J/M voor ouders — Jrg. 17 (oktober 2013) Nr. 10

6 Familievragen / Vijf gezinnen, 5 vragen
Dani‘lle van der Leest
Vijf gezinnen geven op 5 dezelfde vragen antwoord. Door de paginaopmaak zijn de overeenkomsten en verschillen in antwoorden goed te zien.

14 In elk kind zit een powerkid / Ze kunnen meer aan dan je denkt
PSYCHOLOGIE
Anne Elzinga
Een zelfredzaam kind, dat de wereld aan kan. Dat is wat de meeste ouders willen bereiken met hun opvoeding. Nou is niet ieder kind van nature een Superkid. Maar je kunt veel doen om hem weerbaar en zelfstandig te maken.

24 ‘Minder angstig’ / ‘Talent gaat verloren’
WERELDOUDERS
Evert de Vos
Twaalf jaar geleden ontmoette de Poolse Gosia (36) de Nederlander Marc Bruins (48) in een cafŽ in Krakau. Hij werkte er voor Ahold. ‘Het was liefde op het eerste gezicht.’

26 Weg met dat rotgevoel
PSYCHOLOGIE
Manja Gruson
Opgekropte emoties? – Knutsel ze weg / Zeult je kind rond met gevoelens waar hij geen woorden aan kan geven? Ga samen eens creatief aan de slag. Dat helpt om verstopte emoties te luchten Žn versterkt jullie contact.

32 De opvoedregels / Laura Dekker over opvoedregels
JIJ EN IK
Anne Elzinga
Het geeft je een enorme kick als je iets zelf voor elkaar krijgt. / Als schuchtere kleuter durfde ze niet op mensen af te stappen. Tien jaar later zeilde Laura Dekker in haar eentje de hele wereld rond. ‘Dat mijn vader mij toen aanspoorde mijn angst te overwinnen, heeft me heel erg geholpen.’ Toch is er geen enkel ouderpaar in Nederland dat publiekelijk zo bekritiseerd en beschimpt is als dat van Laura.

39 Brug te ver
COLUMN
Rocco Mooij

40 Computeren & kinderbrein / Digitaal dilemma
MAATSCHAPPIJ
Ditty Eimers
Peuters zijn verzot op iPad, kinderen van 7 surfen al op internet en pubers zitten vijfenhalf uur per dag achter een beeldscherm. Welke invloed heeft dat op hun hersenontwikkeling? Wetenschappers rollen over elkaar heen met tegenstrijdige onderzoeksresultaten. Wat moet je nu als ouder?

49 ‘Ik vond het totaal niet erg dat ze uit elkaar gingen’
MIJN PUBER EN IK
Sasja Jasen
Leonie Franz (55) heeft een eigen bedrijf, een groothandel in kunststoffen en rubber, zij isgescheiden en heeft twee kinderen, Sophia (14) en Aron Raja (11). Sophia zit in 3 Gymnasium.

50 Puberhersens hebben een missie / Verliefde pubers – Wat gebeurt er in hun hersens?

PSYCHOLOGIE
Florrie Walraven
Exclusieve voorpublicatie uit het nieuwe boek van Mark Mieras: Heftige Hersens! Vanaf 10 oktober ligt het nieuwe boek van wetenschapsjournalist Mark Mieras in de winkel: Heftige hersens!, speciaal geschreven voor pubers. Exclusief in J/M vind je een voorpublicatie van het hoofdstuk Verliefdheid. Bovendien kunnen J/M-lezers met hun pubers met korting naar Heftige Hersens Live! in Amsterdam.

59 EŽn dag
COLUMN
Steven Pont

62 Moeilijke slaper / Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door angst
GEZONDHEID
Ditty Eimers
Julia (8) slaapt al jaren slecht. Buikpijn, hoofdpijn, groeipijn, jeuk, er is altijd wat. Mindfulness oefeningen bieden onverwacht de oplossing. Want Julia blijkt vooral bang te zijn. ‘Gevoelens kun je niet veranderen, maar de gedachten die negatieve gevoelens veroorzaken, wel’.

69
SAMEN UIT, SAMEN THUIS
– Boeken
– Hebben
– Doen
– Op de site
– Recept

80 Vraag het Tischa
Kinderpsycholoog, speltherapeut en J/M’s opvoedcoach beantwoordt wekelijks lezersvragen op de site en maandelijks in het blad.
Opkroppen van emoties (4+)
– Puber ‘vergeet’ beloftes (12+)

84 Ontdek de schatten van de wetenschap
VRIJE TIJD
Florrie Walraven
Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober zetten musea, universiteiten, onderzoeksinstellingen en bedrijven hun deuren open. Een leuke kans om de nieuwste technologische snufjes en innovaties te bekijken. Bij het NIZO Food Research ligt er zelfs speciaal voor J/M-lezers een spannend thuisproefje klaar.

88 Rapport van: familie Bik-de Jong
JIJ EN IK
Marilse Eerkens
Wat zijn jullie sterke en zwakke punten in de opvoeding? J/M-journaliste Marilse Eerkens neemt ze door met ouders. Deze keer: het rapport van
Pieter Bik (38) en Annemiek Bik-de Jong (48). Hun huis in Haarlem hangt vol cartoon-achtige schilderijen van ZEP. Maar kunst, daar ga je niet moeilijk over doen, vindt Annemiek. ‘Je vindt iets mooi, of niet. We proberen Julian (7) daar dan ook n’et in op te voeden.

92 ‘Geef ze rust / Laat ze lezen’
VRIJDE TIJD
Jacques Vriens is een enthousiast pleiter voor het (voor)lezen van kinderboeken. En niet alleen omdat hij ze zelf schrijft. ‘Een kind dat leest ontwikkelt empathie, fantasie en neemt op school makkelijker kennis op.’

EN VERDER:

8 Nieuws
97 Geintje
98
Volgende maand / Colofon