Jeugd en Co — Jrg. 3 (juni 2009) Nr. 4

Thema: AGRESSIE

3 Vier boomlange Surinamers
VAN DE REDACTIE
Menno Bosma


4 Berichten, feiten & cijfers, Djanko, De jeugdzorg reageert, De overstap van en de agenda
WAT SPEELT
Vera Andree, Menno Bosman

8 Interne opleidingen en andere manieren om personeel te binden
Hellen Kooijman
Steeds vaker laten jeugdzorgorganisaties scholingen voor medewerkers ontwikkelen door eigen krachten. Het is goedkoper, maar dat niet alleen: het resultaat is maatwerk dat aansluit bij de praktijk. En deze werkwijze helpt bovendien een hardnekkig probleem op te lossen: het personeelsverloop.


11 Aanbesteden (2)
COLUMN
Ella Kalsbeek.

12 Nergens veilig
Merel van Dorp
Drie op de vijf hulpverleners hebben te maken met bedreigingen. Geweld dat zich niet beperkt tot persoonlijke scheldkanonnades op internet of gooien met meubilair. Ervaringsdeskundigen vertellen op welke situaties je bedacht moet zijn en hoe je geweld v——r bent.


16 Jessica Klumper: ‘We hadden luizen en stonken’
KIND UIT DE KNEL
Merel van Dorp

20 Opsluiten is zinloos
Merel van Dorp
Criminele, verstandelijke enigszins beperkte jongeren krijgen te zware straffen en worden te laat bijgestuurd. Dat vind Rob Schuddemat, directeur jeugdreclassering van de William Schrikker Groep (WSG). ‘De omgeving herkent de beperking veelal te laat. We zouden van alle basisscholieren het IQ moeten meten.

22 Milieubewuste collega’s
OMGAAN MET
Gaston Dorren
Ze dragen irritante truien, komen irritant fietsend naar het werk en ze komen met irritante eco-eisen op de proppen. Het ergste is dat ze soms nog hun zin krijgen ook. Hoe milieufreaks de mond te snoeren?


24 Hoe voorkom je separatie?
Merel van Dorp
De nadruk bij jongeren met ernstige gedragsproblemen is binnen een paar jaar verschoven van hard straffen naar effectief behandelen. Justiti‘le jeugdinrichtingen en gesloten jeugdzorg moeten daarop inspelen – wat niet eenvoudig is. Jeugd en Co luisterde mee op het congres Behandelkracht (20 mei, Bussum) en vroeg deelnemers tijdens de lunch: “Hoe voorkom je separatie?”


26 Via eigen waarden naar eigen bedrijf
Ton Verheijen
Ex-(jeugd)delinquenten naar zelfstandig ondernemerschap begeleiden: dat is het doel van de Business Class. De eerste ‘clubs’ draaien in Nijmegen en Tilburg. “Onze aanpak geeft hun het inzicht dat het belangrijk is om ergens voor te leven.”

27 Zomaar een week
COLUMN
Ria van Asselt

29 HELPDESK
Hoe zorg ik ervoor dat de relatie met de cli‘nt goed is.

31 Beroving op camera
JURIDISCHE ZAKEN
Eline Groenendaal
De beelden van de bewakingscamera blijven Ryan achtervolgen?

32 Opvoedingsondersteuning: geen aanbod zonder visie
SERVICE – NEDERLANDS JEUGDINSTITUUT
Joanka Prakken
Gemeente staan voor de beslissing hoe ze opvoedingsondersteuning inbedden in het Centrum voor Jeugd en Gezin. met wie gaan ze samenwerken? Wat moeten ze aanbieden? Het Nederlands Jeugdinstituut helpt gemeenten, instellingen en beroepskrachten een eigen, op maat gesneden pakket aan opvoedingondersteuning samen te stellen.

34 Boeken
Agressie en andere nieuwe uitgaven.