J/M voor ouders — Jrg. 11 (juli/augustus 2007) Nr. 7/8

3 Hart & structuur
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

6 Ouderschap in tijden van korte lontjes
INTERVIEW BRITS PSYCHIATER
Alice Broeksma
In Engelse achterstandswijken zag hij het onder zijn ogen gebeuren. Verregaande verloedering en toenemende hufterigheid. Maar waar de meeste Britten liever de andere kant op kijken, kiest psychiater/publicist/journalist Theodore Dalrymple de aanval. Hij schreef enkele boeken waarin hij uiterst kritisch is over de staat van onze huidige samenleving. ‘Ouders moeten hun kinderen zien op te voeden in een tijd waarin ze worden omringd door stupiditeit, verering van de middelmaat en zelfverheerlijking.

17 Ruggensteuntje voor ouders
RECLAMEVERBOD
Hettie Graafland
De Hartstichting en de Consumentenbond stuurden een brandbrief naar het kabinet; de overheid moet maatregelen nemen tegen overgewicht bij kinderen. Hebben deze organisaties gelijk?

19 Schuldig
COLUMN
Monique Snoeijen

20 ‘Moeders maken de wereld’
INTERVIEW
Anne Elzinga
Zelf werkte ze zich na de geboorte van haar zoon ‘in de stress’. Toch was verloskundige Beatrijs Smulders daarmee indertijd – vijftien jaar geleden – een rolmodel. Inmiddels is ze een fel pleitbezorgster geworden van een babysabbatical. Beter voor het kind, beter voor de moeder, beter voor de maatschappij.

26 Zo zijn onze manieren
ETIQUETTE
Binnert de Beaufort
Omgangsvormen zijn het smeermiddel van de maatschappij. Te veel mensen die niet (meer) weten ‘hoe het moet’ en de samenleving valt als los zand uiteen. Binnert de Beaufort pleit voor het aanleren van een basispakket manieren. Want een ‘welgemanierd’ kind kan zich overal redden. Plus een handige checklist voor ouders die de beginselen van het ‘samenleven’ zelf ook even kwijt waren…

32 ‘Een c™te de boeuf lusten ze graag, hoor’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

34 Back to basics
OPVOEDEN VANUIT HET HART
Anne Elzinga
Als broodnuchtere Friezin moet redacteur Anne Elzinga niets hebben van een pedagogische methode met de naam ‘Opvoeden vanuit het hart’: vŽŽl te soft. Toch wint de nieuwsgierigheid het en schrijft ze zich in voor een workshop. Een verslag.

44 Euh… opvoeden? Plussen & minnen
Hettie Graafland
Wat vinden ouders het leukst aan het ouderschap? Waar lopen ze tegenop, en wat zouden ze graag willen veranderen, als dat kon? We vroegen het op straat aan een aantal willekeurige voorbijgangers.

50 Waar is-ie?!
KIND WEG
Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je draait je om en je kind is weg. Of komt niet op de afgesproken tijd thuis. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

55 Bakkum
COLUMN
Rocco Mooij

56 In de stoel & andersom

AUTOSTOELTJES & VEILIGHEID
Marilse Eerkens
De regels voor het vervoer van kinderen in de auto zijn weliswaar flink aangescherpt, maar worden nog lang niet door iedereen toegepast. Wat maakt een zittingverhoger nou uit, denken veel ouders. Veel, zegt kinderchirurg en traumatoloog William Kramer. ‘Gewoon op de achterbank zitten is levensgevaarlijk.’ Testen van Volvo Car tonen zelfs aan dat het autostoeltje eigenlijk andersom – dus met de rug richting dashboard – moet zitten.

62 Het regent, het regent…
KAMPEREN
Anouk Horsthuis
Wat hadden ze er zin in! Lekker dicht bij huis kamperen. Elke dag zwemmen in zee, beetje aanklooien rond de tent. Want waarom afreizen naar Frankrijk als h et in Nederland ook al wekenlang moordend heet was? Tot het moment waarop ze opgewekt de eerste haringen de grond insloegen… Horror aan de Hollandse kust.

68 Pingelen mag!
VOETBALCOACH & ZELFVERTROUWEN
Wekelijks voetballen zo’n 500.000 kinderen. Zij worden vaak getraind en gecoacht door ouders. Psycholoog Erwin van Baarle (46), zelf succesvol jeugdvoetbalbegeleider Žn werkzaam als bedrijfscoach, schreef voor hen een handboek: Presteren met plezier, voetbalcoaching van pupillen.

70 Van Apeldoorn tot Zierikzee

VAN A TOT Z
Anouk Horsthuis
Tonny en Dineke Dunnewind uit Stegeren met hun zonen Seine, Niek en Alexander.

74 Overal aankomen svp!
RONDNEUZEN BIJ NEMO
Joke Reijnders
Verboden af te blijven! Dat is het motto van NEMO in Amsterdam waar je van alles kunt opsteken over wetenschap en techniek. NEMO is een science center, beslist gŽŽn museum! Bij dat woord denk je namelijk aan een gebouw waar je – met je handen op je rug – kijkt naar wat er is tentoongesteld en dan ‘wat mooi!’ roept. In NEMO is dat anders.

97 Heimwee
LEZERSCOLUMN
Monique Gooren

EN VERDER :

13 Ingelicht
24 Fotoserie Kind & Natuur
43 Terugblik: Toen en nu: Het Harry Potter-decennium
79 J/M Praktisch
– Mode
– D’ruit!
– Waar blijft ’t?
– Zo, klaar!
– GVR geld, verzekeringen, recht
93 Feestje: Vier het met feetjes
95
TRAKTEREN: Harry Potterpaarden
96 Achter het behang
98 Volgende maand / Colofon