Didactief — Jrg. 33 (april 2003) Nr. 4

SPECIAL: Moderne vreemde talen
Kleuters krijgen Engelse les en automon teurs-in-opleiding leren een Duitse handleiding lezen… Ondertussen zit 4 vwo achter de computer om op internet Franse teksten te zoeken bij het profielwerkstuk. Het vreemdetalenonderwijs heeft een nieuwe impuls gekregen. Vroeg beginnen, breed aanpakken en praktijkgericht blijven is het credo. Het lijkt te werken: leerlingen krijgen weer zin in taal op scholen in Almere, Den Bosch en Den Haag. Veertien pagina’s vol scenario’s voor leuke(re) lessen.

2 Talen op de weg uit het dal
SPECIAL Moderne vreemde talen

4 In de ban van de markt
Interview
Onderwijsbegeleiding wordt duurder als de diensten marktgerichter gaan werken. En dat moet gebeuren vanaf 2005. Concurrentie dus, die niet per se tot kwaliteitsverbetering hoeft te leiden. En het is maar de vraag of de kleinere begeleidings diensten deze omslag zullen overleven.

5 Potatoes en scissors in groep 1
SPECIAL Moderne vreemde talen

8 Scenario voor meer plezier in talen –
Een andere visie op taal
SPECIAL Moderne vreemde talen / Onderzoek
Zin in taal. Kinderen in Lelystad krijgen geen standaard taallesjes meer. Ze gaan aan de slag in de maak-een-boekhoek, of de lekker-liggen-lezenhoek. Leerkrachten zijn enthousiast over de aanpak, hoewel er veel creativiteit van hen wordt gevergd.

10 Bijzonder of pluriform?
Opinie

11 Talencentrum vliegwiel voor vernieuwing
SPECIAL Moderne vreemde talen

11 Kloprogge: Overintegratie
Column

13 Korte berichten
Nieuws

18 Niels Bongers
Cartoon

18 Perfectionisme
Redactioneel

19 Jongensverdriet!
Opinie
De meester lijkt een uitstervend verschijnsel, de leraar is steeds vaker een lerares. Volgens hoogleraar Louis Tavecchio dreigen meisjes hierdoor de norm te worden. Is dit schadelijk voor jongens?

21 Korte berichten
Praktijknieuws

22 Docenten leerling werken samen beter
Onderzoek

23
Wegbrengen / Ophalen
Column

24 Onderzoek kort
Onderzoek

27 Nieuw onderzoek
Onderzoek

28 Leraar wenst baan met perspectief
Praktijk
Hoe verzamel je als schoolhoofd een enthousiast team om je heen? Onder zoeksinstituut IVA inventariseerde ideeĀ‘n om docenten bij de les te houden: van knipkaarten waarmee leerkrachten zelf hun nascholing inkopen tot uitwisselingsprojecten tussen docenten basis- en voortgezet onderwijs.

30 Doorsnede van een basisschool
Reportage
Spiritueel. Openbare basisschool De Tjalk zet onorthodoxe middelen in om de prestaties van de kinderen te vergroten. Met braingym, acupressuur en veel water drinken concentreren ze zich beter . En ze zitten lekkerder in hun vel, merken de docenten.

33 Nieuwe media
Interactief

34 Jeugdboeken
Boeken

35 Gelezen
Boeken

36 Gebladerd
Boeken

38 Agenda

Service