J/M voor ouders — Jrg. 11 (november 2007) Nr. 11

3 Lekker verwend
EVEN DIT …
Monique Montanus (hoofdredacteur a.i.)

14 Goed verwennen: het kan!
Anne Elzinga
Iedereen kent ze wel: kinderen die met kleine cadeautjes ontevreden zijn, een grote mond geven als ze ‘nee’ horen of blijven doorzeuren. Verwend? Jazeker. Kan het teruggedraaid? Ja, gelukkig.

24 Meer blauw in huis / Voorkom de taakstraf
Marilse Eerkens
Vijf euro weg uit je portemonnee. Dat maakt van je puber toch nog geen misdadiger? Klopt. Maar het is wel zaak om onmiddellijk op te treden. Want de scheidslijn tussen kattenkwaad en vandalisme – of zelfs criminaliteit – is soms heel dun.

36 ‘Ik was doodsbenauwd om een moeder met een kopje thee te worden’
TOCH NOG GOED GEKOMEN
Anouk Horsthuis
De heldere regels van haar eigen opvoeding prijst ze. maar ze wil haar kinderen niet met angst en beven zien opgroeien, zoals haar moeder deed. Geen overbezorgd moederschap dus voor actrice Isa Hoes.

53 Jarig
COLUMN
Rocco Mooij

58 De magie van de eerste vriendschap
Anouk Horsthuis
Het ene moment draait de hele wereld nog om papa en mama. Het volgende moment gaat alle aandacht naar Tijmen. Of Sterre. Omdat hij zo grappig is, of omdat zij ook van treinen houdt. Maar hoe vluchtig soms ook, die allereerste vriendschappen zijn goud waard.

64 Onthouden in ŽŽn oogopslag
MINDMAPPING
Marilse Eerkens
Makkelijker een spreekbeurt repeteren. Effectiever woordjes leren. Met mindmapping is het mogelijk. Ook handig voor de drukke ouder die tussen het opvoeden door nog even een lezing voorbereidt.

69 Alsjeblieft?
COLUMN
Fleur Jurgens

71 Alles wat ouders moeten weten over gamen (voor je naar de winkel gaat)
PSP, XBOX en WII
Hettie Graafland
Van gamen worden kinderen slim. Maar ook dik. En wie vaak agressieve games speelt, krijgt zelf een kort lontje. Feiten of fabeltjes? Alles over gamen Plus: tips voor leuke en leerzame games

81 Asociale moeder
COLUMN
Liesbeth Wytzes

82 ‘Zeewier, dat eten wij als chips’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

86 ‘We gaan de aarde redden’
INTERVIEW
Anne Elzinga
Schaatsen op natuurijs zit er straks niet meer in, verwacht onze populairste weerman, Erwin Kroll. Want het klimaat verandert. Een proces waar hij zich al jaren zorgen om maakt. Maar: er is wat aan te doen. En daar ligt een schone taak voor ouders. Ga lopen, ga fietsen! Laat kinderen zien hoe mooi de aarde is. ‘Nee, dat is niet zweverig of idealistisch. Ik ben realist. Echt, ik zie regelmatig kaboutertjes en elfjes in de bossen.’

92 ‘Hij zoekt grenzen op’, ‘zij is niet stressbestendig’
MAAR IK DACHT DAT JIJ… OUDERS EN PUBERS OVER ELKAAR
Sasja Jansen
Astrid van Wilsem (42) is psycholoog/psychotherapeute. Zij is getrouwd met Geerten Vuister. Ze hebben drie kinderen. Rutger (14), Tessa (11) en Arthur (5). Rutger zit in de derde klas van de havo.

EN VERDER :

10 Ingelicht
22 Warme handjes
29 Als je ’t mij vraagt
32 Lezersactie: met het hele gezin op de cover van J/M
41 InSite: opvoeden; gezond; boeken/cd’s/dvd’s; school; op stap; geld, verzekeringen, recht
54 Paradijsvogels
62 Klik & win!
85 Trakteren
90 Druk, druk, druk!
94 Geintje
97 Fokke & Sukke
98 Volgende maand / Colofon