Didactief — Jrg. 48 (mei 2018) nr. 5

Deze editie bevat een special over vakmanschap

06 Opinie: Digitale leermiddelen

08 School met de Koran
Islamitische basisscholen worden steeds opener, ontdekte Marietje Beemsterboer. En er werken meer niet-islamitische leerkrachten. ‘Ze proberen heel bewust hun leerlingen voor te bereiden op de Nederlandse samenleving.’

11 Rondom het Binnenhof: toezicht op bestuur

13 Drie vragen aan: Marian Hickendorff, column: Sietske Waslander

14 Het beste van beide groepen
Het lijkt vaak een kwestie van gevoel: is een kleuter ’toe’ aan groep 3? Die beslissing kan meer beredeneerd, zeggen onderzoekers. De crux zit in goed observeren en een gemengd aanbod: een lettermuur in groep 2 dus, maar ook een themahoek in groep 3. ‘Het ene kind wil zijn knuffel drie weken houden, het andere anderhalf jaar. Maar dat betekent niet dat je zo’n kind maar moet laten kleuteren.’

21 Onderzoekende student: motivatie

22 Effectief aan de slag met onderzoekend leren

24 Bewegend leren
Bij elke uitgesproken letter doen leerlingen een pasje. En bij getallen een sprongetje: bewegen tijdens de les bevordert spel- en rekenprestaties, tot een leerwinst van vier maanden. De onderzoeker won de NRO-verbindingsprijs 2017.

26 In de biotoop van Jeroen Hermans

28 Autisme
Structuur, rust en regelmaat – het zijn de toverwoorden bij leerlingen met autisme. Onderzoek op een rij over hoe je met ze omgaat, met tips over steunpunten buiten de school met meer expertise. Want het helpt jou als je tijdig hulp inschakelt.

30 Fotoserie Martijn van de Griendt: Alan Turingschool

32 Leerplan: digitale vaardigheden

34 Q&A: Martijn Nolen

35 Onderzoek kort

39 Column: Biesta kiest

41 Onderwijsverslag: dalende prestaties, meer segregatie

42 Lente-/zomerschool
Het is inmiddels een landelijk fenomeen: lente- en zomerscholen, ingericht met hulp van subsidie en een commerciële partij. Het effect blijkt wisselend. Twee scholen leggen uit waarom zij ervoor kiezen, elk op zijn eigen manier.

43 Column: juf Eline

45 Lerarenopleiders leren van elkaar

46 Afscheid Thoni Houtveen: op weg naar betere geletterdheid

48 Boeken

50 D to go 

51 Colofon, volgende maand & D online