Gifted@248 — Zomer 2019

02 Op weg van ‘hoogintelligent’ naar ‘hoogbegaafd’
Alie Boll-Groenenberg

06 Leren samenwerken als je hoogbegaafd bent
Noks Nauta en Ido van der Waal vertellen in hun artikel dat het voor hoogbegaafde kinderen, die vaak anders denken dan gemiddeld en afwijkende meningen hebben, het moeilijk kan zijn om op een prettige en effectieve manier iets samen te doen met andere kinderen. Ze hebben er in een groepje bijvoorbeeld last van dat hun (soms bijzondere) ideeën niet worden begrepen en niet aan bod komen. Op school wordt steeds vaker een opdracht in een groepje gegeven, maar daar zijn hoogbegaafde kinderen lang niet altijd blij mee.

12 Is een intelligentietest voldoende om hoogbegaafdheid vast te stellen?
Bart Vogelaar

18 Als je alleen iets kunt leren wat je begrijpt
Gerarda van der Veen
Ze heeft een IQ van rond de 130. Dat betekent niet dat ze makkelijk leert. Op de basisschool deed ze er lang over om te leren lezen; op de middelbare school lukte het haar maar niet om de lesstof van vakken als biologie, geschiedenis en aardrijkskunde onder de knie te krijgen. Pas nu ze psychologie studeert gaat het leren haar gemakkelijk af, omdat ze eindelijk begrijpt wát ze leert.
18 jaar is ze nu en er gaat een wereld voor haar open. Als student Toegepaste Psychologie leert Marysia eindelijk net zo vlot een tentamen als ze anderen altijd zag doen. ‘Als ik mezelf vergeleek met de rest van de leerlingen die op het vwo zat, had ik altijd het gevoel: hoor ik hier wel thuis? Want zonder enige moeite konden zij alle lesstof in het hoofd krijgen en haalden dan gewoon een 8, terwijl ik harder leerde dan zij en een 5 haalde, of een 3… Daar baalde ik echt van. Nu, bij mijn studie psychologie, was er meteen bij de eerste toets al een klik. Het leren ervan ging me zó gemakkelijk af!’

19 Gifted Kids –Kidspagina’s 

29 Column Tessa Kieboom 

30 Vervroegde instroom basisonderwijs : regel dat!
Olaf de Bruyn

35 Column Rineke Derksen 

36 Verlies van cognitief talent
Jack Provily

38 Faalangst, stress en fixed mindset bij hoogbegaafdheid
Margriet Schouten

43 Boekrecensies

46 Hoogbegaafdheid: Rock Star, Flow of Meaning?
Erienne van der Veen