J/M voor ouders — Jrg. 13 (juli/augustus 2009) Nr. 7/8

3 Eigenwijze keuzes
VAN DE REDACTIE
Evert de Vos (hoofdredacteur)

14 ‘Dit is de meest ideale manier van leven’
EIGENWIJZE GEZINNEN 1
Eva Schuurmans
Leven zoals de gemiddelde Nederlander, met een koophuis, een vaste baan en alle bijkomende verplichtingen? Matijn Goossens en Agnes Konings moeten er niet aan denken. Zij wonen, vrij en autonoom, met dochter Hannelore in een traditionele Mongoolse tent.

18 ‘Ik wist dat Stijn het ging redden’
EIGENWIJZE GEZINNEN 2
Anne Elzinga
Een niertransplantatie bij een drŽumes? Onmogelijk, zeiden de artsen. Maar Brigitte en Erwin van Geffen zetten door. Dankzij hun eigenzinnigheid kreeg Stijn (nu 3) de nier van zijn moeder.

20 ‘Zij moeten ervoor zorgen dat ik van ze blijf houden’
EIGENWIJZE GEZINNEN 3
Anne Elzinga
Het gezin Pondman blinkt in veel opzichten uit. Alle kinderen volg(d)en het gymnasium. Twee munten uit in sport. En stuk voor stuk zijn ze virtuoze musici, zowel instrumentaal als vocaal. In diverse tv-programma’s trokken ze al de aandacht. Hun succes is volgens vader Franciscus mede te danken aan zijn strakke opvoedregiem. ‘Vrouwen zijn eigenlijk niet nodig in de opvoeding.’

27 Veel te braaf
COLUMN
Rocco Mooij

28 ‘Terug naar school? Ze piekeren er niet over!’
EIGENWIJZE GEZINNEN 4
Manja Gruson
Software ontwikkelaar Sheila en universitair docent bedrijfskunde Nicky van Foreest besloten een jaar geleden hun kinderen Jorden, Lucas en Pieter van school te halen. Nu geven zij ze zelf thuis les – samen met de oppas. Kleuterzoon Tristan en tweeling Machteld en Nanne pikken terloops een graantje mee.

32 ‘Veel mensen kunnen het niet opbrengen om hun kinderen te verlaten’
EIGENWIJZE GEZINNEN 5
Anne Elzinga
Aib (39) woont illegaal in Nederland. Het geld dat ze hier met schoonmaken verdient, stuurt ze elke maand naar haar drie zonen (24, 23 en 14) en dochter (14) die ze dertien jaar geleden in Ghana achterliet. ‘Hoe kan ik ze weer zien? Die vraag houdt me voortdurend bezig.’

34 ‘We wonen samen in liefde, harmonie en schoonheid’
EIGENWIJZE GEZINNEN 6
Marilse Eerkens
Wilma Bast en Maroen de Haan besloten na een lange vakantie dat ze niet meer terug wilden naar hun woonplaats Amsterdam. Per toeval kwamen ze terecht bij leefgemeenschap De Hobbitstee, een voormalige hippiecommune. Na een paar dagen kamperen bleek er een huis vrij te komen. ‘Ze vroegen of we daar wilden wonen. En toen dachten we: waarom niet?’

40 ‘Door deze kerk groeien we als gezin’
EIGENWIJZE GEZINNEN 7
Manja Gruson
Jarenlang worstelden Hendrik Weijer en Tineke Groen met hun gereformeerde achtergrond. Hun vijf kinderen mochten geen Roald Dahl of Harry Potter lezen, gevoelens ‘had je niet’ en er werd streng gestraft. Tot oudste zoon Sybran hen introduceerde bij een swingende kerk in Amsterdam.

44 ‘Er is niets wat mij niet lukt’
EIGENWIJZE GEZINNEN 8
Anouk Horsthuis
Een kind krijgen als je ernstig gehandicapt bent – dat kan toch niet? Kan wl, vond Joyce van der Stel (33), zwaar spastisch. En dus werd Star (6) geboren. Inderdaad, Joyce liep tegen veel problemen op. Maar, vindt ze, niets weerhoudt je om te leven zoals jij wil. ‘Veel meer gehandicapten willen doen wat ik doe. Alleen: ze durven het niet.’

52 ‘Ik ben eigenlijk wel een muts’. ‘ Het gezinsleven benauwde me’
EIGENWIJZE GEZINNEN 9
Evert de Vos
Ilse Engwirda (41) en Pieter Rotteveel (41) kochten na hun scheiding drie etages boven elkaar. Hun kinderen wonen in het midden, zij boven, hij onder. Nu zijn ze weer stapelverliefd op elkaar.

54 ‘Een groot gezin is zo gezellig!’
EIGENWIJZE GEZINNEN 10
Marilse Eerkens
Acht kinderen telt het gezin van Anne-Marie en Bernard Smit. Toen enkele jaren na hun vierde kind nummer vijf geboren werd, realiseerden ze zich dat een nakomertje zijn helemaal niet zo leuk is. En dus kwam er nog eentje. En, vooruit, zes jaar later n—g twee.

61 Things to do
COLUMN
Anne Elzinga

62 ‘Dat alcohol slecht is, prent ik ze liefst nu al in’
EIGENWIJZE GEZINNEN 11
Anouk Horsthuis
Rock ’n rollers waren ze. Vrijbuiters. Niet van plan ooit een ‘burgerbestaan’ te leiden. Toch verhuisden Nanda Runge (38) en Barend de Jonge (42) zeven jaar geleden met dochter Kesi (8) en zoon Cobus (7) op komst, van een antikraakruimte in Amsterdam naar een keurig huis in Zeeland. Doel: een nieuw leven opbouwen.

64 ‘Scouting is ŽŽn groot leerzaam avontuur’
EIGENWIJZE GEZINNEN 12
Eva Schuurmans
Hoe hun leven er z—nder Scouting uit zou zien? Pfoe. Nic en Angelina Taverne zouden in elk geval zee‘n van tijd overhouden. Maar dat haat niet gebeuren, want Scouting staat heel dicht bij hun levensfilosofie. ‘Als je de Scoutingregels vertaalt naar onze manier van opvoeden, dan staat er vrij exact wat wij voor onze kinderen nastreven.’

72 ‘Wij zien geen kleur, maar een gezicht’
EIGENWIJZE GEZINNEN 13
Anne Elzinga
Janneke Wubs en Chris Schaapman kozen vijf jaar geleden een zwarte basisschool in de Haagse Schilderswijk voor hun kinderen Henk, Marin en – over een jaartje – 3-jarige Geert. Niks bijzonders, vinden ze. ‘Kinderen zijn kinderen en voetbal is voetbal.’

78 ‘Onze droom is vervuld’
EIGENWIJZE GEZINNEN 14
Anouk Horsthuis
Tien jaar na de dood van haar vriend, raakte Susan van der Klugt zwanger van hem. Het verhaal van een bijzondere keus en een unieke geboorte.

82 ‘Wij hebben nooit getwijfeld aan zijn kunnen’
EIGENWIJZE GEZINNEN 15
Eva Schuurmans
Een speciaal voetbalteam waar zijn spastische zoon eindelijk eens ongedwongen zou kunnen sporten. Met die wens stapte Dennis Gebbink bijna tien jaar geleden naar de gemeente. Inmiddels is zijn droom meer dan uitgekomen: begin 2010 opent het Ronald McDonals Centre Only Friends, een sportpaleis waar gehandicapte kinderen een groot aantal sporten kunnen beoefenen.

88 Lisa en Lin: Op reis naar hun roots
VIJF WEKEN TERUG IN CHINA
Auke Kok & Dido Michielsen
Auke Kok en Dido Michielsen reisden met hun geadopteerde dochters naar China, voor een bezoek aan de kindertehuizen waar zij hun eerste jaren doorbrachten. Over die reis schreven ze samen een boek: Lisa en Lin, vijf weken terug in China. Op deze pagina’s een fragment, waarin ze het kindertehuis in Shiyan opzoeken, waar Lin 15 maanden lang woonde.

94 Opvoeden op de camping / De teugels los?
Anne Elzinga
‘Iedereen let hier op elkaars kinderen’ . Zes gezinnen over opvoeden op de camping. Plus: 9 tips om het leuk te houden.

101 Tischa’s opvoedpagina
Opvoednieuws en tips van Tischa Neve.

104 ‘Even dit buitje afwachten, dan kunnen we eten’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

106 Alleen op vakantie? Bereid je puber voor!
Eva Schuurmans
Na maanden zeuren mag je puber dan – ‘ eindelijk!’ – alleen met vrienden op vakantie. Het zou natuurlijk mooi zijn als ‘ie cultuur gaat snuiven in Toscane of fris rondbanjert in de Ardennen. Maar dikke kans dat je kind terechtkomt in ‘gezelliger’ oorden als Salou of Renesse. Des te belangrijker om hem goed voorbereid uit te zwaaien. Tien tips.

110 ‘Zij is een knuffelmoeder’, ‘We lopen nog steeds hand in hand’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Esther Stapper (41) is staffunctionaris pedagogisch werk bij een kinderopvangorganisatie. Zij woont samen met Ciccio Baranelli (44). Samen hebben zij drie kinderen. CŽline (13), Yente (11) en Thimo (9). CŽline zit in een havo/vwo brugklas.

EN VERDER :

9 Nieuws voor ouders: goed om te weten, handig om aan te schaffen, leuk om te lezen, bijzonder om te doen
13 Als je ’t mij vraagt
70 Neem nu een J/M-abonnement en ontvang een gratis fotoboek
93 Luisterboeken
102 Vakantietips
109 Korting op abonnement J/M
113 Geintje
113 Fokke & Sukke
114 Volgende maand / Colofon