J/M voor ouders — Jrg. 12 (januari 2008) Nr. 1

3 Helemaal Zen
EVEN DIT …
Monique Montanus (hoofdredacteur a.i.)

10 Cito mist menselijk oordeel
INGELICHT / INTERVIEW
Manja Gruson
‘Mensen wantrouwen een subjectief oordeel als “Tobias is emotioneel nog niet rijp voor het vwo”. Liever varen we blind op Tobias’ hoge Cito-score, zegt professor Schuwirth. Hij onderzoekt of er een toetssysteem ontwikkeld kan worden om persoonlijke oordelen betrouwbaarder te maken.

12 Hoe Zen zijn jullie?

Marilse Eerkens
Rennen, bellen, regelen, plannen, schoonmaken, werken, opvoeden, socializen, koken, sporten, helpen, winkelen, vergaderen, brengen, halen STOP! Ga zitten. Denk na. Wat wil je nœ doen?

22 Relaxte puber? Keep cool!
Anouk Horsthuis
Stress, drukte, onzekerheid? EŽn ding helpt altijd: rustig ademhalen. Dat geldt ook voor gierende puberhormonen. Maar hoe krijg je een ontspannen relatie met je puber? Zeven onderhoudsadviezen voor ouders.

28 Alles onder controle
KINDERCURSUS YOGA
Anouk Horsthuis
Kinderyoga wordt steeds populairder. Want hierdoor leren kinderen niet alleen te ontspannen, maar ook dat ze de baas zijn over zichzelf. Nieuwsgierig? Volg de J/M-cursus kinderyoga. Acht oefeningen vind je hier, een uitgebreide demonstratie staat op onze site. En alle oefeningen doe je gewoon lekker thuis. Da’s pas relaxed…

34 ‘Het verraste me dat ik zo’n grote verantwoordelijkheid aankan’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
‘Streng waren mijn ouders niet,’ zegt BZN-zangeres Carola Smit, ‘maar vaders wil was wet’.`Zelf vindt ze het een stuk moeilijker om altijd voet bij stuk te houden. ‘Alleen als het op eten en vloeken aankomt, ben ik niet te vermurwen.’

47 Voorlezen
COLUMN
Rocco Mooij

57 ‘Het was verdrietig, maar heel mooi’
Carel Helder
Ellen Kruijer is uitvaartbegeleidster. Samen met haar collega leidt ze een uitvaartonderneming voor kinderen, als enige in Nederland. Ze vindt het belangrijk dat ouders het afscheid van hun kind zoveel mogelijk zelf kunnen vormgeven. ‘Want dat werkt achteraf heel troostend.’

60 Talk to the HAND
PUBERWAALS
Ronald Hoeben
Pubers zijn absoluut meertalig. Enerzijds hanteren ze een licht sussend taalgebruik voor ouders en aanverwante volwassenen. Daarnaast bloeit er een multicultureel puberjargon voor intimi. Puberouder Ronald Hoeben probeert er chocola van te maken.

63 Onrusthaarden
COLUMN
Cisca Dresselhuys

65 Wat zeggen de sterren over jouw kind?
RenŽe Maas
Een maagdkleuter moet weinig van knuffelen hebben. De tweelingenpuber steekt wat rommel maken betreft de hele dierenriem naar de kroon. En het jongste leeuwtje stapt op het schoolplein al rond alsof hij de baas is. Astrologe RenŽe Maas vertelt wat je kunt verwachten van de ontwikkeling van je kind, van peuter tot puber.

75 De beste marketinguitvinding
COLUMN
Liesbeth Wytzes


76 ‘Ik zŽi nog: dit is heel lekker’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

80 Opvoeden = conflicten oplossen
INTERVIEW
Marilse Eerkens
Als het aan hoogleraar psychologie RenŽ Diekstra ligt, volgen straks alle ouders een opvoedcursus. Niet omdat het moet, maar omdat ze dat zelf belangrijk vinden.

86 ‘Ze kan lekker zeuren’, ‘Ik kan me enorm voor haar schamen’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Karin Bodewes (45) is getrouwd met Ubel Bodewes (49). Zij hebben twee dochters. Mirte (14) en Iris (16). Mirte zit in de derde klas van het vwo.

EN VERDER :

8 Ingelicht
21 Als je ’t mij vraagt
27 Voor starters op het ijs
38 Zonnige lezersaanbieding: ontspannende zeilcruise
40 InSite: opvoeden; geld, verzekeringen, recht; gezond; school
48 Kerst in de klas
52 Zen lezersaanbieding: familieyoga voor jouw gezin
53 Boeken
55 Op stap (alleen voor ouders)
79 Trakteren
85 Train je brain
88 Geintje
89 Fokke & Sukke
90 Volgende maand / Colofon