J/M voor ouders — Jrg. 12 (juli/augustus 2008) Nr. 7/8

5 Geluk = lekker knuffelen
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

8 Tien geluk-weetjes
Manja Gruson

10 Hoe geef je een goudhaantje vleugels?
Anne Elzinga
Sommige kinderen lijken voor het geluk te zijn geboren. Alles zit ze mee: ze doen het goed op school, mankeren nooit iets, zien er leuk uit en zijn populair. En alles wat ze uitproberen, lukt. Valt er nog wat op te voeden aan zo’n zondagskind?

18 ‘Gezinsgeluk, daar kan geen miljoen tegenop’
MIJN GELUK 1
Marilse Eerkens
De lotto winnen, daar dromen we allemaal van. Het overkwam de familie Otten in maart 2007. Puur geluk? Je gaat er bijna aan twijfelen, als je hoort wat dit gezin al heeft meegemaakt.

22 Kijk, dit is nou vakantiegeluk!
Geluk ligt voor het oprapen! Dat bleek wel uit de honderden foto’s van ultiem vakantiegeluk die J/M-lezers opstuurden. Zoveel geluk, dat is moeilijk kiezen. Toch sprongen drie foto’s er voor de redactie uit. Carola Janssen wint de eerste prijs met ‘Silly Walks’.

29 Moedergeluk
COLUMN
Anne Elzinga

30 ‘Hij staat elke dag dansend op’
MIJN GELUK 2
Anne Elzinga
Het licht in de zaal gaat uit; het geroezemoes verstomt. De muziek zwelt aan, de gordijnen gaan open en daar… staat jouw tienjarige zoon. Het overkwam Esther Duijvestijn (42), moeder van Floris (13). Hij danste de kinderhoofdrol in Notenkraker & Muizenkoning van het Nationaal Ballet. Een kind met een enorm talent, is dat het toppunt van geluk?

38 Geluksles: ‘Het is okŽ om jezelf te zijn’
Marte van Santen
Op het Eijkhagencollege in Landgraaf wordt een uniek vak gedoceerd: geluksles. Een mooi streven natuurlijk. Maar hoe doe je dat: pubers leren hoe ze gelukkig kunnen worden?

44 J/M-Gelukstest voor ouders / Goudhaan of Pechvogel?
Anne Elzinga
Heb je je altijd al afgevraagd of je zelf nou een goudhaan of pechvogel bent? Doe de J/M-Gelukstest, bereken je score en neem het advies ter harte!

48 ‘We spelen voortdurend toneel’
MIJN GELUK 3
Anne Elzinga
Er zijn van die gezinnen die jaloersmakend perfect zijn. Ze wonen in een mooi huis waarin iedereen altijd welkom is en waar alles kan. De ouders zien er aantrekkelijk uit en hebben boeiende banen. Hun kinderen zijn mooi, populair en doen het prima op school. En geld is al helemaal geen issue. Ja, volmaakt geluk bestaat. Toch?

54 ‘Ik geniet van zijn puberteit’, ‘Alles is leuk aan mijn moeder’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Fokkelien de Jong (52) is doktersassistente in een gezondheidscentrum en massagetherapeut. Ze heeft een relatie met Stefan Zum Všrde Sive Všrding. Zij hebben 2 kinderen, Runa (13) en Silver (15). Silver zit in de derde klas van het vwo.

61 Ongeluk = te weinig lachen
VAN DE REDACTIE
Maakt ongeluk wel zo ongelukkig? Niet als je de verhalen van de ouders in de tweede helft van J/M leest.

64 Tien pech-weetjes
Manja Gruson

66 Hoe maak je van een pechvogel een goudhaantje?
Anne Elzinga
‘Als ze maar gelukkig zijn’ is ons vaste credo. Maar wat als het jouw kind ‡ltijd tegenzit? Ook daar kun je als ouder nog een goede draai aan geven. Opvoedingstips voor pechvogeltjes.

74 ‘Wat kun je anders doen dan je kind redden?’
MIJN ONGELUK 1
Anouk Horsthuis
Joris en Dorine zijn de ouders van Melle (7), Tijmen (bijna 4) en Kris (bijna 3). Kris werd geboren met het syndroom van Down. Het eerste jaar lag hij in een ziekenhuis, balancerend op het randje van de dood. Hij overleefde wonderwel twee hersenbloedingen en een herseninfarct. Moeder Dorine vertelt wat Kris’ ziekte voor haarzelf en voor haar gezin betekent.

78 Brrrr, vakantie / De uitslag van onze schrijfwedstrijd
Ook al kijk je er maanden naar uit, dat betekent niet dat vakantie onbekommerd genieten is. Integendeel, mag je wel zeggen, als je de stroom van inzendingen voor onze wedstrijd ‘Beschrijf jouw ergste horrorvakantie’ leest.

83 Niet gelukkig
COLUMN
Rocco Mooij

84 ‘Pieter is een schitterend ongelukje’
MIJN ONGELUK 2
Marilse Eerkens
Rosa de Koning (40) reisde op haar 27e af naar Guatemala voor een baan als ‘straatvoorlichter’ in een door Unicef gesponsord project voor straatkinderen. Zij raakte geheel onbedoeld in verwachting. Wat gebeurt er met je als je ongewild zwanger bent?

92 ‘Pech? Dan moet je even wachten op geluk’
Marilse Eerkens
Wat is ongeluk eigenlijk? Een mooi onderwerp voor een filosofieles op school. Filosoof Rudolf Kampers praatte met leerlingen uit groep 3,4 en 5 over pech en ongeluk. Om bij dit onderwerp uit te komen, vroegen ze zich eerst af: wat is geluk? Een reportage.

98 De Grote Geluk & Ongeluk Quiz
En dat heb jij weer! Vaak het gevoel dat jouw gezin niet voor het geluk geboren is? Doe je voordeel met deze Grote Geluk & Ongeluk Quiz. Want als je weet waar we (on)gelukkig van worden, ben je al een stap verder.

106 ‘Er zijn momenten dat ik het echt niet meer weet’
MIJN ONGELUK 3
Anouk Horsthuis
Toen Frank Vermaas drie jaar geleden zijn baan opzegde en voor zichzelf begon, was dat een bewuste keuze. Dat ze in het begin in financieel opzicht een veer zouden moeten laten, calculeerden hij en zijn vrouw Suzanne wel in. Maar inmiddels is de schuldenlast opgelopen tot dertigduizend euro en is het eind van het krediet bijna bereikt. Suzanne vertelt wat dat betekent voor een gezin met drie opgroeiende kinderen.

112 ‘Ze is geen vrolijke puber’, ‘Zij kan ——k chagrijnig zijn’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Claudia Alberts (48) is leerkracht van groep 7 op een basisschool. Ze is gescheiden en heeft twee dochters, Paressa (14) en Eline (10). Paressa zit in de tweede klas van het vmbo-t.

EN VERDER
:

17 Als je ’t mij vraagt
47 Boeken
58 Lezersaanbieding
72 Als je ’t mij vraagt
103 Boeken
114 Volgende maand / Colofon