (43) en kinderen Jetske (12) en Laurens (10) woont de Chileense Gemimah Ribbers-Zúñiga Valdés (40) in Almere.

28  Haal jij het beste uit je kind?
TESTEN
Anne Elzinga
En, belangrijker, haalt je kind het beste uit zichzelf? Doe de twee testen – en check meteen hoe je hem als ouder kunt bijsturen of stimuleren.

35  Opvoedrap
COLUMN
Rocco Mooij

36  ‘De wetenschapster is nergens als ik bij mijn kinderen ben’
JIJ & IK / DE OPVOEDREGELS VAN EVELINE CRONE
Gijs Groenteman
Hoogleraar Eveline Crone over de opvoeding van Sascha en Duco.

42  Uitblinken zal je
MAATSCHAPPIJ / ONDERWIJS
Anne Elzinga
Excelleren op school. Een zesje is niet meer goed genoeg. De prestatiegekte in het onderwijs. Prescholen, trainen voor de Cito-toets en iedereen naar het Gymnasium. Het is afgelopen met de zesjescultuur. Toch klinken er steeds meer tegengeluiden. ‘Uitblinken wordt gelijkgesteld aan hoge cijfers. Alsof creativiteit, kritisch vermogen, problemen kunnen oplossen, zorgzaamheid en vakmanschap niet net zo belangrijk zijn.


48  Wat zijn de sterke kanten van jouw kind?
TEST
Er bestaan maar liefst acht soorten intelligentie. Iedereen is ergens goed in. Ontdek waarin jouw kind uitblinkt en hoe je hem daarin kunt stimuleren.

52  ‘Ik heb voornamelijk onenigheid met mijn moeder. Dat komt omdat zij altijd iets terugzegt’
MIJN PUBER EN IK
Sasja Jansen
Erik Mastebroek (40) is projectmanager. Hij is getrouwd met Maaike Hulshog (42). Samen hebben zij drie dochters, Femke (14), Merlijn (11) en Yane (5). Femke zit in 2 havo/vwo.

53  De beste zijn
MAATSCHAPPIJ / UITBLINKERS
Nydia van Voorthuizen
Nu al een toppertje. ‘Ik wil de beste worden’. Reportage: 5 talentvolle jongeren.

64 Uitblinken / De keerzijde van de medaille
PSYCHOLOGIE
Annemiek Verbeek
Wat is het effect op hun karakter? Hoe voorkom je dat jouw talentvolle kind verandert in een doodongelukkig hoopje of strontvervelend ettertje? ‘Blijf reëel. De kans is vrij klein dat jouw kind ooit een Nobelprijs wint.

71  Trojaanse paarden
COLUMN
Steven Pont

72  Lol is belangrijker dan winnen
VRIJE TIJD / SPORTTALENTEN
Rob Voorwinden
Aanleg? Kijk uit met pushen. Stel: je zoon of dochter heeft aanleg voor zwemmen of voetballen. Kun je hem dan als ouder op het erepodium helpen? Ja, maar overdrijf het niet. ‘Sommige ouders exploiteren hun kind.’

77  SAMEN UIT, SAMEN THUIS
– Boeken

– Hebben
– Uitjes
– Nu op de site
– Recept

86  Vraag het Tischa
Kinderpsycholoog, speltherapeut en J/M’s opvoedcoach beantwoordt wekelijks lezersvragen op de site en maandelijks in het blad.

– Te veel clubjes (4+)
– Dochter wil met vriend op reis (12+)

88  Acht vragen over bijziendheid
GEZONDHEID
Diana de Veld
Brilletje nodig? Steeds meer kinderen zien slecht op korte afstand. Oorzaak: ze zijn minder buiten en turen langer op korte afstanden naar een mobieltje of tablet. Nou kan een bril best leuk staan. Maar ernstige bijziendheid vergroot de kans om later blind of slechtziend te worden.

92  Rapport van: familie Ranzato
JIJ EN IK
Eva Schuurmans
Wat zijn jullie sterke en zwakke punten in de opvoeding? J/M-journalist Eva Schuurmans neemt ze door met ouders. Deze keer: het rapport van familie Ranzato. Samuel (44) en Anneke (43), Milo (9) en Gianni (7) zijn alle vier verslaafd aan films. Elke zaterdagavond schuift tutti famiglia dan ook aan voor het megagrote filmscherm.

EN VERDER:

12  Nieuws
97  Geintje
98  Volgende maand / Colofon