Jeugd en Co — Jrg. 7 (februari 2013) Nr. 1

3 Eng
VAN DE REDACTIE
Merel van Dorp

4 Berichten, feiten & cijfers, de stelling, Milo, het moment van en de agenda
WAT SPEELT
Merel van Dorp, Dana Ploeger

7 Zorgt verplichte meldcode voor missers?
DE STELLING
Merel van Dorp
Vanaf juli 2013 gaat de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gelden. Vanaf dan moeten professionals bij vermoedens van mishandeling of misbruik een stappenplan volgen om af te wegen of een melding bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) noodzakelijk is.

8 ‘Blij dat ik de pineut ben’
UIT DE KNEL
Mari‘lle van Bussel
‘Oh, wat werd ik duf van de medicijnen tegen ADHD. Op een dag besloot ik niets meer te slikken. Dat was het begin van alle ellende. Om de drukte in mijn hoofd in te dammen, begon ik te blowen: vier, vijf joint op een dag. Een ander zou daar juist duf van worden, maar ik kwam eindelijk op een normaal niveau.

10 Van pilot naar prullenbak / Campussen bijna allemaal ter ziele
Maria van Rooijen
Negen campussen hielpen kansloze jongeren uit het slop. Toch kreeg er slechts ŽŽn blijvend subsidie. Terecht? ‘Wij waren net zo succesvol’.

13 Nieuwe machine
COLUMN
Ella Kalsbeek

14 Hoe versterk je het zelfbeeld van meisjes?
POLL
Irene Hemels
Veel meiden zijn niet tevreden met hun uiterlijk. Op het congres ‘Meisjes en seks’, in december in het Spoorwegmuseum, vroeg Jeugd en Co aan deelnemers: hoe help jij meisjes aan een realistisch zelfbeeld over hun lijf.

16 Eigen Kracht-goeroe Mike Doolan: ‘Leg probleem en oplossing bij ouders’
INTERVIEW
Maria van Rooijen
De Nieuw-Zeelandse Mike Doolan was in Nederland om de jeugdzorg te informeren over zijn goede ervaringen met Eigen Kracht-conferenties. In negen van de tien gevallen wordt daarmee de rechter omzeild.

20 Weer toekomst dankzij fietsproject
VAN DIEF TOT ONDERNEMER
Merel van Dorp
Oude fietsen, nieuwe kansen. Afgedankte fietsen worden voorbereid op een nieuw leven, in de werkplaats van De Hoenderloo Groep. Dat geldt ook voor de jonge fietsenmakers in spe. “Hier ben ik niet opstandig, want dit vind ik echt leuk.”

23 Hogere rekenkunde
COLUMN
Joost van den Braak
AMK + SHG = MHK


24 Voetbaltrainer zweeg over zelfmoord
DE JEUGD VAN
Frieda Pruim
De moeder van voetbaltrainer Foppe de Haan (1943) leed aan zware depressies, werd drie keer opgenomen en maakte uiteindelijk een einde aan haar leven. Voetbal hield hem op de been.

27 Goed gesprek voorkomt rechtszaak
VOOR DE RECHTBANK
Nienke Swart
Als een jongere bekent dat hij een strafbaar feit heeft begaan en het slachtoffer openstaat voor een gesprek, kan met mediation een rechtszaak worden voorkomen. Mits de officier van justitie hier voor open staat.

28 Dapper door de scheiding
EFFECTIEVE METHODIEK
TNO Jeugd
Dinosaurus Rex en een groepje leeftijdsgenoten in hetzelfde schuitje helpen kinderen van zes tot acht jaar erdoorheen als hun ouders scheiden. “Herkenning is de meerwaarde”.

30 Praten over wat hoort / Leren van de beroepscode
BEROEPSCODE
Implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg (IPJ)
De Beroepscode voor de Jeugdzorgwerker is net opgesteld; tuchtrecht voor jeugdzorgwerkers is sinds december 2012 geregeld. Drie mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de beroepscode, geven hun visie.

32 Jeugdzorgwerkers zijn wl hulpverleners
INGEZONDEN BRIEF
Jaap Buitink, met reactie van Martin Sitalsing

33 ‘Ik maak de mooiste schilderijen als ik iets vreselijks moet verwerken.’
DE BOEL DE BOEL
Merel van Dorp

34 Jongen A (Boy A)
WIE LEEST WAT
Sigrid Starremans
Mari‘nne Verhoef (53), bestuurder Spirit Amsterdam.