J/M voor ouders — Jrg. 12 (juni 2008) Nr. 6

3 Eindelijk uit
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

12 ‘Laat ouders toch zlf kiezen’
INGELICHT / INTERVIEW
Manja Gruson
Het economisch belang van meer werkende vrouwen is duidelijk, nu de maatschappij vergrijst. Maar wat betekent dat voor het gezin? Op het congres Ruimte voor ouderschap – Kind en ouders in de knel staat de vrijheid om te kiezen tussen zorg en werk centraal. Initiatiefneemster Lili Chavannes-Fortuyn over autonomie aan de keukentafel.

14 De allerbeste opvoedmethode / Probeer maar: dit werkt
WORKSHOP OPVOEDEN
Marilse Eerkens
Ouders hebben het helemaal gehad met het problematiseren van de opvoeding. Ze willen positieve opvoedinformatie. En hoera, dat is er nu in de vorm van Triple-P, ofwel het Positief Pedagogisch Programma. Deze internationaal erkende opvoedmethode breidt zich als een olievlek uit. O—k in Nederland. Nieuwsgierig? Begin dan meteen met deze – exclusief in J/M! – vijfdaagse workshop.

25 Beroemd
COLUMN
Rocco Mooij

26 Hier zijn ze: de J/M Tantes van het jaar!
J/M TANTE VAN HET JAAR
Manja Gruson
Wie is de leukste tante? J/M riep alle lezers op om de lievelingstante van hun kind(eren) te nomineren voor de J/M Tante van het Jaar verkiezing. De gekste, mooiste, liefste en grappigste tantes stroomden de postbus van de redactie binnen. Eigenlijk kon er maar eentje winnen, maar vooruit: we kozen ook de nummer 2 en 3. Kijk, lees en oordeel zelf.

30 Wat kost een brugpieper?
NAAR DE MIDDELBARE SCHOOL
Anja Geldermans
Schoolboeken, een kennismakingskamp, een rugzak, en hoe zit het met z’n fiets? Als ouder van een startende middelbare scholier heb je aardig wat kosten. Welk prijskaartje hangt er aan een brugklasser? Een overzicht.

36 ‘Het lukt me steeds beter rustig te blijven’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Ze zou een heel consequente moeder worden, had schrijfster Simone van der Vlugt bedacht. Dat pakte iets anders uit toen ze eenmaal kinderen had. Inmiddels neemt ze steeds vaker een voorbeeld aan haar echtgenoot. Want zijn ‘nee’ blijft wel altijd ‘nee’.

48 Zestien en eindelijk zindelijk
BEDPLASSEN
Caroline Gšttgens
Hoera! Kay (16) is eindelijk droog. Elf jaar lang plaste hij in bed en ook overdag ging het regelmatig mis. Een kwaal waar 200.000 kinderen in Nederland last van hebben, maar waar bijna nooit over gesproken wordt. ‘Er op school over beginnen is echt geen optie.’ Het verhaal van een ex-bedplasser.

55 Uitstel van executie
COLUMN
Anne Elzinga

64 De schaduwkant van dromenland
DROMEN EN NACHTMERRIES
Anouk Horsthuis
Kinderen dromen veel meer dan volwassenen. Dat is niet voor niets. Via hun dromen verwerken kinderen ervaringen. Bovendien vertellen die ook iets over hun angsten, frustraties, boosheid en ontwikkeling. Waarom het boeiend is om je in hun droomwereld te verdiepen. Plus: eerste hulp bij nachtmerries.

70 Op vakantie / Zo houd je het gezellig onderweg
Anouk Horsthuis
Een goede voorbereiding is het halve werk. En dat geldt zeker voor lange autoritten. Met deze vermaaktips rijd je relaxed naar je vakantiebestemming.

75 Scnes uit een scheiding
DOSSIER ALLEENSTAANDE OUDER
Agnes Hofman
Per jaar scheiden ruim 30.000 echtparen. Daar zijn circa 70.000 kinderen bij betrokken. Dat betekent dat ŽŽn op de zes minderjarige kinderen een scheiding meemaakt. Waar loop je als ouder tegenaan? Wat moet je regelen? De zes fases in een scheidingsproces.

84 Ik dreig niet met ‘geen toetje’, want dat is er niet altijd
AAN TAFEL
Ronald Hoeben
Tagliatelli met zalm

88 ‘Te vroeg leren lezen werkt averechts’
INTERVIEW
Marilse Eerkens
In de kleuterklas al leren lezen en schrijven? Dat veroorzaakt alleen maar ellende, zegt psycholoog Ewald Vervaet. Want als een kind daar biologisch gezien nog niet aan toe is, vergroot je de kans op bijvoorbeeld dyslexie. ‘Een boer gaat toch ook niet aan zijn plantjes trekken in de hoop dat ze dan sneller gaan groeien? Die weet dat alles z’n tijd nodig heeft.’

94 ‘Hij gaat meer zijn eigen gang’, ‘Zij bemoeit zich overal mee’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Ineke Aalderink (46) is algemeen cošrdinator Hospice Nieuwegein. Zij woont samen met Ad Schrama (49). Hun zoon Joram Schrama (14) zit in de derde klas van de havo.

EN VERDER :

10 Ingelicht
42 Op de site: opvoeden; gezond; school
56 Op de boerderij
61 Op stap
63 Boeken
87 Trakteren
97 Geintje
98 Volgende maand / Colofon