J/M voor ouders — Jrg. 12 (april 2008) Nr. 4

3 Ik hou van Holland
VAN DE REDACTIE
Andrea Hollebeek (hoofdredacteur)

10 Mooiere tanden = mooier gezicht?
INGELICHT / INTERVIEW
Manja Gruson
Inmiddels draagt 43 procent van de twaalfjarigen een beugel. Want scheve tanden en geen beugel? Belachelijk! Onze ‘schoonheid-is-maakbaar-cultuur’ is daar mede debet aan, denkt orthodontist Rosemie Kiekens. Ze onderzocht welke rol ons gebit speelt in de totale beoordeling van het gezicht.

12 Opvoeden op z’n Hollands
Anne Elzinga
Wat is dat eigenlijk, een tulpenbollenopvoeding? Alles mag, zolang het maar gezellig is? Aan de hand van bekende Nederlandse spreekwoorden ontleedt J/M onze opvoedmethodes. Wat is typisch Hollands en wat niet (meer)?

22 ‘Ze leren hier echt veel’
BELGISCHE SCHOLEN
Marilse Eerkens
Steeds meer Nederlandse ouders sturen hun kind naar een Belgische school. Wat maakt het onderwijs in Vlaanderen zoveel beter? Ze leren er meer, zegt de een. Ze worden steviger aangepakt, roept de ander. J/M ging een kijkje nemen.

30 ‘Mijn kinderen mogen zŽlfs homo zijn’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
Acteur Sabri Saad el Hamus is enorm ‘afgedwaald’ van zijn eigen opvoeding. ‘In mijn geboorteland Egypte hebben ouders hooggespannen verwachtingen van hun kinderen. Ik niet. Mijn kinderen mogen alles zijn of worden wat ze maar willen.

36 Wat vinden zij? / allochtone ouders over opvoeden op z’n Hollands
Agnes Hofman

48 Eerste Hulp Bij kleine Ongelukjes
Hettie Graafland
Bij twijfels ga je natuurlijk altijd naar de huisarts. Maar veel huis-, tuin- en keukenongelukjes kun je zelf heel goed behandelen.

53 Gezellig rommelig
COLUMN
Rocco Mooij

62 Nieuw! Organiseer een opvoed-party
WORKSHOP BIJ JE THUIS
Manja Gruson
Met tien vriendinnen in je eigen woonkamer opvoedtips krijgen. Het kan als je Schatjes-presentatrice en opvoedkundige Tischa Neve ‘bestelt’. Zij bedient namelijk niet alleen het grote tv-publiek, maar geeft ook aan huis workshops. Redacteur Manja Gruson probeerde het uit.

66 Trauma in een tentje
HORRORVAKANTIE
Rocco Mooij
Heerlijk, vakantie! Hoewel? J/M-columnist Rocco Mooij reisde met frisse tegenzin naar Montesquiou voor twee fijne kampeerweekjes.

69 Tegeltjeswijsheid

COLUMN
Bart Chabot

70 Mama is gek maar wel goed
PSYCHISCH ZIEKE OUDER
Alice Broeksma
Als een van de ouders psychisch ziek is, is dat zwaar voor het gezin. Maar niet onoverkomelijk. Want daar zijn de deskundigen het over eens: ook met een psychische ziekte kun je een goede vader of moeder zijn.

75 Op z’n Nederlands
COLUMN

Liesbeth Wytzes


76 ‘Ik zeg niet altijd w‡t er precies op tafel staat’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

80 ‘Je moet ze gewoon naar buiten schoppen’
INTERVIEW
Marilse Eerkens
Het is weer voorjaar, dus alle kinderen de deur uit! Lekker buiten knikkeren, touwtje springen, fietsen en voetballen. Maar gebŽurt dat ook? Veel te weinig, volgens socioloog en politicoloog Jan Janssens. Hij onderzocht hoe je kinderen (meer) in beweging krijgt.

86 ‘Hij is heel aanwezig’, ‘Ze schaamt zich nu minder voor me’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Arthur Stenfert Kroese (55) is manager bij Compagnon, een bureau voor tijdelijk en vaste P&O-adviseurs. Hij is getrouwd met Eveline de Ridder (50). Naast zijn zoon Gijs (25) uit een eerder huwelijk hebben zij twee kinderen. Just (12) en Noor (14). Noor zit in 3 havo/vwo.

EN VERDER :

8 Ingelicht
20 Als je ’t mij vraagt
43 Op de site: opvoeden; school; geld
54 Hollands glorie
59 Boeken
61 Op stap
79 Trakteren
88 Geintje
89 Fokke & Sukke
90 Volgende maand / Colofon