J/M voor ouders — Jrg. 12 (oktober 2008) Nr. 10

3 Abracadabra
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

14 ‘En die ouders grijpen niet eens in!’
OPVOEDKRITIEK
Anouk Horsthuis
Driekwart van de ouders ergert zich dood aan andermans kinderen, bleek uit ons J/M-onderzoek over opvoeden in 2007. Maar wat doe je met die kritiek? Kaken op elkaar of tactvol uiten?

24 ‘Mijn kinderen mogen altijd zeggen wat ze denken’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Alsof er een bak verantwoordelijkheidsgevoel over haar was uitgestort, zo voelde televisiepresentatrice Irene Moors zich na de geboorte van haar dochter. Eigenlijk leek een kind niet in haar leven te passen. Maar wat kon er nou misgaan, bedacht ze, toen ze ongepland zwanger bleek. ‘ Over de opvoeding dacht ik trouwens ook op die manier. Ach, dat komt wel goed.’

31 Gij zult doorkoken
COLUMN
Rocco Mooij

32 ‘H—ren we nog wat?’
NAAR DE BRUGKLAS
Anja Geldermans
Hoe eng en onbekend ook: de meeste kinderen staan te popelen om naar de middelbare school te gaan. Maar voor ouders is het eveneens een sprong in het diepe. Op de basisschool wist je alles, nu weet je niks meer. Vindt je kind z’n draai in de klas? Moet je helpen met huiswerk? M‡‡kt hij z’n huiswerk eigenlijk wel? Hoe zijn z’n cijfers? Tips van ervaren brugklasouders en een mentor.

42 ‘Suiker is op termijn net zo schadelijk als roken’
ETEN & SMAAK
Marilse Eerkens
Onze opvoeding – en daarmee onze smaak – is revolutionair veranderd. In de oertijd leefden we van vis, vlees, eieren en plantaardig voedsel. Nu vertoeven we in een ‘onnatuurlijke eetomgeving’, zoals prof. dr. Frits Muskiet de overvloed aan suiker en snelle koolhydraten omschrijft. Met de nodige ziektes als gevolg. Hoe kunnen we onze kinderen daartegen beschermen?

54 Zo stimuleer je de smaakpapilletjes
ETEN & SMAAK
Monique Montanus
Stappenplan met tips over vari‘ren, verleiden en volhouden met betrekking tot het eten van voedsel door kinderen.

56 Wat kookt een topkok thuis?
ETEN & SMAAK
Ronald Hoeben
4 interviews met topkoks over hun kinderen en over de maaltijden die de gezinnen thuis eten.

60 Restaurant van de toekomst: ‘Ons voedsel is dramatisch veranderd’
ETEN & SMAAK
Ronald Hoeben
Waarom vinden kinderen (en volwassenen) boontjes het lekkerst als ze gekookt of gestoomd zijn? Dat onderzoeken ze in het Restaurant van de Toekomst. Nee, je wordt hier niet bediend door robots. Ze serveren geen dagmenu’s in handige tabletvorm. Eigenlijk doen ze wat ouders ook doen: opletten wat er gegeten wordt. En wat de ontwikkelingen daarin zijn. ‘Veel van die nieuwe, gezonde producten zijn vaak niet meer dan een aardige aanvulling.’

64 ‘Moeilijke eters maken we zelf’
ETEN & SMAAK
Marte van Santen
Als het aan tv-kok Pierre Wind ligt, wordt snaakles een verplicht vak op ‡lle scholen. Want dat is de basis voor een gezond voedingspatroon. ‘Als je niet weet wat je eet, weet je ook niet wat slecht of goed voor je is.’

74 ‘Yves kookt, want ik kan alleen opwarmen’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

77 Le of la Salon
COLUMN
Anne Elzinga

79 Tischa’s opvoedpagina
Opvoednieuws en tips van Tischa Neve.

80 In therapie bij dokter Hond & zuster Koe
DIERENDOKTERS
Manja Gruson
Koeien die ‘adhd-drukte’ absorberen. Paarden die moeilijk gedrag spiegelen. En honden die feilloos door een stoere houding heen prikken. Dieren bereiken soms sneller resultaat bij kinderen dan de geleerdste therapeuten van de menselijke soort. Vier harige dokters en ŽŽn geschubde.

86 ‘Ze vertelt me nog alles’, ‘Ik schaam me voor haar’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Simone Boskemper (46) is consulent arbeidsbemiddeling en woont samen met Ies Noordhoek (50). Zij hebben ŽŽn dochter, Sophie (13), die in een havo/vwo brugklas zit.

EN VERDER :

9 Nieuws voor ouders: goed om te weten, handig om aan te schaffen, leuk om te lezen, bijzonder om te doen
22 Als je ’t mij vraagt
39 Boeken
50 Speel met je eten
89 Geintje
89 Fokke & Sukke
90 Volgende maand / Colofon