J/M voor ouders — Jrg. 16 (juli/augustus 2012) Nr. 7/8

3 Allemaal anders
EDITORIAL
Evert de Vos (hoofdredacteur)
‘We hebben al twaalf jaar vakantie.’

8 Hollands welvaren
Anne Elzinga
Ouders denken dat ze alles doen om hun kind gezond te houden. Denken, want het kroost merkt er niet altijd iets van, blijkt uit recent onderzoek.

10 ‘Ons leven is ŽŽn grote vakantie’
BIJZONDER: AL 12 JAAR OP REIS
Anne Elzinga
Jarenlang met twee woonwagend door Europa trekken; kan het idyllischer? Het gezin van AndrŽ en Judith is al twaalf jaar onderweg. ‘Als kind droomde ik er al van om met paard en wagen rond te reizen.’

18 ‘We delen hetzelfde enthousiasme’
BIJZONDER: 4 PROFESSIONELE DANSERS
Marilse Eerkens
Frank de Vos (46) leerde stijldansen van zijn ouders. In hun dansschool (De Vos in Haarlem) ontmoette hij zijn vrouw Romy (46). Samen met Romy danste hij wedstrijden en werden zij Nederlands kampioen Ballroom en Latin.

20 ‘Dit is onze levensvervulling’
BIJZONDER: 12 KINDEREN
Anne Elzinga
‘Als je twaalf kinderen hebt, vergeet je wel eens een leeftijd. Moeder Ingridt Deijs (49): ‘Er is er niet eentje gepland. Het overkomt me gewoon.’

26 Allemaal op de motor
BIJZONDER: HET GRINGOS-GEZIN
Evert de Vos
Spons is lid van de Gringos MC uit Medemblik, een zeer gezinsvriendelijke motorclub. De basiswaarden van de gemotoriseerde leden zijn in volgorde van belangrijkheid: familie, werk en club. Zijn vrouw en twee kinderen wijken daarom niet van zijn zijde.

28 ‘Het is heerlijk om naar je innerlijke stilte te vertrekken’
BIJZONDER: ELKE DAG MEDITEREN
Manja Gruson
Voor de familie Rossner is meditatie net zo belangrijk als tandenpoetsen en je handen wassen. ‘We slaan het nooit over.’

33 ‘Nooit meer studiedagen. Nooit meer met Dennis spelen’
COLUMN
Rocco Mooij

34 ‘Dit is geen agressie, maar discipline’
BIJZONDER: DE SCHIETKAMPIOENEN
Marilse Eerkens
Marco Smit (45) en Sean (17) zijn niet meer welkom in de schiettent op de kermis. Tess (15) waarschijnlijk ook niet. Ze zijn veel te goed. Alleen Anja (44) heeft niks met een pistool of geweer.

38 ‘Tiziano leeft een droomleven’
BIJZONDER: OPGROEIEN OP EEN LOVEBOAT
Anne Elzinga
Welk gezin heeft negenhonderd man personeel, twee zwembaden, vijf restaurants, een professionele kinderclub, een bioscoopzaal en een voetbalveld tot zijn beschikking? marco, karen en Tiziano van Belleghem wonen op een cruiseschip.

43 ‘Geluk is een flits’
COLUMN
Fleur Jurgens

44 ‘We voelen ons niet anders in zo’n outfit’
BIJZONDER: FANTASYFAIRFAMILIE
Manja Gruson
Het gezin Bokhorst kun je geregeld spotten bij fantasy-evenementen.

48 ‘We zijn anders, maar wel gelukkig’
BIJZONDER: ALLE DRIE AUTISTISCH
Lydia van der Weide
Op het oog zijn Sigrid Landman (43), haar man Kees en hun dochter Kim (12) een heel gewoon gezin. Toch leven ze allemaal op een eigen eilandje: ze kampen alledrie met een autistische stoornis. ‘Dingen delen is moeilijk.’

56 ‘Ze hebben dat instrument om lol te maken’
BIJZONDER: ALLEMAAL MUZIKAAL
Robin Uitham
Annebeth Webb (37) is violiste in het Koninklijk Concertgebouworkest. Hein Wiedijk (49) is klarinettist in hetzelfde orkest en hun kinderen Piet (8), Lotta (6) en Amelia (4) spelen alledrie viool. Zelfs Heintje (2) loopt al met een viooltje rond.

58 ‘We kopen geen dingen, we d—en nu dingen’
BIJZONDER: EEN JAAR NIETS KOPEN
Robin Uitham
Steeds meer spullen aanschaffen, dat kan je levensdoel niet zijn, vindt het gezin van Floris van den Berg en Annemarieke Otten. Dus houden ze zich een jaar lang in en kopen niks wat niet per se nodig is, zoals speelgoed, boeken en kleding. ‘Ik vind het een opgave.’

62 ‘Lily is vaak bij optredens’
BIJZONDER: ROCKABILLYGEZIN
Sandra van Emmerik
Tot diep in de nacht staan ze op het podium. Hun publiek: grote mannen met tattoos en meiden in vintage jurken. DeeAnn (41), Mars (43) en Lily van den Berg (10) uit Rotterdam hebben Rockabilly, een combinatie van een kleding-, muziek- en levensstijl, helemaal in hun gezinsleven ge•ntegreerd.

64 ‘Zo’n Topmodel Party vinden moeders geweldig’
BIJZONDER: EXTREME KINDERPARTIJTJES
Anouk Horsthuis
Een slagroomtaart met zes kaarsjes, een kan limonade en koekhappen? Kan. Wat ook kan: een helikoptervlucht, een rode loper en een kidspartyplanner. Want een feestje mag best wat kosten.

69 ‘Ik zeg gewoon dat je mijn opa bent’
COLUMN
Rob van Vuure

70 ‘We leren ze zelf na te denken’
BIJZONDER: VEEL VRIJHEID
Evert de Vos
Geen zin in school? Dan ga je een dagje niet! Sandra Joosting Bunk geeft haar kinderen veel vrijheid. ‘Ik weet dat ze het aankunnen.’

72 ‘Ik k‡n niet anders dan sterk zijn’
DE OPVOEDREGELS VAN LEONOOR PAUW / INTERVIEW
Gijs Groenteman
Word je een andere moeder als je weet dat je niet lang meer te leven hebt? Nee, merkt actrice Leonoor Pauw, moeder van twee dochters van 14 en 17. ‘Natuurlijk beleef ik alles intenser, maar ik gedraag me niet heel anders. Het gaat erom wat ik nu doe, d‡t geef ik ze mee. Ik wil niet blijven hangen in verdriet.’

79 ZAPPEN
– Boeken
– Uitjes
Hebben
– Games
– Recept
– Site
– Tischa

97 Smeer ze lekker vaak in
VIER FEITEN OVER ZONNEBRAND
De zon geeft ons vitamine D, goed voor je botten. Maar het onzichtbare ultraviolet licht kan vooral kinderhuidjes flink beschadigen met roodheid, jeuk en pijn als gevolg. Vier feiten over slim zonnen.

98 ’t Is stil op de achterbank
Zit je straks samen met je kind uren in de auto, het vliegtuig of de trein? Met deze vier opdrachten vliegt de tijd voorbij. En wie weet wint je kind ook nog een prijs!

100 Vijftien tips voor een ontspannen vakantie
Manja Gruson
Onbekommerd genieten op vakantie? Het kan! Zeker als je vooraf even met je gezin de vakantieregels en taakverdeling vaststelt. Scheelt een hoop geruzie in de tent. En: duidelijkheid geeft iedereen rust.

102 Liever een ijsje dan een snack
Sandra van Emmerik
Ruim 6,4 liter ijs likken we per persoon jaarlijks weg. Veel? Valt mee. In Amerika en Australi‘ draaien ze hun hand niet om voor respectievelijk 13,7 en 17,7 liter per persoon. Maar welk ijs is nou het best? De ijskoude feiten.

EN VERDER :

6 Nieuws
16 J/M geeft op 22 september een feestje
24 Word abonnee
82 Word abonnee
90 Nu in de webshop
95 Taartbakwedstrijd
104 J/M cursus
105 Geintje
106 Volgende maand / Colofon