06 Opinie: rekentoets
07 Wandelen met Sjoerd Karsten
08 In de ban van de game
Ze bouwt educatieve software en wil alle leerlingen laten profiteren van technologie: in februari werd Eliane Segers benoemd tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit. ‘Stop-Think-Act is een principe dat leerlingen van nu hard nodig hebben.’
11 Rondom het Binnenhof: burgerschap in mbo
13 Drie vragen aan: Andria Zafirakou
13 Column: Sietske Waslander
14 (V)mbo: wat, hoe en waartoe?
Nederland raakt steeds hoger opgeleid, maar de arbeidsmarkt heeft vooral behoefte aan mbo-diploma’s. Aan technische vakmensen, als het even kan. En dat wringt met de hippe, populaire studies die mbo-instellingen veelal aanbieden. Hoe helpen we de ruggengraat van Nederland een richting te kiezen met een goede kans op werk? Veel onderzoek en duiding door Marc Vermeulen en Marc van der Meer.
21 Onderzoekende studenten: persoonsvorming
22 Op één lijn
Jaap Scheerens en Rianne Exalto hebben verkend hoe doelen, toetsen, curriculum en onderwijsaanbod beter op elkaar kunnen worden afgestemd. En dat werpt nieuw licht op het werk van Curriculum.nu.
24 Exclusief: spieken in De bijlesgeneratie
26 Fotoserie Martijn van de Griendt: Alan Turingschool
28 Alles op een rij over… taal bij zaak- en bètavakken (vmbo)
30 In de biotoop van Ruben Kluit
32 Leerplan: 10 jaar vernieuwing bèta-examenprogramma’s
34 Q&A: Bettina de Jong
35 Onderzoek kort
39 Column: Kirschner kiest
40 Academisch jubileum
Het is alweer tien jaar geleden dat de eerste universitaire pabo haar deuren opende. Jan Baan volgt afgestudeerden. Kunnen zij hun academische ei kwijt in de praktijk? En wat zien hun schoolleiders daarvan terug?
41 Column: juf Eline
44 Soepele regels
Na de regelluwe po-pilot is het nu de beurt aan het vo: diploma’s in september, deelcertificaten zoals op de vavo, en Cambridge-examen in plaats van CE. Wie weet mag dit straks ook op jouw school, want het ministerie
47 Engels, Frans of Duits in groep 1: dat werkt
48 Boeken
50 D to go
51 Colofon, volgende maand & D online