Jeugd en Co — Jrg. 6 (juli/augustus 2012) Nr. 3/4

Special (pagina 18 t/m 29): DE JEUGDZORG IN VERANDERING
Wat pas je aan en waar houd je juist aan vast? De jeugdzorg staan woelige tijden te wachten. Hoe je veilig stelt wat van waarde is en inspeelt op wat komen gaat.

3 Afscheid van u
VAN DE REDACTIE
Merel van Dorp

4 Berichten, feiten & cijfers, de stelling, Milo, het moment van en de agenda
WAT SPEELT
Merel van Dorp, Dana Ploeger

7 Digitale verwijsindexen leiden tot informatieverlies!
DE STELLING
Mari‘lle van Bussel


8 ‘Ik laat niet meer over me lopen’
KIND IN DE KNEL
Eva Prins
Devenie Kaldenberg (16) werd jarenlang gepest. Ze durfde niet voor zichzelf op te komen. Dankzij psychomotorische therapie staat ze nu steviger in haar schoenen.

10 Effectief? Schijn bedriegt
Maria van Rooijen
Het stempeltje ‘Effectief volgens de databank van het NJi’ is in trek in de jeugdzorg. Omdat het zo stimulerend is, zeggen sommigen. Maar anderen noemen het ‘misleidend’ en ’te statisch’. Hoe effectief is de effectladder?

13 Pleegpuber
COLUMN
Vera Andree

14 Bezuinigen kost geld
STRATEGO
Dana Ploeger
Hoe loods je je organisatie het beste door de transitie en de bezuinigingen? Lees in de serie Stratego hoe stuurlui in de jeugdzorg hun koers uitzetten en vasthouden. Deel 3: De William Schrikker Groep (WSG).

Special (pagina 18 t/m 29): DE JEUGDZORG IN VERANDERING
Wat pas je aan en waar houd je juist aan vast? De jeugdzorg staan woelige tijden te wachten. Hoe je veilig stelt wat van waarde is en inspeelt op wat komen gaat.

18 En dan is het 2016… Drie scenario’s
SPECIAL
Maria van Rooijen
Gaat het werkelijk lukken? Zal over vier jaar alle jeugdzorg overgeheveld zijn naar gemeenten? Hieronder schetsen we drie scenario’s voor het jaar 2016. Het eerste beschrijft de situatie die het demissionaire kabinet-Rutte wenst. De andere twee zijn… hoe zullen we dat eens noemen? Wat realistischer, misschien.

22 Zo laat je bjz’s kennis en expertise de transitie overleven
SPECIAL
Mari‘lle van Bussel
Bureau jeugdzorg, stel je kennis veilig!

24 Vastgoed loslaten
SPECIAL
Merel van Dorp
Het draait om miljoenen, en toch kijken jeugdzorgbestuurders vaak niet meer dan drie jaar vooruit als het om hun vastgoed gaat. Dat kan veel geld kosten, en zelfs bijdragen aan faillissementen. Hoe kunnen we slimmer om gaan met ons baksteen en beton?

26 Oud gebouw, nieuw gebruik
SPECIAL
Vincent van den Hoogen
Nieuw is niet altijd beter, het oude vaak nog bruikbaar. Dat kan niet alleen gelden voor pedagogische werkwijzen, mar ook voor gebouwen. In heel wat voormalige kerken, kloosters en kazernes klinken nu dagelijks kinderstemmen. Fotoreportage over behoud Žn vernieuwing.


31 Uit huis geplaatst door een taalprobleem?
VOOR DE RECHTBANK
Nienke Swart
Af en toe sta ik als advocaat een minderjarige bij in het kader van een ondertoezichtstelling of een uithuisplaatsing. Dat is vaak heftiger dan een strafzaak – voor ouders, kinderen en mijzelf.

32 Veel meer dan stage
Mari‘lle van Bussel
Opleidingen en jeugdzorgpraktijk vinden al jaren dat ze beter op elkaar afgestemd moeten worden. In Brabant, Utrecht en Twente werken ze er nu aan, elk op hun eigen manier.

33 Kickboksen
COLUMN
Ella Kalsbeek

34 ‘Geen systemen maar mensen’
INTERVIEW
Mari‘lle van Bussel
De transitie heeft weinig zin zolang er niet een meer menselijke relatie tussen professional en burger ontstaat, vindt cultuursocioloog en hoogleraar bestuurskunde Gabri‘l van den Brink. ‘De hele operatie is een speeltje van managers, bestuurders en staatssecretarissen.’

39 Superbuuf
Irene Hemels
In Amsterdam-Zuidoost krijgen vijftien gezinnen steun van ‘gezinssupporters’. Hun vrijwillige inzet kan voorkomen dat professionele hulp nodig wordt.

42 ‘Waarom greep er niemand in?’
DE JEUGD VAN
Eva Prins
Na een zware jeugd was de recente hereniging met haar biologische moeder troostend voor kinderboekenschrijfster Marjolein Hof.

33 Jamile Zaoudi (41), pedagogisch medewerker bij Trias Jeugdhulp
DEBOELDEBOEL
Merel van Dorp

46 Nieuw! Wieleestwat
WIELEESTWAT (nieuw)
Peter Stam (51), directeur en lid Raad van Bestuur bij Yorneo Jeugdzorg Drenthe over ADHD en Laura Batstra’s boek ‘Hoe voorkom je adhd? Door de diagnose niet te stellen.’