Gifted@248 — Herfst 2018

02 Dokter in de dop
Leonieke Boogaard
Op een zonnige zondagmiddag spreekt Leonieke Boogaard met Khadija, de moeder van Hicham (21). Hij is de oudste van vijf kinderen, vier jongens en een meisje. Vader Elghazi doet later vanuit Marokko via de telefoon ook nog een duit in het zakje. Omdat het Nederlands van Khadija niet optimaal is, is Hicham zelf ook bij het gesprek aanwezig om zo nodig te vertalen, zelf te vertellen en aan te vullen. Op het eerste gezicht lijkt zijn schoolcarrière een vlekkeloos succesverhaal, maar zo makkelijk als het eruitziet, was het zeker niet.

06 Onderwijs aan hoogbegaafde kinderen lijkt altijd tekort te schieten

08 Van plusklas naar ploeterklas
Floor Raeijmaekers
Steeds meer scholen werken met plusklassen voor (hoog)begaafde leerlingen. Dat is op zich een goede ontwikkeling, omdat het kinderen de kans biedt om een verrijkend onderwijsaanbod te krijgen en in contact te komen met ontwikkelingsgelijken. Tegelijkertijd dient zich een kritische noot aan. En die gaat vooral om de ‘plus’ in het woord plusklas.

11 Boekrecensies

12 Een roadtrip naar het onderwijs van de toekomst
Tijl Koenderink
In de afgelopen zes maanden heeft Tijl Koenderink met zijn familie in de Verenigde Staten rondgereisd. Van Hawaii tot een crosscountry-campertocht, van kunstmatige intelligentie in Sillicon Valley tot de Amish zonder elektriciteit in horse-and-buggy in Shipshewana. De tocht was deels een sabbatical met zijn familie, deels een schrijfretraite voor zijn nieuwe boek.
Hij heeft veel onderwijsinspiratie opgedaan door op bezoek te gaan bij gerenommeerde instituten als Davidson Academy en Mirman, maar ook bij de ‘school om de hoek’ in New Jersey.
Hoe komt hij terug en waar kijkt hij naar uit?

16 Een school moet het beste kunnen bieden voor de leerlingen

20 Gifted kids

29 Column Tessa Kieboom

30 Kind met paardenkracht

36 Ontwikkelen met pieken en dalen

40 Meer handvaardigheid voor kinderen!

42 Verbinden durf jij het aan?

45 Column Rineke Derksen

46 Erkenning om jezelf te mogen zijn