J/M voor ouders — Jrg. 16 (mei 2012) Nr. 5

3 Cappuccinomoeders
EDITORIAL
Evert de Vos (hoofdredacteur)

8 ADHD bestaat maar minder dan wij denken
Anne Elzinga
In het aprilnummer van J/M publiceerden wij een artikel over de intolerantie voor normaal jongensgedrag, met de kop ‘ADHD bestaat niet’. Tientallen lezers reageerden.

14 Ons Soort Ouders voedt samen op
DE COFFEE COMPANY CLUB
Anne Elzinga
Koffie & opvoedtips. Waarom de beste adviezen van je vriendinnen komen. It takes a village to raise a child is een gevleugelde uitspraak. Maar waar vinden ouders die broodnodige ondersteuning van de gemeenschap nog? In elk geval niet bij de overheid, die steeds vaker met een verwijtende vinger naar de ‘falende ouders’ wijst. Dus cre‘ren we ons eigen opvoedclubje. De opkomst van de cappuccinomoeder.

20 ‘Wat wordt hier veel geknutseld’
WERELDOUDERS
Evert de Vos
Ze komen uit Belgi‘, Turkije, Amerika of Japan en voeden hun kinderen op in een ander land. Wereldmoeders: welke normen nemen ze over? Wat blijven ze anders doen? Alessandra Murmura uit Itali‘: ‘wij hebben de schoolboeken gewoon thuis.’

25 ‘Mijn dochter is niet zo’n lezer, zegt ze’
COLUMN
Rocco Mooij

26 Belbundel op: pa en ma lappen wel?
MOBIELTJES
Rob Voorwinden
Smartphones, niet altijd slim. Je kind moet veel meer bellen en sms’en. Tenminste, dat vinden de amusementsindustrie en veel telecomdiensten. Gelukkig zijn er ook speciale abonnementen voor kinderen en pubers. En kies toch maar niet te snel voor een smartphone.

34 ‘Ik ben een perfectionist, ook als moeder’
DE OPVOEDREGELS VAN BETTINE VRIESEKOOP / INTERVIEW
Rose-Mary de Boer
Of je doet het goed, —f je doet het niet, dat geldt voor het ouderschap net zo hard als voor topsport of schrijven, vindt Bettine Vriesekoop, journalist en oud-prof tafeltennister. Die houding verwacht ze ook van zoon Tymo (12). ‘Ik moet mezelf regelmatig afremmen, dat ik niet te streng ben.’

38 Wat kindertekeningen je vertellen
VAN KRAS TOT KUNSTWERK
Manja Gruson
Of ze nu in Katwijk wonen of in Calcutta, alle 3-jarigen tekenen ‘kopvoeters’, 5-jarigen laten lachende zonnetjes zien en meisjes van 8 tekenen verwoed elfjes en prinsessen. Dat is geen toeval. De tekenontwikkeling loopt namelijk synchroon aan hun psychische groei.

45 ‘Kinderen leren helemaal niets van computers’
COLUMN
Fleur Jurgens

48 Een trucje helpt
FAALANGST
Roos Wouters

Wat doe je als je kind dyslectisch is Žn bang om fouten te maken? Publiciste Roos Wouters kent het probleem – en de oplossing – uit eigen ervaring. Over de magische effecten van gedachten, een ring en een pen.

54 ‘Tijs heeft levenslang. Maar we houden hoop’
DUCHENNE SPIERDYSTROFIE
Lydia van der Weide
‘Onze zoon wordt nooit meer beter.’ Tijs (5) heeft Duchenne spierdystrofie. Francy (36) en Roy (41) zijn ouders van Jop (9), Max (7) en Tijs (5). Sinds anderhalf jaar weten ze dat hun jongste zoon aan de zeldzame ziekte Duchenne spierdystrofie lijdt. ‘Onze wereld is een stuk grijzer geworden.’

59 ZAPPEN
– Boeken
– Uitjes
Games
– Hebben
– Recept
– Site
– Tischa

75
‘Wat is hier eigenlijk leuk aan?’
COLUMN
Rob van Vuure

76 Zeventien tips voor een (echt) goed gesprek
PRATEN MET PUBERS
Ditty Eimers
‘Duh, boeit niet’. Het valt vaak niet mee om meer tekst uit je puber te krijgen dan ‘ja’, ‘nee’, ‘duh’ en ‘boeit me niet!’. Hoe kom je tot een fijn – wederzijds – gesprek? Deze tips helpen gegarandeerd.

82 ‘Je moet, net als een fotograaf, het mooie in je kinderen opzoeken’
NR. 15
Marilse Eerkens
J/M bestaat 15 jaar en bezoekt gezinnen die op nr 15 wonen. Deze maand: familie Vooys uit Katwijk.

87 Zeven vragen aan moeder en dochter
MIJN PUBER EN IK
Sasja Jansen
Vanessa Eeman (40) is administratuef medewerker bij kunstencentrum ‘De Kunstlinie’ in Almere. Zij is gescheiden en heeft een dochter, Lois Mac Donals (14). Lois zit in 3 Vmbo TL.

EN VERDER :

6 Nieuws
12 De kamer van Wiene
24 Exclusieve lezersaanbieding
33 Straatvraag – Heeft jouw kind een mobieltje?
52 Word abonnee!
68 J/M cursus
69 Op de site
81 Exclusieve J/M workshop
89 Geintje
90 Volgende maand / Colofon