J/M voor ouders — Jrg. 12 (september 2008) Nr. 9

5 Kinderen een bezwaar?
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

18 Kinderlozen over ouders: ‘Jullie worden voorgetrokken’
J/M ONDERZOEK 2008
Anne Elzinga
Kinderlozen worden gediscrimineerd. Terwijl ouders allerlei financi‘le voordeeltjes genieten – denk aan kinderbijslag, verlofregelingen – krijgen kindervrijen niets extra’s voor hun bijdragen aan de samenleving. En dan moeten ze ook nog eens zien te overleven te midden van de wanproducten van deze ouders, want opvoeden kunnen die niet. J/M enquteerde 529 bewust kinderlozen. Kunnen we van elkaar leren of is er sprake van een onoverbrugbare kloof?

40 ‘Ik weiger iets van mijn kinderen te eisen’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Zijn ouders vonden dat Maurice de Hond best al jong verantwoordelijkheid kon dragen. Regels waren er weinig, begrip des te meer. Die soepele opstelling nam hij over toen hij zelf vader werd. Maar de omstandigheden waaronder hij zijn kinderen moest opvoeden waren ‘op z’n zachtst gezegd niet ideaal’.

45 Twaalf plus
COLUMN
Rocco Mooij

46 Gelukkig nieuw schooljaar!
Anja Geldermans
Veel ouders maken zich ongerust over het onderwijs. Het niveau laat te wensen over, de schooluitval is hoog, de lerarenopleidingen hebben een slecht imago. De voornemens van het kabinet om dit te verbeteren waren zo mooi, afgelopen schooljaar. Maar wat is ervan terecht gekomen? En wat staat ons dit jaar te wachten? Een overzicht van de knelpunten.

60 Laat ze maar kijken!
Anouk Horsthuis
Televisie kun je als vijand zien, maar ook als partner in de opvoeding. Kijk mee, leg uit en verheug je samen met je kind op een kakelvers tv-seizoen!

69 Jongensmoeder
COLUMN
Anne Elzinga

72 Speciaal voor jou: de J/M opvoedcoach
Manja Gruson
Vanaf nu heeft J/M een nieuwe opvoedcoach. Kinderpsycholoog Tischa Neve, beroemd van het tv-programma Schatjes, beantwoordt lezersvragen op de site en bespreekt opvoednieuws en tips in het blad.

77 Tischa’s opvoedpagina
Opvoednieuws en tips van Tischa Neve.

79 Haal eruit wat erin zit!
DOSSIER INTELLIGENTIE
Marilse Eerkens
Genetische aanleg, doorzettingsvermogen, inzet en training, zelfvertrouwen. Vier factoren die de mate van intelligentie be•nvloeden. Hoe help je je kind het beste uit zichzelf te halen?

86 ‘Worteltjes met suiker, dat is toch hartstikke lekker?’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

88 ‘Huiswerk maken op de sportclub, dat is toch ideaal’
INTERVIEW
Marilse Eerkens
De hockeybond is enthousiast en dat helpt. Want inmiddels zijn er tien hockeyclubs in Nederland waar oudere kinderen hun sporttrainingen kunnen combineren met een huiswerkklas. Hanneke van der Marel droomt van andere sportbonden die zich scharen achter dit initiatief.

94 ‘Ze heeft me minder nodig’, ‘Ik kan alles aan hem kwijt’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Rob Knoppers (46) is personeels- en salarisadministrateur bij BSW Bedrijven in Breda. Hij is getrouwd met Conny (39). Zij hebben twee kinderen. Ron (10) en Sonja (12). Sonja zit in een havo/vwo brugklas.

EN VERDER :

11 Nieuws voor ouders: goed om te weten, handig om aan te schaffen, leuk om te lezen, bijzonder om te doen
37 Fokke & Sukke
38 Workshop
39 Als je ’t mij vraagt
52 Heerlijke hutten
59 Boeken
97 Geintje
98 Volgende maand / Colofon