Jeugd en Co — Jrg. 6 (sept./okt. 2012) Nr. 5

3 Open
VAN DE REDACTIE
Merel van Dorp

4 Berichten, feiten & cijfers, de stelling, Milo, het moment van en de agenda
WAT SPEELT
Merel van Dorp, Dana Ploeger

7 Jeugdzorg gaat ook over medische problemen
DE STELLING
Eva Prins


8 ‘Ik draai nu gewoon mee in de maatschappij’
UIT DE KNEL
Eva Prins
Bas Rodijk (21) kreeg op zijn vierde de diagnose adhd en pdd-nos. Nu heeft hij een diploma, een baan, een rijbewijs en vrienden. Met dank aan de jeugdzorg en zijn ouders.

10 Over de E-drempel / Wie beheert het E-dossier?
Irene Hemels
Online toegang tot informatie, ook voor cli‘nten, is in de jeugdzorg nog niet overal vanzelfsprekend. Want wat kost dat? Hoe veilig is het? Wie is verantwoordelijk voor het dossier? Jeugd en Co sprak met enkele voorlopers.

14 ‘Wat maatschappelijk speelt, is leidend’
STRATEGO
Merel van Dorp
Hoe loods je je organisatie het beste door de transitie en de bezuinigingen? Lees in de serie Stratego hoe stuurlui in de jeugdzorg hun koers uitzetten en vasthouden. Deel 4: Fier Fryl‰n.

15 Afscheid
COLUMN
Vera Andree

17 Net niet gewoon wonen
REPORTAGE
Merel van Dorp
Ze wonen in een gewoon rijtjeshuis, maar met net dat beetje extra. Studeren of (weer) werken gaat sommige jongeren beter af in Kansrijk Wonen.

20 Alarmerende conclusies over personeelsverloop
Maria van Rooijen
Drie onderzoeken signaleren een reeks redenen waarom ze veel jeugdzorgwerkers hun baan opzeggen. Maar volgens de werkgeversorganisatie “scoren medewerkers juist hoog op tevredenheid”.

21 Zorgwoorden
COLUMN
Joost van den Braak

22 Stop dat eindeloos overleggen, zegt Martin Sitalsing
INTERVIEW
Merel van Dorp
Politieman en pleegvader Martin Sitalsing gaf eerst leiding aan het Twentse politiekorps, nu aan Bureau Jeugdzorg Groningen. Cultuurschok? “Medewerkers houden elkaar gevangen in de angst onzorgvuldig te handelen. Bij de politie kun je niet eindeloos overleggen voor je een wapen trekt.”

25 Filosofische Johan
VOOR DE RECHTBANK
Eline Groenendaal
Af en toe sta ik als advocaat een minderjarige bij in het kader van een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing. Dat ik vaak heftiger dan een strafzaak – voor ouders, kinderen en mijzelf.

26 Zijn we te soft?
POLL
Merel van Dorp
Het strafrecht wordt strenger voor adolescenten. Ze kunnen langer worden vastgezet, een pij-maatregel wordt makkelijker een tbs. Op het congres ‘Adolescentenstrafrecht’ (Amersfoort, 21 juni) vroeg Jeugd en Co de deelnemers: moeten hulpverleners en reclasseringswerkers zelf de jongeren strenger aanpakken?

28 Maarten van Rossem was altijd het pispaaltje
DE JEUGD VAN
Eva Prins
Als kind werd historicus, amerikanist en commentator Maarten van Rossem (1943) veelvuldig gepest. Raar vinden veel mensen hem soms nog steeds, want non conformistisch is hij altijd gebleven.

30 Een professional blijft zich ontwikkelen
Implementatieplan Professionalisering Jeugdzorg
Hoe wordt de jeugdzorg professioneler? Beleidsmedewerker Hilda Regterschot, regiomanager Rob Boon en gezinsvoogd Ella Peer, alle drie van Bureau Jeugdzorg Gelderland, praten erover met Cees Weeda, vanuit jeugdzorg Nederland betrokken bij het Implementatieplan Professionalisering jeugdzorg.

33 ‘… verliefd op John Travolta…’
DE BOEL DE BOEL
Merel van Dorp

34 Het drama van het begaafde kind
WIE LEEST WAT
Merel van Dorp
Roesja Verhoeven (49), zorgmanager dak en thuislozenopvang Maas in Singelzicht in Rotterdam en Utrecht, leest ‘Het drama van het begaafde kind’ van Alice Miller (2009).