J/M voor ouders — Jrg. 12 (mei 2008) Nr. 5

3 De mama-waas
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

10 Astma zonder dat je het weet
INGELICHT / INTERVIEW
Manja Gruson
Wereldastmadag, op 6 mei, is geen overbodige luxe, als we kinderarts RenŽ van Gent mogen geloven. Uit zijn recente promotieonderzoek blijkt 8 procent van de zeven- tot tienjarigen astma te hebben zonder dat zij en hun ouders dat wisten.

12 Hier ben ik. Het is goed dat ik er ben
VAN BANG KONIJN NAAR STERKE KANJER
Anne Elzinga
Niet elk kind beschikt over de oerkracht van Harry Potter of het onverwoestbare zelfvertrouwen van Pippi Langkous. Maar soms zijn kinderen tŽ kwetsbaar, tŽ gevoelig. Hoe maak je die weerbaar?

22 ‘Pr‡‡t met ze!’
PUBERS & SEKS
Anouk Horsthuis
Pubers hoef je niets te vertellen over seks: die weten alles al. Toch? Bij de Rutgers Stichting in Eindhoven weten ze wel beter. Een gesprek met abortusarts Melanie van Heijst en voorlichter/trainer Carolien de Graaf. ‘Ouders en scholen laten behoorlijk wat steken vallen als het op voorlichting aankomt.’

30 Homo-ouders / Wensvader zoekt meemoeder
Anouk Horsthuis
De meeste kinderen hebben een vader en een moeder. Maar een ander hoeksteenmodel neemt steeds meer toe: kinderen die twŽŽ moeders hebben of twee vaders. Of twee vaders en een moeder, twee moeders en een vader of, nog exclusiever, twee vaders en twee moeders. Vier portretten van homo-oudergezinnen.

36 ‘Ik zit er bovenop!’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Ze groeide op in een druk gezin met een zieke vader, maar ze herinnert zich vooral de gastvrijheid en gezelligheid. Haar eigen kinderen gunt zangeres en actrice Angela Groothuizen vooral de tijd, rust en ruimte om zichzelf te ontdekken.

46 Waarom je het anders doet dan je van plan was
OUDERSCHAP
Marilse Eerkens
Met een kersverse baby weet je precies wat voor ouder je wilt zijn. Jij wordt de leukste, de liefste, de beste. Alles kan, alles mag – wel met grenzen natuurlijk. Maar op een dag ontdek je dat je een heel andere ouder bent geworden dan je wilde. Waarom lopen goede voornemens en werkelijkheid zo uiteen?

53 Niet naar het Barlaeus
COLUMN
Rocco Mooij

61 Talloze begeertes
COLUMN
Liesbeth Wytzes

63 Voorlichten doe je zo! (van 4 tot 16)
DOSSIER
Anne Elzinga
Praten over seks is moeilijk. En al helemaal met je eigen kroost. Toch is het nodig, zeggen deskundigen: een goede seksuele opvoeding maakt kinderen zelfverzekerder. Tien slappe smoezen om dit heikele thema niet te hoeven bespreken. Plus: tien gouden regels hoe je dat wl kunt doen.

77 Discreet

COLUMN

Goedele Liekens


78 ‘We gooien de pasta altijd tegen de muur’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

82 ‘Een kind is geen kanariepietje’
INTERVIEW
Marilse Eerkens
Emancipatie van het ouderschap stelt het kind voorop en richt de maatschappij z— in, dat beide ouders kunnen werken n zorgen. Roos Wouters: ‘Natuurlijk is het voor een werkgever fijner als-ie elke dag met dezelfde persoon te maken krijgt. Maar dat geldt ook voor kinderen.’

86 ‘Ik word steeds brutaler’, ‘Hij blijft altijd zichzelf’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Servaes Hermans (40) is operatieassistent. Hij is getrouwd met Angelique Hermans (41). Zij hebben twee zonen. Gijs (12) en Zeb (3) Gijs zit in groep 8.

EN VERDER :

8 Ingelicht
20 Voor nieuwe abonnees: HEMA cadeaucard van 15 euro
28 Als je ’t mij vraagt
35 Lezersaanbieding
41 Op de site: opvoeden; gezond; geld, verzekeringen, recht
54 Moederdag
59 Op stap
81 Trakteren
89 Geintje
90 Volgende maand / Colofon