Jeugd en Co — Jrg. 6 (okt./nov. 2012) Nr. 6

3 Rellerige ratten
VAN DE REDACTIE
Merel van Dorp

4 Berichten, feiten & cijfers, de stelling, Milo, het moment van en de agenda
WAT SPEELT
Merel van Dorp, Dana Ploeger

8 ‘Als je boos was, was er een afkoelplek’
UIT DE KNEL
Eva Prins
Lisanne Gloudemans (11) woont thuis en gaat naar een tweetalige havo-vwo-brugklas. Een paar jaar terug verbleef ze vanwege een hechtingsstoornis nog in een behandelgroep van EntrŽa en volgde speciaal onderwijs.

10 Hoe betrek je ouders echt? / Ouders: Lastposten en collega’s
Mari‘lle van Bussel
Ouders betrekken bij de behandeling van hun kinderen: hulpverleners zijn er vaak wat huiverig voor. Maar moeten de voordelen ervan niet zwaarder wegen dan de ongemakken? Twee deskundigen geven antwoord, vier praktijkmensen vertellen over hun ervaringen.

14 Deense gemeenten gingen ons voor / Deense jeugdsector: tevreden ondanks schandalen
INTERVIEW
Merel van Dorp
In Denemarken berust de jeugdzorg al sinds een paar jaar bij de gemeenten. Tine Vesterby Sorensen, hoofd van de (met een Deens woord) familieafdeling van de Kopenhaagse voorstad Gladsaxe, wil niet terug naar het Nederlandse model. Zelfs niet een beetje, want “we zijn beter af zo”.

16 De rijdende kinderrechter
REPORTAGE
Mari‘lle van Bussel
Geen ritje meer in het justitiebusje, niet meer wachten in een kil cellencomplex. Als jongeren van Transferium op civielrechtelijke grond voor de kinderrechter moeten verschijnen, komt die voortaan naar hen toe.

19 Medewerkers testen is verstandig
DE STELLING
Frieda Pruim

20 Jutz beperkt zich / … en ze veranderden nog lang en gelukkig
STRATEGO
Merel van Dorp
Hoe loods je je organisatie het beste door de transitie en de bezuinigingen? Lees in de serie Stratego hoe stuurlui in de jeugdzorg hun koers uitzetten en vasthouden. Deze keer: Juzt

21 Sterilisatie
COLUMN
Ella Kalsbeek

22 Minder specialisten beter voor gezin?
POLL
Merel van Dorp
De oplossing voor gebrekkige samenwerking van hulpverleners en dito motivatie van cli‘nten? 1 gezin 1 plan, volgens het gelijknamige congres in Amersfoort, afgelopen september. En is het gezin dan beter af met zo min mogelijk specialisten? Deelnemers reageren.

25 Jonge techniek, oudere juristen
VOOR DE RECHTBANK
Nienke Swart
Door het vonnis in de ‘Facebook-moordzaak’ (3 september) is het debat weer opgelaaid over de rol van sociale media en het gebrek aan ouderlijk toezicht op het online gedrag van jongeren.

26 Gesloten, toch naar een pleeggezin / Pleeggezin als privilege
ADVIES
Irene Hemels
Jongeren met ernstige gedragsproblemen belanden meestal in een gesloten of justiti‘le instelling. Zou de methode MTFC, met een speciaal opgeleid pleeggezin, een alternatief kunnen zijn?

27 De toevallige roze Ninja Turtle
COLUMN
Erna Bosschart

28 ‘Door armoede voel je je nietig’
DE JEUGD VAN
Eva Prins
Een rotwijk, een bijstandsmoeder, een drinkende stiefvader. Hoe werd Karin Amatmoekrim (35) neerlandica en een succesvol schrijfster.

30 ‘Professionals net als artsen’
PROFESSIONALISERING
Ella Kalsbeek (Stuurgroep IPJ)
De campagne ‘Laat zien wat je waard bent’ is van start gegaan. Het doel is om vernieuwingen in de jeugdzorg onder de aandacht te brengen, zoals beroepsregistratie, structurele bijscholing en een beroepscode. Ella Kalsbeek, voorzitter van de Stuurgroep Implementatie Professionalisering Jeugdzorg (professionaliseringjeugdzorg.nl), vertelt waarom dat een feestje waard is.

33 ‘Als je niks doet..’
DE BOEL DE BOEL
Merel van Dorp

34 Zusje van mijn zusje
WIE LEEST WAT
Maria van Rooijen
Jan-Dirk Sprokkereef, directeur Bureau Jeugdzorg Utrecht, leest ‘Zusje van mijn zusje: hoe overleef ik, hoe overleef ik haar?’ (2007).