J/M voor ouders — Jrg. 11 (september 2007) Nr. 9

3 Een echte aanwinst

EVEN DIT …

Jantien Anderiesen (redactie)

7 ‘Ik lees J/M van A tot Z’

10 JAAR ABONNEE

Anouk Horsthuis

JosŽ Schreijer (51) kocht in 1997 de allereerste J/M en was meteen enthousiast. Ze werd abonnee en bleef ‘haar blad’ tien jaar lang trouw lezen.

10 ‘Een standaardleventje past niet bij ons’

10 JAAR OUDER

Anouk Horsthuis

Ellen (40, accountmanager) leerde haar man (43) achttien jaar geleden kennen op het Griekse eiland Paros. Maar al na ŽŽn zomer wist ze dat ze daar niet haar leven wilde slijten. Sindsdien pendelen ze heen en weer tussen hun huis hier en hun woning op Paros. Hun drie kinderen reizen inmiddels mee.

14 ‘Vaders zijn er voor de hardware, moeders voor de software’

VADERS

Eva Schuurmans

Vier jaar lang was de rubriek Vaders een vast onderdeel van J/M. Bekende zangers, sporters, acteurs, schrijvers en politici vertelden openhartig over de opvoeding van hun kinderen, fotograaf Govert de Roos maakte er prachtige zwart-wit portretten bij. Speciaal voor dit jubileumnummer vroeg J/M hŽm nu eens het hemd van het lijf: hoe denkt hij over het vaderschap?

19 Moeder zijn

COLUMN

Liesbeth Wytzes20 ‘Ik had hem liever meer laten aanrommelen’

10 JAAR OUDER

Anouk Horsthuis

Erik Vink (44) is interieurontwerper en in oktober tien jaar vader van Jesse. In die jaren is zijn relatie met de moeder van Jesse stukgelopen, is hij vier keer verhuisd en kreeg hij een nieuwe relatie. Sinds anderhalf jaar wonen Erik en zijn vriendin Lizette vlak bij de moeder van Jesse en zorgen ze om de week voor hem.34 ‘Vijf kilo appels zijn met z’n tienen z— op!’

AAN TAFEL

Ronald Hoeben

36 ‘ Onze relatie heeft meer diepgang gekregen’

10 JAAR OUDER

Anouk Horsthuis

Irma (36) en Stan (35) Severin hebben er net een grootscheepse verbouwing van hun nieuwe huis op zitten. Ze wonen er met hun twee zoons: Max (bijna 10) en Tijn (7). Irma geeft les aan groep 1 op een basisschool, Stan is artdirector bij een reclamebureau.

41 Tien jaar

COLUMN

Monique Snoeijen44 Wat voor ouders zijn wij?

J/M OUDERONDERZOEK

Anne Elzinga

Ouders anno 2007 propageren ‘de nieuwste strengheid’ thuis en op school. Ze hebben steeds meer moeite met rondkomen en proberen uit alle macht hun kroost te beschermen tegen de boze buitenwereld. Maar we zijn wŽl tevreden over onszelf. Dat zijn enkele van de meest opvallende resultaten uit het grote J/M-ouderonderzoek.

54 Heimwee naar de drie R’s

OUDERS & OPVOEDEN

Anne Elzinga

Hoe tevreden ouders ook zijn over hun eigen opvoedkwaliteiten en die van hun partner; zelfvoldaan zijn ze niet. Ze zijn niet onfeilbaar, weten ze. Liefst 84 procent geeft toe wel eens fouten te maken. Welke misstappen zitten ons het meest dwars? En wat willen we onze kinderen absoluut bijbrengen?

61 Etterbakjes in de dop

COLUMN

Cisca Dresselhuys

63 Onze school is goed/slecht (doorhalen wat niet van toepassing is)

OUDERS & ONDERWIJS

Marilse Eerkens

Kinderen leren op school niet wat ze zouden moeten leren. Althans, volgens sommige deskundigen. Ouders blijken daar hŽŽl anders over te denken: driekwart vindt dat hun kinderen goed leren rekenen en spellen. Stoppen ouders hun kop in het zand of zijn de deskundigen te pessimistisch?

72 De boze buitenwereld

OUDERS & MAATSCHAPPIJ

Hettie Graafland

Het lijkt misschien alsof ouders met lege handen staan in de strijd tegen de boze buitenwereld. Maar dat is niet zo. Tien specialisten reageren op de grootste maatschappelijke zorgen en geven tips.

76 Opvoeden voor een prikkie

OUDERS & GELD

Anne Elzinga

Opvoeden wordt onbetaalbaar. Dat zegt meer dan de helft van de Nederlandse ouders (56 procent). Vandaar: 24 tips om uw huishoudboekje op orde te houden. Ook handig voor J/M-gezinnen, al hebben die aanzienlijk minder geldproblemen dan het doorsnee Hollandse huishouden.

80 ‘Nederlanders willen dat het elke dag Koninginnedag is’

INTERVIEW

Anne Elzinga

Als er ’emand is die weet hoe het Nederlandse gezin ervoor staat, dan is het Paul Schnabel wel. Als directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau geldt hij als een van de meest invloedrijke personen in ons land. Hij blijkt echter ook een meester in het relativeren. Want: de ‘ jeugd van tegenwoordig’ te mondig en ongemanierd? Och. ‘ In de zeventiende eeuw viel het buitenlanders al op hoe vrij en brutaal Hollandse kindjes waren.’

87 Wat vertellen de theeblaadjes?

DE TOEKOMST

Wat staat ouders in de komende tien jaar te wachten? J/M vroeg verschillende visionairs en trendwatchers een blik in hun glazen bol te werpen. Wat voorspellen zij voor de nabije toekomst? Herman Konings: geen generatiekloof mar een generatieoorlog! Adjiedj Bakas: nestgeur in een onderwijsholding. Minke Bijl: ‘gezond, gemak en genieten’. Rob Koenen: ‘in 2017 zijn we altijd en overal online’. Marcel Bullinga: ‘wij gaan ten onder aan de leukheidscultus’.

103 Opbouwend afbreken

COLUMN

Rocco Mooij106 Van Apeldoorn tot Zierikzee


VAN A TOT Z

Anouk Horsthuis

Jan Hein en Natasja Hoitsma uit Tienhoven met hun kinderen Roos, Mirthe en Jort.116 Magische make-over

MINI-SCHMINKCURSUS

Anouk Horsthuis

Saskia Timmermans, oprichtster van Kiekeboe Kinderfeest viert net als J/M dit najaar haar tienjarig jubileum. En ze is nog lang niet uitgeschminkt. Speciaal voor J/M geeft ze in dit nummer een mini-schminkcursus.

129 Antwoorden opvoedquizEN VERDER :8 Favoriete foto

25 Ingelicht

27 Ingelicht

28 Ingelicht

32 Favoriete foto

42 Klik & win!

70 Favoriete foto

84 Favoriete foto

104 Favoriete foto

110 Nog meer feestkorting

112 Trakteren & feestje: allemaal 10

114 Favoriete foto’s

125 Achter het behang

131 Volgende maand / Colofon