Jeugd en Co — Jrg. 5 (december 2011) Nr. 7/8

Special: VERBINDEN IN DE JEUGDZORG (tussen pag. 16 en 30)

3 Stippen verbinden
VAN DE REDACTIE
Merel van Dorp
“Zweef even mee…”

4 Berichten, feiten & cijfers, de stelling, Milo, het moment van en de agenda
WAT SPEELT
Merel van Dorp, Robin Masereeuw, Dana Ploeger

7 Sneller OTS is niet nodig
DE STELLING
Sylvia Verhulst Nanneke Quik-Schuijt
[ja] & Rob van PagŽe [nee]

8 De jeugdhulpverlener wordt generalist
Sylvia Verhulst
De ‘pedagogische huisarts’ komt eraan.. EŽn vaste hulpverlener die zorgt voor snellere hulp, dichter bij het gezin: daar moet de generalistische jeugdzorgwerker voor gaan zorgen. Het heeft veel voordelen, maar wat moet deze duizendpoot niet allemaal in huis hebben?

11 Lichtgroen
COLUMN
Vera Andree

12 ‘Zwangerschap gaf me iets om voor te leven’
KIND UIT DE KNEL
Eva Prins
Op haar zestiende zat Sascha Haarselhorst flink in de put. Maar juist door haar ongeplande zwangerschap bloeide ze op. Nu is ze moeder van Milan (3) en de vrouw achter trotsetienermoeders.nl

14 De kansen van een nieuwe arrestatie
JURIDISCHE ZAKEN
Eline Groenendaal
Abel en zijn frustraties.


Special (tussen pag. 16 en 30): VERBINDEN IN DE JEUGDZORG

16 De afgrond van achttien / Wie meerderjarig is, is nog niet volwassen
SPECIAL

Maria van Rooijen
Op hun achttiende verjaardag laat jeugdzorg de meeste jongeren los. Waarna het met een flink deel alsnog misgaat. Aan de hand van de verhalen van Patty en Khalid leggen een bestuurder, een onderzoeker en een jeugdzorgwerker uit hoe het beter kan.

19 Samenwerken doe je grotendeels alleen
SPECIAL GASTCOLUMN
Erik Gerritsen

20 Zo lok je 12+’ers naar het CJG
SPECIAL
Merel van Dorp

22 ‘Niet vechten, maar de drijfveer zoeken’
SPECIAL
Mari‘lle van Bussel
Als niets helpt om minder te drinken, gezonder te eten, te stoppen met gokken, werkt de methode ‘motiverende gesprekstechnieken’ vaak wel. Dus ook voor ‘ongemotiveerde jongeren’ in de jeugdzorg, denkt trainer Rob d’Hondt. ‘Hulpverleners willen te veel en te snel.’

24 Fotoserie: zij geven jeugdzorg iets terug
SPECIAL
Annemiek Onstenk

28 Jeugdzorg in de Buurt: De macht aan de werkers
SPECIAL
Maria van Rooijen
Jeugdzorg in de Buurt: kleinschalig en onbureaucratisch. Kleine, zeer zelfstandige teams op geringe afstand van de cli‘nt: in de thuiszorg werkt het. Zou het ook wat voor de jeugdzorg zijn? Vier instellingen gaan het uitproberen.

30 Loterij
COLUMN
Ella Kalsbeek

32 Werken waar het gebeurt
HULPVERLENERSTEAM
Mari‘lle van Bussel
Hulpverleners zijn vanzelfsprekend aanwezig op het Friesland College (Leeuwarden). Ze wonen lessen bij en struinen tijdens de pauzes het schoolplein af. Het hulpverlenersteam van School als Werkplaats is er voor de studenten, de docenten Žn elkaar. “Ik ben geen aparte afdeling, ik ben een gezicht. Iedereen kent mij.”

36 Elke doelgroep zijn eigen aanpak?
POLL / JEUGDZORG EN DIVERSITEIT
Merel van Dorp
Hulpverleners moeten een goede antenne hebben voor diversiteit, hoorde Jeugd en Co op het congres ‘Een wereld te winnen’, onlangs in Rotterdam. Is daarnaast een speciale methodiek nodig om cli‘nten met een niet-westerse afkomst goed te helpen?

38 De jeugd van schrijfster Manon Uphoff: ‘Wij waren onze eigen hulpverleners’
DE JEUGD VAN
Eva Prins
“Een overdonderende hoeveelheid indrukken.” Zo omschrijft schrijfster Manon Uphoff haar kindertijd als elfde in een gezin van dertien. Als puber ontwikkelt ze ernstige anorexia – haar “primitieve manier”, zoals ze zegt, om de chaos te bezweren.

40 Hug of Humbug
HELPDESK
Adviesbureau van Montfoort

42 Opvoedondersteuning: maak het zo gewoon mogelijk
VAN HET NJI
Joanka Prakken
Het Nederlands Jeugdinstituut organiseerde dit najaar twee forumgesprekken over de richting waarin de opvoedingsondersteuning in Nederland zich zou moeten ontwikkelen. Tijdens de eerste bijeenkomst deden oudgedienden in de opvoedingsondersteuning hun zegje: de deelnemers aan de tweede bijeenkomst spelen nu een belangrijke rol in de praktijk van de opvoedingsondersteuning. ‘Het Centrum voor Jeugd en Gezin moet als pedagogische huisarts investeren in zijn relatie met potenti‘le klanten.’

46 ‘Angst bij kinderen’ en andere uitgaven
BOEKENETC
‘Angst bij kinderen’, ‘ Over leven na geweld’, ‘Hoe krijg ik die boosheid onder controle?’, ‘Dynamiek en diagnose’, ‘Hulp aan zeer jonge kinderen’, ‘De moeilijkheidsgraad van goed’.