J/M voor ouders — Jrg. 11 (mei 2007) Nr. 5

3 Geweldig, die vaders
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

6 Wat moeders van vaders kunnen leren
PAPA’S PEPTALK
Anouk Horsthuis
Ze vinden ze tamelijk humorloos. Bemoeizuchtig. Overbezorgd. En nauwelijks in staat tot relativeren. En toch houden vaders van moeders. Daarom, bij wijze van nuttig Moederdagcadeautje, een cursus opvoeden voor moeders door vaders.

17 Troep
COLUMN
Monique Snoeijen

18 ‘M—gen we misschien het beste eisen?’
INTERVIEW
Anne Elzinga
Wie Arga zegt, moet ook Balans zeggen. Want de vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelings-, leer- en gedragsstoornissen is onlosmakelijk verbonden met haar woordvoerder en hoofd Publicatie Arga Paternotte. Ze is er vanaf de oprichting in 1987 bij betrokken. Eerst als vrijwilligster, vanaf 1996 in vaste dienst. ‘Maar ik vond het werk zo leuk en belangrijk dat ik het ook voor niks had gedaan.’

24 Macho in de baarmoeder
JONGENS- EN MEISJESGEDRAG
Marilse Eerkens
Meisjes die in de baarmoeder meer mannelijke geslachtshormonen aanmaken, vertonen later meer jongensachtig gedrag. Hoe meer testosteron, hoe stoerder. En daarmee is de theorie dat jongens net zo graag met poppen spelen en meisjes met geweertjes – als je ze maar stimuleert – meteen onderuitgehaald. De verschillen tussen de seksen zijn aangeboren, tonen onderzoeken aan.

32 ‘Als ik mazzel heb, krijg ik vlees’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

34 Rouvoet on the road
RONDJE NEDERLAND
Hettie Graafland
Onze kersverse minister AndrŽ Rouvoet van Jeugd en Gezin toert ŽŽn (mid)dag per week door het land in zijn Jeugd en Gezinsbus. Hij bezoekt projecten en instellingen die met Jeugd bezig zijn en praat met professionals, ouders en kinderen. J/M reisde mee met een van zijn werkbezoeken. Een reportage.

41 Niet naar Ikea
COLUMN
Rocco Mooij

42 Papa houdt wel van een glaasje

ALCOHOLISME
Alice Broeksma
De kranten staan vol over het drankgebruik van jongeren. Maar veel ouders kunnen er ook wat van. EŽn op de tien Nederlandse ouders is alcoholist. Hoe hou je dan als partner het gezin overeind? Over valkuilen, do’s en don’ts.

50 Griezel top 7
BEESTJES & BACTERIEN
Hettie Graafland
De zon schijnt, dus allemaal naar buiten! Maar in de zandbak, op de camping en bij het zwembad stikt het van de ongenode gasten. Kijk uit voor deze griezels.

55 Hatsjoe!
HOOIKOORTS
Marilse Eerkens
Kunnen ze eindelijk lekker buiten spelen, wordt er volop geniest en lopen ze rond met zielige loopneusjes. Als een kind ook nog last heeft van rode, branderige ogen, is er waarschijnlijk sprake van ‘een gevalletje hooikoorts’. Wat valt daaraan te doen?

56 Waar is er nog plek?
ZOMERKAMPEN
Joke Reijnders
Nog op zoek naar een gezellig zomerkamp voor uw kind? Geen zorg, het is nog niet te laat. Veel kampen zijn inderdaad vaak in januari al volgeboekt, maar er zijn altijd wel leuke last-minute mogelijkheden. Tien coole kampen.

62 Van Apeldoorn tot Zierikzee

VAN A TOT Z
Anne Elzinga
Eric Nuiten en Karien Hermanns uit Pingjum met hun kinderen Jip, Pepijn, Julius en Cato.

85 Metamorfose
LEZERSCOLUMN
Joke ErasmusKooiman

EN VERDER :

13 Ingelicht
22 Fotoserie Kind & Natuur
61 Terugblik: Toen en nu: Computers in de klas
67 J/M Praktisch
– Mode
– D’ruit!
– Waar blijft ’t?
– Zo, klaar!
– Hebben!
– GVR geld, verzekeringen, recht
81 Feestje: Middagje Beautyfarm
83
TRAKTEREN: Slakje in het gras
84 Achter het behang
86 Volgende maand / Colofon