J/M voor ouders — Jrg. 12 (november 2008) Nr. 11

5 Uit balans
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

16 In 5 stappen je gezin in balans
ORGANISATIE THUIS
Anne Elzinga
Ga even rustig zitten. Bedenk hoe de ideale week voor jou en je gezin eruit zou zien. Vergelijk dit beeld met de afgelopen week. Knaagt er iets? Hadden jullie meer tijd voor elkaar willen hebben? Dan is het tijd voor verandering. Hoe je in vijf stappen de zaak weer in evenwicht krijgt.

24 ‘Ik wil die grote en sterke vader zijn’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Zijn ouders hadden een ijzersterk vertrouwen in hun kinderen. Daarom is zanger en musicalster Bastiaan Ragas nooit bang om zijn eigen gang te gaan. En bijvoorbeeld ‘nee’ te zeggen tegen een glansrol. Een onwankelbaar vertrouwen: dat wil hij zijn drie kinderen ook meegeven.

30 Hoe veilig is een mobieltje
GEZONDHEID
Marilse Eerkens
Steeds meer kinderen hebben een gsm. Zelfs voor kleuters zijn er mobieltjes op de markt. Maar hoe riskant is de straling ervan voor hen? Onderzoekers kunnen het hierover niet eens worden. Daarom pleit een groeiend aantal wetenschappers voor voorzorgsmaatregelen.

42 ‘Is this a shark?’ ‘NŽŽŽŽ!’
ENGELS OP DE BASISSCHOOL
Brigit Kooijman
Engels wordt steeds belangrijker en dus kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Liefst vanaf groep 1. ‘Onzin,’ zeggen tegenstanders. Want een elfjarige leert in drie maanden waar een kleuter twee jaar over doet. En zo sluit het ene kind de basisschool af met de verplichte 80 uur Engels terwijl het andere 800 uur als bagage meeneemt. Wat zijn de voor- en nadelen?

52 ‘Ik dacht: het is nu of nooit’
HET ROER OM
Agnes Hofman
Het kan je zomaar ineens overvallen of een gedachte zijn die al jarenlang bij je suddert. Het besef dat je je leven anders wilt inrichten. Ander werk, niet meer werken, stoppen met je relatie, ergens anders gaan wonen… Hoe dan ook: je wilt het roer omgooien.

58 ‘Leg het vast en laat het los’
VOOGDIJ REGELEN
Marjolein van Rest
Opvang regelen voor het geval dat jij en je partner wegvallen. Je wilt er niet eens aan dŽnken. Toch is het handig om dat wel te doen. Want als je het regelt, h—ef je er ook nooit meer aan te denken. Bovendien: je wilt toch zelf bepalen wie er dan voor jouw kinderen zorgt?

63 Feestjoints
COLUMN
Anne Elzinga

65 Tischa’s opvoedpagina
Opvoednieuws en tips van Tischa Neve.

67 Leven in een onbegrijpelijke wereld
DOSSIER AUTISME
Femke Vonk
Ruim ŽŽn op de honderd kinderen is autistisch. Maar wat is dat precies? En wat is het verschil tussen autisme, PDD-NOS, Asperger en andere aanverwante stoornissen? Journalist Femke Vonk, zelf moeder van een zoon met autisme, Jesse (8), stelde een verhelderend dossier samen voor J/M.

76 Op de speciale school / ‘Ieder kind heeft z’n eigen sleuteltje’
DOSSIER AUTISME
Ruim 75 procent van de kinderen met autisme heeft een gemiddeld IQ of hoger. Maar zonder extra zorg lopen velen vast op school. De keus is dan: regulier onderwijs met extra begeleiding of speciaal onderwijs. De Berg en Boschschool in Bilthoven is zo’n speciale school voor kinderen met autisme. J?M nam een kijkje.

78 ‘N——it het bord enthousiast volscheppen’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

80 Natuurtekort maakt ziek / ‘Scharrelkind doet het beter’
VISIE
Marilse Eerkens
Kinderen die in de natuur spelen zijn beter af dan leeftijdsgenoten die binnen zitten of op het asfalt spelen. Ze maken minder ruzie, hebben minder overgewicht en vertonen minder adhd-verschijnselen. IVN-directeur Jurr van Dalen over zijn strijd tegen het natuurtekort.

86 ‘Ze kan zo drammen’, ‘Discussies winnen lukt me nog niet’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Jolanda Kallenbach (42) werkt bij TNT Post en is getrouwd met Peter Kallenbach (46). Zij hebben drie dochters. Stacey (23, uit huis), Stephanie (18) en Demi (12). Demi zit in een vmbo-brugklas.

EN VERDER :


11 Nieuws voor ouders: goed om te weten, handig om aan te schaffen, leuk om te lezen, bijzonder om te doen
23 Als je ’t mij vraagt
28 Lees nœ op
www.jmouders.nl
36 Klik & win
38 In opperste concentratie
51 Boeken
89 Geintje
89 Fokke & Sukke
90 Volgende maand / Colofon