J/M voor ouders — Jrg. 11 (april 2007) Nr. 4

3 Bananenrepubliek
EVEN DIT …
Jantien Anderiesen (redactie)

6 Het went wel/niet

OUDERSCHAP
Marilse Eerkens
Al doende leert men. Voor je tweede of derde kind ben je ‘dus’ een betere ouder. Is dat zo? ‘Nee!’ zegt psycholoog en ouderbegeleider Alice van der Pas. ‘Je hebt hooguit wat meer routine’.

14 Tv-onderzoek is onzin
FEIT OF FABEL
Hettie Graafland
Te veel tv-kijken leidt tot overgewicht, diabetes-2, bijziendheid, autisme en een vroege puberteit, aldus de Britse psycholoog Aric Sigman. Dat is nogal wat. Zijn door diverse media overgenomen analyse joeg ouders dan ook de stuipen op het lijf. Maar volgens een Nederlandse expert slaan zijn conclusies nergens op.

17 Hip
COLUMN
Monique Snoeijen

18 ‘Ik erger me vooral aan ouders’
INTERVIEW
Anne Elzinga
Schrijver/journalist Binnert de Beaufort onderzoekt in zijn onlangs verschenen boek De lompe leeuw de maatschappelijke verwording van ons land. Waarom tutoyeert iedereen elkaar? Waarom zijn Nederlandse kinderen zo assertief? Hij pleit voor een ‘basispakket goede manieren’. ‘Je houdt je veel beter staande als je je overal thuis voelt.’

24 ‘Portugezen eten ook de snuit van het varken’
AAN TAFEL
Ronald Hoeben

28 Roddel maar raak: het mag!
ACHTERKLAP
Anne Elzinga
Nederlandse vrouwen roddelen nauwelijks. Zeggen ze. Onzin, reageert de Vlaamse communicatiewetenschapper Charlotte De Backer: ‘Roddelen doen we allemaal. We doen dat zelfs heel vaak!’ Schaamte daarover is onderecht. Want onderzoek wijst uit dat je er slim en gezond van wordt. Acht sappige weetjes over achterklap.

35 Wraak
COLUMN
Rocco Mooij

36 Geweld in games, waar ligt de grens?
Hettie Graafland
Nogal wat computergames draaien om gewelddadig, pesterig en gezagsondermijnend gedrag. Verwerpelijk, vindt Jeroen Dijsselbloem, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Voor J/M gaat hij in discussie met Henk Hoogendoorn, vertegenwoordiger van de gamesindustrie.

44 Is dit nou normaal?
TE GROOT, TE KLEIN
Anouk Horsthuis
Een dochter die hoog boven haar klasgenoten uittorent. Een zoon die drie hoofden kleiner is dan zijn even oude vriendje. Veel ouders maken zich zorgen over de groei van hun kinderen, omdat ze erg lang of juist erg klein zijn voor hun leeftijd. Maar wanneer is klein ook echt tŽ klein en lang tŽ lang?

48 Naar buiten!
ZELFSTANDIG SPELEN
Hettie Graafland
Langere dagen, ontluikend groen: kinderen spelen weer vaker buiten. Hoeveel vrijheid kunnen ze aan? Een overzicht per leeftijd.

50 Van Apeldoorn tot Zierikzee

VAN A TOT Z
Hettie Graafland
Bert en Marja Pospiech uit Odijk met hun zonen Jeroen en Michiel.

73 Pang!
LEZERSCOLUMN
Maran Reese-Knigge

EN VERDER :

12 Ingelicht
22 Fotoserie Kind & Natuur
43 Terugblik: Toen en nu: Girl Power
55 J/M Praktisch
– Mode
– D’ruit!
– Waar blijft ’t?
– Zo, klaar!
– Hebben!
– GVR geld, verzekeringen, recht
69 Feestje: Het is lente!
71
TRAKTEREN: Lief lammetje
72 Achter het behang
74 Volgende maand / Colofon