Gifted @248 — Winter 2018

02 ‘Je hoogbegaafde kant wil uitdaging, je hoogsensitieve kant wil niet opvallen’
Moeder Gerarda en dochter Erienne over hun boeken en hoogbegaafd/hoogsensitief zijn

06 Passie voor hoogbegaafde volwassenen
In het vorige nummer kwam Dick van Hennik aan het woord in de serie over mensen die hun sporen hebben verdiend in het op de kaart zetten van hoogbegaafdheid en die bijdragen aan het herkennen, erkennen en stimuleren van talenten. Elke geïnterviewde mag iemand anders nomineren voor het volgende nummer.
Dick nomineerde Noks Nauta omdat hij het formidabel vindt wat zij allemaal oppakt om volwassen hoogbegaafden te ondersteunen. Volgens hem is zij een niet meer weg te denken factor in de wereld van de hoogbegaafdheid en verdient zij aandacht voor haar baanbrekende werk. Hoe is dat allemaal ooit begonnen? Waar komt haar passie voor hoogbegaafde volwassenen vandaan? Lees het interview met Noks Nauta.

10 Zijn alle hoogbegaafde kinderen hoogsensitief?
Erienne van der Veen

12 Een plek om even bij te komen
Judith Fonteijn
Feniks Talent, bekend van het dropout-centrum in Utrecht voor jongeren vanaf 12 jaar, opende op 3 september 2018 een nieuwe vestiging voor de opvang van begaafde uitvallers en thuiszitters van 6 tot 12 jaar. Deze voorziening hebben de oprichters Feniks Talent Junior genoemd. Arjan van Dijk is directeur van Feniks Talent en hij heeft met hulp van het samenwerkingsverband De Eem en de gemeente Amersfoort dit nieuwe centrum opgericht. Judith Fonteijn sprak hem en een aantal begeleiders over deze nieuwe voorziening.

15 Column Tessa Kieboom

16 Everybody happy?
Jack Provily

19 Gifted kids

30 Hoogbegaafd, hooggevoelig en niet naar school willen…
Margriet Schouten
Het komt regelmatig voor… ouders die wanhopig zijn als hun hoogbegaafde kind niet meer naar school wil. Er wordt van alles aan gedaan om deze weerstand op te heffen: bijlessen, schoolwisselingen, huiswerkinstituten en therapeuten/psychologen. De weerstand om naar school te gaan kan zich openbaren op de basisschool, maar komt ook voor op de middelbare school. Dit verzet wordt mede versterkt doordat er sprake is van de combinatie puber en hoogbegaafdheid en soms ook hooggevoeligheid.

36 Leer hoogbegaafde kinderen zelf te sturen! : leren gaat niet vanzelf
Martine Blonk-Meulenkamp

40 ‘Ze willen wel dingen kúnnen, maar het niet léren’ : een ouder vertelt

47 Column Rineke Derksen