J/M voor ouders — Jrg. 16 (januari 2012) Nr. 1

3 Voorpret
EDITORIAL
Evert de Vos (hoofdredacteur)

12 Regels maken je leven leuker
STRENG ZIJN EN BLIJVEN
Anne Elzinga
Nee = nee… en nu nog volhouden. Moeite met grenzen trekken en consequent zijn? Je bent de enige niet. Liefst een derde van de ouders loopt daar tegenaan, blijkt uit het gezinsrapport 2011 van het sociaal en cultureel planbureau. Toch maken regels het leven voor je kind veilig, overzichtelijk en makkelijk. Ze geven houvast. Een snelcursus streng zijn.

20 ‘Aandacht, liefde en veiligheid’
WERELDOUDERS
Evert de Vos
Ze komen uit Belgi‘, Turkije, Zweden of Rusland en voeden hun kinderen op in Nederland. Wereldmoeders: welke normen nemen ze over? Wat blijven ze anders doen? Alla Bos uit de Oekra•ne: ‘Nederlandse kinderen zijn vaak druk. Vind je het gek als ze voortdurend naar de tv kijken?’

25 ‘Wie heeft er verzonnen dat ik mijn moeder een week niet kan zien?’
COLUMN
Rocco Mooij

26 ‘Ik heb niks met mannendingen’
DE OPVOEDREGELS VAN JILDOU VAN DER BIJL / INTERVIEW
Gijs Groenteman
Jildou van der Bijl, hoofdredacteur van Linda. droomde van een gezin, een druk, rommelig Libelle-gezin, met modderige voetbalschoentjes, grote pannen soep en een theepotmoeder. ‘Maar ik vind koken niet leuk, begrijp niets van PokŽmon, ik hou niet van rommel en ga liever naar mijn werk.’

34 ‘Een tijdloos en betoverend land’
REISSPECIAL / FAMILIEREIS NAAR JORDANIE
Donato Ranzato
Cultuursnuiven in Jordani‘: is dat leuk voor een puber? Natuurlijk, vooral als je met een kleine groep gezinnen met medepubers rondreist. Redacteur Donato trok met dochter Maxime (15) door de Wadi Rum Woestijn, dook in de Rode Zee en zag Petra bij kaarslicht.

38 Eilanden om verliefd op te worden
REISSPECIAL / RONDTREKKEN OP DE AZOREN
Evert de Vos
Het is er niet bloedheet, er zijn nauwelijks zandstranden en er is weinig toerisme. De Azoren zijn een perfecte plek voor een actieve vakantie, vindt het gezin van J/M hoofdredacteur Evert de Vos.

42 ‘Hier komt alle natuur vandaan’
REISSPECIAL / RONDREIS DOOR NOORWEGEN
Manja Gruson
De trollenbergen en sprookjesbossen van Noorwegen; daar wilden we al heel lang eens in verdwalen. Maar ja, die jongens van ons: zouden die al meer aankunnen dan een Franse camping met een zwembad en vriendjes? Op avontuur in het land van de Vikingen.

46 Paradijs voor thrillerseekers
REISSPECIAL / WEEKJE PORTAVENTURA
Monique Montanus
Vijf dagen in een pretpark, is dat hels of hemels? De pubers Boris en Belle deden onvergetelijke jeugdherinneringen op in het Spaanse attractiepark Portaventura.

53 Gele ogen
WINNAAR REISVERHALENWEDSTRIJD
Lian Heijs
Beschrijf je meest onvergetelijke vakantie, vroegen we enkele maanden geleden in J/M. Voor de beste inzendingen waren er drie prijzen: reischeques van Djoser ter waarde van respectievelijk 2000, 1000 en 500 euro, en de winnaar is: Lian Heijs! Zij schreef over haar kampeerervaringen in Frankrijk.

55 ‘Straf heeft weinig zin, omdat hun geweten niet ontwikkeld is’
COLUMN
Fleur Jurgens

56 ‘Je moet kattenkwaad niet criminaliseren’
Ditty Eimers
IN GESPREK MET: DE JEUGDADVOCAAT
‘Mijn kind doet dat niet’ (denkt elke ouder). In gesprek met strafrechtadvocaat Angela Meijer. Worden kinderen steeds crimineler? De kranten staan er vol van, maar strafrechtadvocaat Angela Meijer ziet het anders. ‘Wat vroeger gewoon een robbertje vechten was, heet tegenwoordig “openlijke geweldpleging”. De samenleving wordt steeds intoleranter.’

63 ZAPPEN
– Boeken
– Uitjes
– Games
– Hebben
– Recept
– Site
– Tischa

77 ‘Alleen ik weet de waarheid over de Witte David’
COLUMN
Rob van Vuure

78 De magische kracht van sprookjes
Manja Gruson
Troost, hoop, zelfinzicht: kinderen leren veel van sprookjes. Het verhaal van Klein Duimpje vertelt je dat je brein belangrijker is dan je lengte. Maar het boort ook de grootste kinderangst aan: verlaten worden. ‘Heerlijk toch, om te lezen dat Klein Duimpje dat overkomt, maar j—u niet?’

83 Zeven vragen aan moeder en dochter
MIJN PUBER EN IK
Sasja Jansen
Monique van den Bosch (45) heeft een eigen bedrijf in relatiegeschenken. Zij is getrouwd met Peter van den Bosch (55). Ze hebben twee dochters, Venna (10) en Vajn (13). Vajn zit in 2 HAVO/VWO.

84 ‘Zonder de steun van onze ouders zouden we het niet redden’
NR 15
Marilse Eerkens
J/M bestaat 15 jaar en bezoekt gezinnen die op nr 15 wonen. Deze maand: familie Willemse in Bergen.

EN VERDER :

6 Nieuws
10 De kamer van Mees
19 J/M cursus Teamwork in je gezin
31 Straatvraag – Heb jij al vakantieplannen?
62 Nieuw in onze webshop!
89 Geintje
90 Volgende maand / Colofon