Gifted@248 — lente 2018

02 Voice Dialogue: óók een mooie tool bij het werken met hoogbegaafde kinderen
Heleen Iordens
Voice Dialogue is een methode om in gesprek te gaan met onze innerlijke stemmen, ook wel subpersonen genoemd. Ieder mens heeft diverse subpersonen in zich. Deze kunnen regelmatig met elkaar in discussie raken, of zelfs met elkaar in conflict zijn.

08 Hoogsensitiviteit 2.0 en de effecten daarvan op kinderen en opvoeding
Gerarda van der Veen
Gerarda van der Veen (specialist hooggevoeligheid) schrijft dat de Informatie over hoogsensitiviteit momenteel anders is dan vijftien jaar geleden. We kunnen terecht spreken van een ‘tweede golf’, een hoogsensitiviteit 2.0. Waarin verschilt die tweede golf van de eerste? En wat betekent dat voor ouders, kinderen en opvoeding? 

11 Column Tessa Kieboom

12 Hoogbegaafde kinderen verliezers in Tombola
Brechje Merckx

14 Volgt het kind onderwijs of volgt onderwijs het kind?
 Jack Provily
Jack Provily zit vanaf zijn vierde jaar op school. De eerste achttien jaar als leerling, daarna zo’n twintig jaar als leerkracht, vervolgens tien jaar in de leiding van een school en nu al weer ongeveer tien jaar als trainer, begeleider of in een interimpositie. Maar welke rol hij ook speelde, zijn verwondering is gebleven. Verwondering over hoe men denkt over het nut van school, van onderwijs.

18 Gifted kids

27 Column Rineke Derksen

28 Leren doe je voor jezelf: interview Mariska Poelman
Leonieke Boogaard

32 Begeleiding van snelle kleuters in de kleuterklas
Marian Habermehl en Lilian van der Poel

36 Blijf vertrouwen hebben in je kind
Leonieke Boogaard
Leonieke Boogaard sprak met Elizabeth, de moeder van Kamil (9), over de gebeurtenissen die ertoe hebben geleid dat haar hoogbegaafde zoon op het speciaal onderwijs is terechtgekomen. Hoe hij op school is veranderd van een zelfstandige, ondernemende, leergierige peuter naar een kind dat een grote aversie tegen formeel leren heeft ontwikkeld.

40 Je anders voelen
Floor Raeijmaekers

46 Boekrecensies

48 Met slim zijn alleen red ik het niet
 Joke ten Dam