J/M voor ouders — Jrg. 12 (februari 2008) Nr. 2

3 Denk aan de pindakaas
EVEN DIT …
Monique Montanus (hoofdredacteur a.i.)

10 De inhoud blijft geheim / Misvattingen over elektronisch kinddossier
INGELICHT / INTERVIEW
Manja Gruson
Ieder kind krijgt dit jaar een elektronisch dossier. Volgens GGD/Jeugdarts Jan van den Brule wordt hier een hoop onzin over verteld. ‘Vooral de media verspreiden nonsens. Jammer, want het is voor iedereen gunstig.’

12 65 stappen om een perfecte ouder te worden
Anne Elzinga
Perfecte ouders krijgen perfecte kinderen. En dat willen we allemaal. Toch? Redacteur Anne Elzinga ploetert zich door de voorwaarden voor perfect ouderschap heen. Of leren kinderen misschien net zoveel van onvolmaakte ouders?

24 Slim + rebels = populair
PUBER & STATUS
Katja Kreukels
Of ze nou de sportieve bink zijn of een stoere eenling die zogenaamd nergens bij hoort, ze willen allemaal hetzelfde: respect. Maar wat maakt dat de ene puber wel populair is en de andere niet? Socioloog Jan Kornelis Dijkstra deed er onderzoek naar.

32 Circus Elleboog, mŽŽr dan koorddansen
Manja Gruson
Jongleren of acrobatieken. Als een kind d‡t kan, verdwijnt zijn onzekerheid vanzelf. Bovendien leert hij zo heel goed om samen te werken met anderen. Het Amsterdamse Circus Elleboog biedt ook kinderen uit achterstandswijken die kans.

36 ‘Wij zin het voortdurend oneens over de opvoeding’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Zelf groeide hij op zonder vader. En zijn moeder gaf haar kinderen weinig emotionele fundering mee. Dat doet auteur Haye van der Heyden met zijn eigen zonen absoluut anders. ‘Ik wil vanaf dag ŽŽn de perfecte vader zijn.’

49 Nieuwe schoenen
COLUMN
Rocco Mooij

62 Zelf doen! (maak een kopie en hang op)
Joke Reijnders
Je kunt natuurlijk alles zelf blijven doen. Dan gebeurt het in elk geval snel, denken de meeste ouders. Maar slim is het niet. Want je ontneemt je kind de weg naar zelfstandigheid. En ze kunnen vaak meer dan je denkt.

65 Perfect gezin
COLUMN
Frans Lomans

66 Laat je niet verrassen / Begin vand‡‡g nog met de alcoholopvoeding (ook als je kind pas 9 is!)
DOSSIER DRANK
Anouk Horsthuis
Dat alcohol niet goed is voor kinderen, daarvan zijn we inmiddels wel doordrongen. Dat de jeugd desondanks op steeds jongere leeftijd drinkt, zal de meeste ouders ——k niet zijn ontgaan. Maar toch blijken we ons behoorlijk overvallen te voelen door het eerste biertje van zoon of dochter. Daarom is het belangrijk om niet te wachten tot ze in de brugklas zitten, maar ze nœ al voor te lichten.

75 Verdwijnen

COLUMN

Liesbeth Wytzes


76 ‘Om 10 uur ’s ochtends wil ze al vis eten’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

80 ‘Vertrouw op je eigen intu•tie’
INTERVIEW
Marilse Eerkens
Er is niet ŽŽn juiste manier van opvoeden. Bekijk daarom regelmatig of jouw beleid nog werkt en wees niet bang om te experimenteren. Maar laat je niet leiden door elke modegril, zegt kinderpsycholoog Marga Akkerman.

86 ‘Zijn nee is altijd nee’, ‘Zij laat zich niet omverblazen’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Steven Manschot (40) is zelfstandig programmeur. Hij is getrouwd met Elle van As (46). Zij hebben twee kinderen. Jesse van 15 en Janne van 12 jaar. Janne zit in de havo/vwo-brugklas.

EN VERDER :

8 Ingelicht
20 IJspret (1)
22 Als je ’t mij vraagt
30 Nooit meer zonder…
42 InSite: opvoeden; geld, verzekeringen, recht; gezond; school
50 IJspret (2)
53 Boeken
54 Fantastische lezersaanbieding
55 Op stap
56 Carnaval
61 Betoverende lezersaanbieding
79 Trakteren
84 IJspret (3)
88 Geintje
89 Fokke & Sukke
90 Volgende maand / Colofon