J/M voor ouders — Jrg. 12 (maart 2008) Nr. 3

3 Even voorstellen
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

10 Hoe kies je een kinderboek
INGELICHT / INTERVIEW
Manja Gruson
‘Mijn zoon leest alleen griezelverhalen, is dat slecht?’ ‘Leest mijn dochter te moeilijke boeken?’ Met 31 kinderboeken op haar naam en als moeder van drie kinderen, van wie er ŽŽn dyslectisch is en een ander boeken haat, is Bette Westera (49) de uitgelezen persoon om dit soort vragen te beantwoorden.

12 Opgroeien in een wereld vol seks
SEKS & MAATSCHAPPIJ
Marilse Eerkens
Billboards met pikante lingerie, previews met seksscnes terwijl je bij een kinderfilm zit, uitdagende clipjes op tv. Welke impact heeft dat op een kind? Maakt het hem vroegrijp, of loopt hij onbekommerd door? Voer voor discussie, zo blijkt.

20 Foute vrienden! Wat nu?
PUBERS
Anne Elzinga
‘Kun je een kind verbieden om met zijn verkeerde vrienden om te gaan?‘ vroegen de ouders van Thijs (14) aan J/M. Of moet je lijdzaam toezien hoe het van kwaad tot erger gaat? Vier deskundigen geven advies.

26 Je kind als inspiratiebron
Agnes Hofman
Spontaan waren ze er nooit op gekomen. Maar toen ze een kind kregen, dachten ze opeens: hee, waarom bestaat er geen handiger aankleedkussen? Of: waarom is er geen logeerplek voor kinderen met ADHD? Over vier ouders die een briljant idee kregen dankzij hun kind.

32 ‘Ik wil het net zo doen als mijn moeder het deed’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Dieetgoeroe Sonja Bakker groeide op tussen de bollen en de bieten. Het tekende haar nuchtere, praktische karakter. ‘Na school was het tulpen bossen. Maar verder verzon mijn moeder de leukste dingen. Ze stond altijd voor ons klaar. Dat vertrouwde gevoel wil ik mijn kinderen ook geven.’

43 Naar Parijs
COLUMN
Rocco Mooij

52 Time-out / leermoment of loos gebaar?
HET STOUTSTOELTJE
Manja Gruson
Dankzij de tv-programma’s van supernanny Jo Frost is het ‘stoutstoeltje’ (de naughtychair) een populair fenomeen in de opvoeding geworden. Maar wŽrkt het ook? ‘Je wijst je kind af en het lost niets op,’ vindt ontwikkelingspsycholoog Hanneke van Hasselt. ‘Het is heus niet schadelijk als je je kind eens apart zet’, zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. Een gesprek over de voors en tegens.

56 Day for Change / winkeltje spelen op school
Anne Elzinga
In zijn Loterij-shows gaf presentator en acteur Marc Klein Essink miljoenen weg. Nu leent hij basisschoolleerlingen 20 euro. Krenterig geworden? Nou nee, want met zo’n lening – een microkrediet – zetten kinderen eigen bedrijfjes op en verdienen geld. De winst gaat naar de derde wereld. ‘Deze actie heeft Žcht zin.’

61 Oma
COLUMN
Hanneke Groenteman

63 Ze worden steeds dikker / wat doen we eraan?
XL-DOSSIER
Anouk Horsthuis
De cijfers zijn glashard: niet alleen volwassenen maar ook kinderen dijen steeds meer uit. Hoe komt dat? Wat zijn de risico’s? En wat kun je doen als je kind te zwaar is? Alles over overgewicht Žn vooral het voorkomen daarvan.

74 Welke sport past bij jouw kind?
XL-DOSSIER
Tegen de tijd dat een kind kleuter-af is en z’n natuurlijke molligheid verliest, kun je zien welke lichaamsbouw het gaat krijgen. Grofweg zijn er drie typen: tanig en gespierd, zacht en rond, en lang en hoekig. Bij elk type passen bepaalde sporten extra goed, omdat je daarbij profiteert van je lichaamsbouw.

77 Gewone kinderen

COLUMN

Liesbeth Wytzes


78 ‘Wij eten niets wat tegenstribbelt voor het op tafel komt’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

82 ‘De voedingsindustrie moet ophouden met de boel te belazeren’
INTERVIEW
Marilse Eerkens
Een dieet werkt maar even en is sowieso een slecht idee. Voor een te zwaar kind is op gewicht blijven al een mooi streven, zegt epidemioloog en voedingswetenschapper Hans Brug. Hij ziet ouders het liefst weer zelf achter de pannen om een gezonde maaltijd te bereiden. En weg met al die light producten en functional foods!

86 ‘Zij begrijpt me’, ‘Hij heeft me nodig voor de knuffels’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Lydie Polak (45) is freelance webdesigner. Zij is getrouwd met StŽphane Gesbert. Zij hebben vier kinderen. Twee zonen, Boris (14) en Silver (5), en twee dochters, Freddy (11) en Sterre (7). Boris zit in een havo/vwo brugklas.

EN VERDER :

8 Ingelicht
24 Als je ’t mij vraagt
37 Op de site: opvoeden; school
40 Lezersactie Klik & Win: springen en swingen met J/M
44 Knuffelen
49 Boeken
51 Op stap
81 Trakteren
88 Geintje
89 Fokke & Sukke
90 Volgende maand / Colofon